Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14009.04.20199

7303-2018 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Asuinrakennus ja talousrakennuksen laajennus, os. Raumanpääntie 73, Satava (P 2018-839)

Tiivistelmä:

Satavaan haetaan poikkeusta asuinrakennuksen rakentamiseksi ja talousrakennuksen laajentamiseksi. Lautakunnalle ehdotetaan, että poikkeamispäätös hyväksytään ehdollisena.

Kylk § 140

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Nina Mattila 27.3.2019:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Sampaan kylän (506), Varpula-niminen tila, rek. nro. 1:88, pinta-ala 4800 m2.

Osoite: Raumanpääntie 73

Hakija

XXXXX

Rakennushanke

- Asuinrakennus II krs, 243 k-m2.

- Talousrakennuksen laajennus 38 k-m2 (olemassa oleva talousrakennus 47 m2).

- Tilalla sijaitsee myös sauna, joka säilytetään.

- Samalla puretaan tilalla sijaitseva vanha asuinrakennus.

Kaavoitustilanne

YLEISKAAVA/OSAYLEISKAAVA

Alueella on vireillä osayleiskaavan laatiminen. Kaupunginhallituksen 8.5.2017 hyväksymässä luonnoksessa rakennuspaikkaa koskee merkintä R: Loma-asuntoalue.

Lausunnoilla olleessa alustavassa osayleiskaavaehdotuksessa rakennuspaikkaa koskee merkintä RA-1: Loma-asuntoalue, joka varataan pääasiassa vapaa-ajanasumista varten.

Rakentamisen ja muun maankäytön tulee sopeutua rantamaisemaan ja muuhun ympäristöön. Maaston ja luonnon ominaispiirteet tulee ottaa huomioon.

Olemassa olevilla rantaan rajoittuvalle rakennetulle rakennuspaikalle saa rakentaa yhden yksiasuntoisen asuinrakennuksen, jonka kerrosala saa olla enintään 150 k-m2. Alle 2000 k-m2:n rakennuspaikoilla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 100 k-m2. Yli 5000 k-m2:n rakennuspaikoilla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 200 k-m2. Lisäksi rakennuspaikalle saa rakentaa saunarakennuksen enintään 25 k-m2, vierasmajan 20 k-m2 ja muita talousrakennuksia enintään 50 k-m2. Vierasmajan tulee sijoittua samaan pihapiiriin asuinrakennuksen kanssa eikä sillä saa olla itsenäisen vapaa-ajanasunnon tunnusmerkkejä. Rakennuspaikalla saa sijaita enintään kolme talousrakennusta.

Loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttaminen ympärivuotiseksi asunnoksi edellyttää, että

- teiden rakentaminen, vedensaanti ja viemäröinti on järjestettävä pysyvän asumisen mukaiselle tasolle aiheuttamatta kaupungille erityisiä kustannuksia

- hälytysajoneuvolla pääsee rakennuspaikalle tieverkkoa pitkin myös talviolosuhteissa.

Uusien rakennuspaikkojen muodostaminen on mahdollista vain, mikäli tapauskohtaisen kantatilatarkastelun perusteella voidaan osoittaa, että suhteessa tapahtuneeseen rakentamiseen tilalle ei ole tasapuolisesti muodostettu rakennuspaikkoja.

MAAKUNTAKAAVA

Turun kaupunkiseudun maakuntakaava on ympäristöministeriön 23.8.2004 vahvistama.

M: Maa- ja metsätalousvaltainen alue

- Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös haja-asutusluonteiseen loma-asutukseen sekä jokamiehen oikeuden mukaiseen ulkoiluun.

SUUNNITTELUMÄÄRÄYS:

Suunniteltaessa loma-asutusta meren tai vesistön MRL 72 §:n mukaiselle ranta-alueelle tulee rakentamatonta rantaviivaa varata mahdollisimman yhtenäisinä kokonaisuuksina vähintään 40 % suunniteltavan alueen kokonaisrantaviivasta.

Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan kuntakaavoituksella vähäisessä määrin osoittaa myös uutta pysyvää asumista ja muita toimintoja, jotka eivät aiheuta ympäristöhaittoja.

Kulttuuriympäristön tai maiseman kannalta tärkeä alue

- Valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai seudullisesti tärkeät maisema-alueet.

