Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta11319.03.20194
Kaupunkiympäristölautakunta12426.03.20195
Kaupunkiympäristölautakunta13509.04.20194
Kaupunkiympäristölautakunta15516.04.20194

2019-2019 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Kähärin puistotie (4/2019)

Tiivistelmä: -

Kylk § 113

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin 11.3.2019:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos laaditaan Pitkämäen kaupunginosaan kortteliin 60 ja korttelin 74 tonteille 22, 23 ja 25, Kähärin puistotien katualueelle, Pitkämäenpuistoon ja Isotalo-nimiselle tilalle, sekä Kähärin kaupunginosassa kortteleihin 20, 33 ja 34, osalle Satakunnantietä, Vakka-Suomentietä, Itäpellontietä ja Tommilankatua, Kähärin puistotielle, Raunistulantielle sekä Kylänalustanpuistoon ja Tommilanpuistoon.

Työnimeltään kaavanmuutos on Kähärin puistotie. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 6.6.2017 § 189 merkinnyt osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi. Vuoden 2018 alusta lähtien kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan on kuulunut asemakaavan tavoitteista päättäminen (Hallintosääntö 48 §).

Kaavan tavoitteet

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 29.1.2019 § 41 käsitellessään Pukkilan alueen asemakaavanmuutosluonnosta mm., että kaavoitusta jatketaan kahtena erillisenä kaava-alueena, joista toinen on Pukkilan asuin- ja liikealue (Pukkilan alue) lisättynä Roberts´in tontin laajennuksella ja toinen Kähärin puistotien alue Naantalin pikatieltä alkavine linjauksineen.

Kaavanmuutoksella selvitetään alueen liikenneverkon kehittämistarpeita ja läpiajoliikenteelle soveltuvan katuyhteyden toteuttamista Satakunnantien ja Pitkämäenkadun väliselle osuudelle, jonka linjausta jatketaan Naantalin pikatielle saakka Pitkämäen liikekeskuksen asemakaavanmuutoksen yhteydessä (kaavatunnus 33/2006). Kiinteistön 853-72-20-1 rakennusoikeuden määrä ja kiinteistörajat tarkastellaan kaavanmuutoksella. Tavoitteena on myös korttelialueiden 60 ja 74 käyttötarkoitusmerkintöjen päivittäminen. Satakunnantien varrella sijaitseva huoltoaseman toiminnot säilyvät.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kähärin puistotie

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Kähärin puistotie.

PäätösAsia pantiin pöydälle Ilvessalon Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 124

Pöydältä 19.3.2019 § 113.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lintusen Euron kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 135

Pöydältä 26.3.2019 § 124.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Anttilan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 155

Pöydältä 9.4.2019 § 135.

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavalla muutoksella:

Muutetaan tavoitteiden lause "Kaavanmuutoksella selvitetään alueen liikenneverkon kehittämistarpeita ja läpiajoliikenteelle soveltuvan katuyhteyden toteuttamista Satakunnantien ja Pitkämäenkadun väliselle osuudelle, jonka linjausta jatketaan Naantalin pikatielle saakka Pitkämäen liikekeskuksen asemakaavanmuutoksen yhteydessä (kaavatunnus 33/2006)." muotoon "Kaavanmuutoksella selvitetään alueen liikenneverkon kehittämistarpeita. Tavoitteena on myös tutkia Satakunnantien ja Pitkämäenkadun välisen osuuden säilyttämistä puistona ja mahdollista pyöräily- ja kävelyväylää."

Ilvessalon Mannin kannattamana tekemä muutosehdotus hyväksyttiin lopulta yksimielisesti.

Päätös asiassa tehtiin kuitenkin kahden äänestyksen jälkeen.

1. äänestys

Ensimmäisessä äänestyksessä olivat vastakkain Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemä muutosehdotus sekä Helinin van Ooikin kannattamana tekemä muutosehdotus.

