Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 172 | 24.04.2019 | 8 |
4522-2019 (10 03 02)
Lausunto Historian museon tilatarveselvityksestä
Tiivistelmä:
Kaupunginhallitus pyytää kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Historian museon tilatarveselvityksestä. Kaikki esitetyt sijaintivaihtoehdot ovat kaupunkiympäristötoimialan näkökulmasta mahdollisia, mutta vaativat tarkempaa jatkosuunnittelua. Historian museo ja Musiikkitalo eivät tue toistensa toimintoja niin kattavasti, että toimijat tulisi sijoittaa samaan rakennukseen. Kulttuurirakennusten rakentaminen useammalle maantieteelliselle alueelle tukee kaupungin alueellista kehittymistä paremmin.
Kylk § 172
Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari ja toimitilojen rakennuttaminen, toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 16.4.2019:
Kaupunginhallitus on pyytänyt kulttuurilautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta lausunnon Historian museon tilatarveselvityksestä 26.4.2019 mennessä.
Turkuun on tarkoitus toteuttaa Historian museo, jonka päänäyttelyssä kerrotaan kaupungin historiasta ja suomalaisten tarinoista, ja jonka tilat mahdollistavat korkeatasoisten kansainvälisten vaihtuvien näyttelyiden toteuttamisen. Museo toimii kaupunkilaisten kohtauspaikkana ja kansalaistorina, avoimena oppimisympäristönä sekä yliopistojen ja yritysten yhteistoiminnan alustana. Sijoituspaikan osalta jatkovalmisteltavina vaihtoehtoina ovat olleet Turun linnan ympäristö, Ratapiha ja Turun Vanhakaupunki.
Kaupunkikehityksen ja kaupunkisuunnittelun näkökulmasta Historian museo tuo vetovoimaa alueelle, jolle se sijoitetaan. Myös peruskorjausvaihtoehto synnyttää kaivattua elävyyttä lähiympäristöönsä. Kulttuurirakennuksen sijoittaminen vilkastuttaa kaupunkielämää ja luo nostetta lähiympäristön kehittämiseen.
Museon rakentaminen on mahdollisuus saada uusi merkkirakennus Turkuun. Samalla se nostaa kaupungin imagoa matkailu- ja kulttuurikohteena. Historian museo voi tarjota myös mahdollisuuden uuteen korkealaatuiseen kaikille avoimeen kaupunkitilaan.
Historian museo on toteutuessaan merkittävä julkinen rakennus. Sekä uudisrakennusvaihtoehdon että peruskorjausvaihtoehdon arkkitehtuurin ja toteutuksen laadun tulee olla korkealaatuista. Laatu tulee varmistaa hankkeen jatkovalmistelussa. Arkkitehtikilpailun järjestäminen on suositeltava tapa varmistaa laatutavoitteita sekä hakea parhaita ja innovatiivisia ratkaisuja Historian museolle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Hankkeen aikataulutuksessa tulee huomioida, että ainakin uudisrakennus- ja mahdollisesti myös peruskorjausvaihtoehto vaativat asemakaavamuutoksen.
Sijoituspaikkavaihtoehtoina on tutkittu Turun linnan ympäristöä, Ratapihaa ja Turun Vanhakaupunkia. Kaikki esitetyt sijaintivaihtoehdot ovat kaupunkiympäristötoimialan näkökulmasta mahdollisia, mutta vaativat tarkempaa jatkosuunnittelua. Sijoituspaikan valinta tulee vaikuttamaan hankkeen kustannusarvioon sekä rakentamisen vaikutuksiin kaupunkiympäristöön sekä joukkoliikenteen, pysäköinnin ja liikenteen järjestämiseen.
Turun linnan ympäristö tarjoaa parhaat synergiaedut Turun linnan ja Forum Marinumin kanssa sekä luo nostetta uusiutuvalle alueelle. Toisaalta alue on kauempana keskustan ihmisvirroista ja päivittäisestä asioinnista. Museon tarkempi sijainti on hyvä tutkia esim. arkkitehtikilpailulla osana Linnanniemen kehittyvää kokonaisuutta.
Sijainti Turun Vanhassa kaupungissa tuo toiminnan lähelle kaupunkilaisia ja jokapäiväistä kaupunkielämää. Vanhassa kaupungissa museo sijaitsee osana kaupungin elävää historiaa ja lähellä suomalaisia tarinoita. Ydinkeskustan elävyys ja Tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin alue hyötyisivät tästä vaihtoehdosta eniten.
Sijainti Ratapihalla Logomon ja suunnitellun elämyskeskuksen lähellä mahdollistaa monipuolisen matkailullisen kokonaisuuden syntymisen. Sijainniltaan alue on hieman ydinkeskustan ulkopuolella.
Hybridirakennus suurena kokonaisuutena on haastavampi sijoitettava rakennettuun kaupunkiympäristöön. Myös liikenteen ja pysäköinnin järjestäminen yhteen suureen kokonaisuuteen voi olla haastavampaa verrattuna erillisiin kulttuurirakennuksiin. Hybridivaihtoehdossa menetetään myös mahdollisuus nostaa kahden alueen kaupunkikehityspotentiaalia kulttuurirakennuksilla. Hybridiratkaisussa tilojen synergiaetu vaikuttaa pieneltä, mutta etua voi olla toiminnassa, imagon luomisessa ja markkinoinnissa.
Kaupunkiympäristölautakunta yhtyy kulttuurilautakunnan näkemykseen, että Historian museo ja Musiikkitalo eivät tue toistensa toimintoja niin kattavasti, että toimijat tulisi sijoittaa saman katon alle. Kulttuurirakennusten rakentaminen useammalle maantieteelliselle alueelle tukee kaupungin alueellista kehittymistä paremmin.
Oheismateriaali 1Historian museon tilatarveselvitys
Oheismateriaali 2Historian museo & Turun musiikkitalo tilaohjelmien synenergia
Toimialajohtaja Christina Hovi:
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä olevan lausunnon Historian museon tilatarveselvityksestä.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.
Jakelu
lausKaupunginhallitus