SUUNNITTELUMÄÄRÄYS:

Suunnitelmien ja toimien alueella tulee olla maiseman arvoja turvaavia ja edistäviä. Rakentamisen tulee kohdistua aukeamien reunoille olemassa olevaan rakenteeseen tukeutuen. Suunnittelu- ja rakentamistoimenpitein tulee edistää peltojen, niittyjen ja muiden avoimien maisematilojen säilymistä.

Poikkeukset

- Rakennuksen rakentaminen rantavyöhykkeelle ilman asemakaavaa tai sellaista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty sen käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena (MRL 72.1 §).

- Talousrakennus rakennetaan viittä metriä lähemmäksi toisen omistamaa tai hallitsemaa maata ja kymmentä metriä lähemmäksi rakennusta, joka on toisen omistamalla tai hallitsemalla maalla (MRA 57 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Naapurikiinteistön 853-506-1-80 omistaja jätti hakemuksesta muistutuksen talousrakennuksen laajennusta koskien. Hakija on antanut muistutukseen vastineensa.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Hakijaa on kuultu ehdollisesta päätösehdotuksesta ja päätösehdotuksen perusteluja on täydennetty kuulemisen johdosta.

Lausunnot

Varsinais-Suomen pelastuslaitos (ehdollinen): pelastustie

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Satavassa Raumanpäässä. Kyseessä on olemassa oleva rakennuspaikka. Tilalla sijaitsee ennestään asuinrakennus 103335132B, joka puretaan uudisrakentamisen yhteydessä. Rakennusrekisterin mukaan purettavan asuinrakennuksen käyttötarkoitus on yhden asunnon talo ja se on rakennettu vuonna 1938. Rakennuksen rakennuslupakuvia ei löytynyt arkistosta. Museokeskuksella ei ollut huomautettavaa rakennuksen purusta.

Kaupunginhallituksen 8.5.2017 hyväksymässä luonnoksessa rakennuspaikkaa koskee merkintä loma-asuntoalue. Alustavassa kaavaehdotuksessa, jota ei ole hyväksytty, alue varataan pääosin vapaa-ajanasumista varten. Käyttötarkoituksen muutokset ympärivuotiseen asumiseen sallitaan, mikäli teiden rakentaminen, vedensaanti ja viemäröinti on järjestettävissä pysyvän asumisen mukaiselle tasolle aiheuttamatta kaupungille erityisiä kustannuksia. Lisäksi hälytysajoneuvolla pitää päästä rakennuspaikalle tieverkkoa pitkin myös talviolosuhteissa. Varsinais-Suomen pelastuslaitos on käynyt arvioimassa rakennuspaikalle vievän tieyhteyden soveltuvuutta. Paikallakäynnillä on todettu, että käynnin perusteella ei päästy varmuuteen, onko kiinteistölle johtava tie soveltuva raskaille pelastusajoneuvoille. Tien leveys ja kantavuus tulisi selvittää Erikvallantien ja kiinteistön välisen tieosuuden osalta. Pelastuslaitoksen mukaan, mikäli tien käyttö kantavuuden ja mitoituksen puolesta todetaan käyttökelpoiseksi pelastustieksi, edellyttää tien kunnossa pysyminen hyvää kesä- ja talvikunnossapitoa. Lisäksi pitää huolehtia, ettei puusto kasva tai levittäydy tielle huomioiden pelastusajoneuvojen tilantarpeet. Talousvesi otetaan vesilaitoksen vesijohtoverkosta. Jätevedet käsitellään liittymällä Kakskerta-Satavan vesiosuuskunnan paineviemäriin. Kaavoituksen keskeneräisyydestä johtuen, lautakunnalle ehdotetaan, että asuinrakennuksen käyttötarkoituksen tulisi olla loma-asunto.