Sandelinin muutosehdotus:

"Lisäksi lautakunta päättää, että alueen kaavoitusta jatketaan Pukkilan asemakaavanmuutoksen valmistelun yhteydessä, johon alueen liikennejärjestelyt olennaisesti kytkeytyvät. Kaavalliset ratkaisut toteutaan siten, että uutta autoväylää ei tarvita."

Helinin muutosehdotus:

Lautakunta hyväksyy kaavan tavoitteet siten muutettuna, että ns. Kähärin puistotietä ei toteuteta ainakaan välillä Vakka-Suomentie - Satakunnantie, jossa virkistyskäyttöön jo vakiintunut viheralue (Kylänaluspuisto/Kähärinpuisto) muutetaan ja säilytetään kokonaan puistoksi kevyt liikenne huomioiden.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Sandelinin muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Helinin muutosehdotuksen puolesta äänestivät häntä kannattaneen van Ooikin lisäksi Anttila, Laukkanen ja Ilvessalo.

Peltonen, Lintunen, Lindell, Euro, Mustonen ja Manni äänestivät tyhjää.

Helinin ehdotus tuli tässä vaiheessa päätökseksi äänin 5-2, 6 tyhjää.

2. äänestys

Toisessa äänestyksessä äänestettiin Ilvessalon Mannin kannattaman muutosehdotuksen ja edellisessä äänestyksessä voittaneen Helinin van Ooikin kannattamana tekemän muutosehdotuksen välillä.

Ilvessalon muutosehdotus:

Muutetaan tavoitteiden lause "Kaavanmuutoksella selvitetään alueen liikenneverkon kehittämistarpeita ja läpiajoliikenteelle soveltuvan katuyhteyden toteuttamista Satakunnantien ja Pitkämäenkadun väliselle osuudelle, jonka linjausta jatketaan Naantalin pikatielle saakka Pitkämäen liikekeskuksen asemakaavanmuutoksen yhteydessä (kaavatunnus 33/2006)." muotoon "Kaavanmuutoksella selvitetään alueen liikenneverkon kehittämistarpeita. Tavoitteena on myös tutkia Satakunnantien ja Pitkämäenkadun välisen osuuden säilyttämistä puistona ja mahdollista pyöräily- ja kävelyväylää."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Ilvessalon Mannin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät Peltonen, Lintunen, Sandelin, Lähteenmäki, Anttila, Lindell, Euro, Mustonen ja Manni.

Helinin muutosehdotuksen puolesta äänestivät hänen ja häntä kannattaneen van Ooikin lisäksi Laukkanen ja Ilvessalo.

Ilvessalon Mannin kannattamana tekemä muutosehdotus tuli tässä vaiheessa päätökseksi äänin 9-4.

Tämän jälkeen ei enää äänestetty esittelijän ehdotuksen ja Ilvessalon muutosehdotuksen välillä, koska Ilvessalon muutosehdotus hyväksyttiin päätökseksi yksimielisesti.

Helinin muutosehdotuksen perustelut:

"Puisto on luonteva osa kävelyetäisyydellä keskustasta kaareutuvaa vihervyöhykettä, joka ulottuu Postikeskuksen takaa Kähäriin, Vättiin ja aina Maarian kirkolle, Halisiin ja eteenpäin. Sellaisena sitä tulee kehittää."

Ilvessalon muutosehdotuksen perustelut:

"Puistoalueet ovat kaupunkiluonnon kannalta tärkeitä ja niillä on virkistyskäyttöä alueen asukkaille. Kyseinen alue on merkittävä viherkäytävä. Puistoalueita voidaan tulevaisuudessa edelleen kehittää virkistyskäytön kannalta vieläkin tärkeämmäksi lähivirkistysalueeksi paitsi alueen nykyisille, myös tuleville asukkaille. Turun tavoitteena on kasvattaa kestävien kulkumuotojen osuutta 66 prosenttiin nykyisestä reilusta 50 prosentista vuoteen 2029 mennessä. Tämä paitsi edellyttää ratkaisuja jotka eivät lisää yksityisautoilua, myös tarkoittaa, että paine läpiajon lisääntymiselle alueella vähenee."

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut