Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta17124.04.20197

3690-2016 (658, 015)

Lausunto Turun Konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksestä ja uudisrakennusvaihtoehdon selvityksestä

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus pyytää kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksestä ja korvaavan uudisrakennuksen tilatarveselvityksestä. Lausuntoehdotuksen mukaan peruskorjausvaihtoehto vaatii riittävän pitkän esiselvitys- ja tutkimusajan nykyisen konserttitalon suunnittelun lähtötietojen oikeellisuuden varmistamiseksi. Mikäli päädytään uudisrakennusvaihtoehtoon, tulee sijaintivaihtoehtoja tarkastella laajasti kaupunkikeskustan alueella. Historian museo ja Musiikkitalo eivät tue toistensa toimintoja niin kattavasti, että toimijat tulisi sijoittaa samaan rakennukseen. Kulttuurirakennusten rakentaminen useammalle maantieteelliselle alueelle tukee kaupungin alueellista kehittymistä paremmin.

Kylk § 171

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari ja toimitilojen rakennuttaminen, toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 16.4.2019:

Kaupunginhallitus on pyytänyt kulttuurilautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksestä ja korvaavan uudisrakennuksen tilatarveselvityksestä.

Turun Konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvitys

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta lausui konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tarveselvityksestä 28.11.2017 § 363. Lausunnossaan kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta kuvasi alueen asemakaavatilannetta ja liikennettä sekä vertaili eri peruskorjaus- ja laajennusvaihtoehtojen vaikutusta kaupunkikuvaan, Aninkaisten alueen kehitykseen ja liikenteen järjestämiseen. Lausunto on oheismateriaali 4.

Konserttitalon kulttuurihistoriallisesti arvokas, laajan peruskorjauksen tarpeessa oleva sekä käyttökustannuksiltaan suuri kiinteistö on haastava kiinteistökehityskohde. Toisaalta vanhan korjaaminen, laajentaminen ja olevien tilojen innovatiivinen käyttö on resurssiviisasta ja kehittyvä Aninkaisten alue tarvitsee nykyisen konserttitalon kaltaista monipuolista toimintaa.

Mikäli päädytään toteuttamaan uusi musiikkitalo, tulee konserttitalon osalta huomioida kiinteistön jatkokehittämisen rajoitteet kuten kulttuurihistorialliset arvot, suojelun selvittäminen, pihan alla oleva arkisto sekä pysäköinnin ja liikenteen haasteet, jotka rajoittavat kiinteistön myynnistä saatavia tuloja.

Aninkaistenkatu 7–9:ään vuoden 2019 alussa tehdyssä kehityspotentiaaliselvityksessä tutkittiin eri vaihtoehtoja liittyen säilytettävien rakennusten ja mahdollisen uudisrakentamisen määrään. Kohteen arvo määräytyy kuitenkin vasta asemakaavanmuutosprosessin tuloksena.

Uudisrakennusvaihtoehdon tilatarveselvitys

Kaupunkikehityksen ja kaupunkisuunnittelun näkökulmasta uusi konserttitalo tuo vetovoimaa alueelle, jolle se sijoitetaan. Kulttuurirakennuksen sijoittaminen tuo alueelle vilkasta kaupunkielämää ja luo nostetta lähiympäristön kehittämiseen.

Uudisrakentaminen antaa mahdollisuuden saada uusi merkkirakennus kaupunkiin ja samalla nostaa kaupungin imagoa matkailu- ja kulttuurikohteena. Sijaintipaikasta riippuen uusi rakennus voi tarjota mahdollisuuden uuteen korkealaatuiseen julkiseen kaikille avoimeen kaupunkitilaan.

Uusi musiikkitalo on toteutuessaan merkittävä julkinen rakennus. Rakennuksen arkkitehtuurin ja toteutuksen laadun tulee olla korkealaatuista. Laatutavoite tulee varmistaa hankkeen jatkovalmistelussa. Arkkitehtikilpailun järjestäminen on suositeltava tapa varmistaa laatutavoitteita sekä hakea parhaita ja innovatiivisia ratkaisuja Musiikkitalolle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Uudisrakennusvaihtoehdon tilaohjelma on laadittu sijaintipaikkariippumattomana. Jatkossa valittava sijoituspaikka tulee vaikuttamaan merkittävästi kustannusarvioon sekä kohteen vaikutuksiin kaupunkiympäristöön ja liikenteeseen. Uuden musiikkitalon jatkotyöstössä tuleekin tarkastella eri sijaintipaikkoja keskustan alueella. Ratapihan lisäksi musiikkitalo voi soveltua esimerkiksi teatterin viereiselle ns. Hämähäkkitontille tai Linnanniemen ympäristöön.

Hybridirakennus suurena kokonaisuutena on haastavampi sijoitettava rakennettuun kaupunkiympäristöön. Myös liikenteen ja pysäköinnin järjestäminen yhteen suuren kokonaisuuteen voi olla haastavampaa verrattuna erillisiin kulttuurirakennuksiin. Hybridivaihtoehdossa menetetään myös mahdollisuus nostaa kahden alueen kaupunkikehityspotentiaalia kulttuurirakennuksilla. Hybridiratkaisussa tilojen synergiaetu vaikuttaa pieneltä, mutta etua voi olla toiminnassa, imagon luomisessa ja markkinoinnissa.

Kaupunkiympäristölautakunta yhtyy kulttuurilautakunnan näkemykseen, että Historian museo ja Musiikkitalo eivät tue toistensa toimintoja niin kattavasti, että toimijat tulisi sijoittaa saman katon alle. Kulttuurirakennusten rakentaminen useammalle maantieteelliselle alueelle tukee kaupungin alueellista kehittymistä paremmin.

Hankkeen aikataulutuksessa tulee huomioida, että sekä uudisrakennus että peruskorjaus- ja laajennusvaihtoehdot vaativat asemakaavamuutoksen. Lisäksi peruskorjausvaihtoehto vaatii riittävän pitkän esiselvitys/tutkimusajan nykyisessä konserttitalossa suunnittelun lähtötietojen oikeellisuuden varmistamiseksi. Käytännössä rakennuksen pitäisi tuolloin olla jo poissa käytöstä, jotta rakenneavauksia ym. voidaan tehdä riittävän laajasti toiminnan häiriintymättä. Väistötilatarve tulee käytännössä olemaan melko pitkä, minimissään 3,5 vuotta.

Mikäli päädytään uudisrakennusvaihtoehtoon, tulee sijaintivaihtoehtoja tarkastella laajasti kaupunkikeskustan alueella.

Oheismateriaali 1Turun Konserttitalon korvaavan uudisrakennuksen tilatarveselvitys

Oheismateriaali 2Selvitys hybridirakennuksen synenergioista ja tilatehokkuuspotentiaalista

Oheismateriaali 3Vertailuesitys konserttitalon uudisrakennusvaihtoehdon hinta-arviosta ja hybriditoteutuksen eduista

Oheismateriaali 4Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan lausunto 28.11.2017 § 363

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä olevan lausunnon Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen ja uudisrakennusvaihtoehdon tilatarveselvityksestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.

Jakelu

lausKaupunginhallitus