Alustavassa kaavaehdotuksessa, joka ei ole vielä ollut hyväksymiskäsittelyssä, yli 5000 m2:n rakennuspaikoilla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 200 k-m2. Tilan koko on 4800 m2. Hakija on ilmoittanut, että hänellä on mahdollisuus liittää naapuritilasta tarvittaessa 200 m2:ä rakennuspaikkaan. Näin ollen rakennuspaikan kooksi tulisi 5000 m2. Hakemusta ehdotetaan puollettavaksi ehdolla, että asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 200 m2. Hakijan mukaan asuinrakennuksen kerrosalan tulisi kuitenkin olla vähintään 243 m2. Hakijan perustelujen mukaan talon suunnittelu on aloitettu aiemmin keskustelluissa raameissa ennen alustavan kaavaehdotuksen valmistelua. Talo on hakijan mukaan pitkään suunniteltu ja pohjapiirros saatu hyväksi ja tasapainoiseksi. Lisäksi hakija toteaa talon olevan kaunis ja istuvan hyvin paikalle, joka on hakijan mukaan käytännössä puolen hehtaarin puisto. Nykyinenkin rakennus on hakijan mukaan aika kookas: runko 11 x 8.5 m; erkkerin ja kuistin kanssa 11 x 12.5 m, 1 ja 3/4 kerrosta, plus kellari ja vintti. Hakija on myös vedonnut siihen, että hän on tiedustellut alustavasti vuonna 2015 rakennuspaikalle sopivaa asuinrakennuksen enimmäiskerrosalaa ennen hakemuksen jättämistä. Poikkeamista koskeva asia ratkaistaan aina vasta hakemuksesta. Tämä on myös hakijan vastineeseen liittämässä sähköpostissa kerrottu hänelle. Poikkeamishakemuksen liitteeksi ei lähtökohtaisesti edellytetä muita suunnitelmia kuin asemapiirros. Muut suunnitelmat tulevat laadittavaksi vasta rakennuslupavaiheessa, mikäli poikkeaminen myönnetään. Kaavoitustilanne voi muuttua ja hakemuksesta pyydetään tarvittavat lausunnot ja naapurien kuulemiset. Poikkeamishakemuksen käsittelyssä tulee varmistaa, että poikkeuksen myöntäminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle. Alueella on vireillä osayleiskaavan laatiminen. Kaupunginhallituksen 8.5.2017 hyväksymässä osayleiskaavan luonnoksessa ei ole vielä ollut sallittuja enimmäiskerrosaloja. Alueen kaavoitus etenee ja ehdotukseen ollaan valmistelemassa enimmäiskerrosalaa koskevia määräyksiä.

Hakija on hakenut myös lupaa rajan läheisyydessä sijaitsevan talousrakennuksen laajentamiseksi. Hakijan mukaan olemassa oleva talousrakennus on kooltaan 47 k-m2 ja laajennus olisi 38 k-m2. Naapuri on muistuttanut talousrakennuksen laajentamisesta. Muistutuksessa pyydetään kiinnittämään huomiota laajennuksen jatkosuunnittelussa paloturvallisuuteen, ympäristöön soveltuvuuteen ja siihen, että se ei vaikeuta naapurin mahdollisia tulevia rakennushankkeita. Hakija on antanut muistutukseen vastineensa. Hakija on ollut valmis pienentämään talousrakennuksen laajennusta. Hakija toivoo, että talousrakennukseen voisi yhdistää 20 k-m2:n vierasmajan ja rakennuksen kokonaiskerrosala voisi olla käyttöön liittyvistä ja toiminnallisista syistä 72 k-m2. Hakemusta ehdotetaan puollettavaksi talousrakennuksen kerrosalan osalta ehdollisena.

Ottaen huomioon, että kyseessä on olemassa olevalle rakennuspaikalle sijoittuva korvaava rakentaminen, hakemusta ehdotetaan hyväksyttäväksi alueen kaavoitustilanteesta huolimatta. Päätösehdotuksen ehdoilla on pyritty varmistamaan, että rakentaminen ei kavenna alueen osayleiskaavoituksen mahdollisuuksia. Sekä osayleiskaavaluonnoksessa että alustavassa ehdotuksessa tila on osoitettu rakentamiseen. Hanke ei lisää alueen rakennuspaikkojen määrää.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 8.6.2018, tarkennettu 14.2.2019

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Naapurin muistutus 8.2.2019

Oheismateriaali 3Hakijan vastine muistutukseen 21.2.2019

Oheismateriaali 4Hakijan vastine päätösehdotuksesta 25.3.2019

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 8.6.2018 päivätyn (14.2.2019 tarkennetun) asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

- asuinrakennuksen käyttötarkoituksen tulee olla loma-asunto,

- asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 200 m2, ja

- talousrakennuksen kokonaiskerrosala saa olla laajennuksen jälkeen enintään 72 m2. Talousrakennuksella ei saa olla itsenäisen vapaa-ajanasunnon tunnusmerkkejä.

Samalla päätetään, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (3 kpl), yhteensä 1110 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
aoXXXXX
tiedXXXXX
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedMuseokeskus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tpvHeinonen Riitta
tpvKoskela Ljudmila


Liitteet:

Kylk § 140
Liite 1:Asemapiirros 8.6.2018, tarkennettu 14.2.2019