Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14309.04.201912

7874-2012 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös Vähäheikkiläntie 37:n asemakaavanmuutoksesta tehtyihin valituksiin

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt Vähäheikkiläntie 37:n asemakaavanmuutoksesta tehdyt valitukset siltä osin kuin korkein hallinto-oikeus on palauttanut ne hallinto-oikeudelle uudelleen käsiteltäviksi. Päätöksestä voi valittaa vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Kylk § 143

Konsernihallinto, kaupunkisuunnittelu, johtava asiantuntija Satu Lehto 21.3.2019:  

Asian aikaisemmat vaiheet

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 30.1.2017 § 13 asemakaavanmuutoksen Vähäheikkilään. Asemakaavanmuutoksella mahdollistettiin asuinkerrostalojen rakentaminen nykyiselle liike- ja toimistorakennusten korttelialueelle. Tontin länsireunaan sijoitettiin jalankulku- ja huoltoyhteys Askaistenpuistoon. Rakennusoikeus (6200 k-m2) oli sama kuin voimassa olevassa asemakaavassa.

Turun hallinto-oikeus kumosi 20.3.2018 valtuuston päätöksen valitusten johdosta. Päätöksen perustelujen mukaan meluselvityksiä ei ole ollut osallisten käytettävissä siten, että heillä olisi ollut mahdollisuus ottaa kantaa kaavan sisältöön ja lausua siitä mielipiteensä. Keskeisenä perusteena oli se seikka, että liikennemeluselvitystä oli päivitetty nähtävillä olon jälkeen, koska alkuperäinen meluselvitys oli perustunut erilaiseen kaavaratkaisuun kuin nähtävillä ollut kaavaehdotus. Hallinto-oikeuden päätös ei ollut yksimielinen.  

Korkein hallinto-oikeus kumosi 12.12.2018 hallinto-oikeuden päätöksen kaupungin valituksen johdosta ja palautti sen hallinto-oikeudelle tutkittavaksi muiden kuin meluselvitykseen liittyvien osallistumismahdolllisuuksien osalta. Perustelujen mukaan vuorovaikutuksen lainmukaisuuden toteutumisen edellytyksenä ei ole se, että osalliset ovat voineet lausua mielipiteensä kaikista kaavaa varten laadituista selvityksistä vaan se, että osallisilla on ollut tosiasiallinen mahdollisuus lausua mielipiteensä kaavan vaikutuksista.

Turun hallinto-oikeuden päätöksen perustelut

Hallinto-oikeus on 14.3.2019 hylännyt valitukset. Perustelujen mukaan laaditut selvitykset ovat mahdollistaneet kaavamuutoksen laillisuuden arvioinnin ja vuorovaikutus on toteutunut laissa edellytetyllä tavalla. Tontin yleiskaavamääräyksestä poikkeavalle käyttötarkoitukselle on ollut maankäytöllisiä perusteita, joten yleiskaava on otettu riittävästi huomioon. Asemakaava täyttää myös asemakaavan sisältövaatimukset elinympäristön terveellisyyden, turvallisuuden ja viihtyisyyden osalta. Kaavanmuutos ei ole myöskään rakennetun ympäristön ja luonnonympäristön vaalimista koskevien vaatimusten vastainen eikä sillä hävitetä niihin liittyviä erityisiä arvoja.

Kaavanmukainen täydennysrakentaminen ei aiheuta sellaista elinympäristön laadun merkityksellistä heikkenemistä, joka ei ole perusteltua kaavan tarkoitus huomioon ottaen. Kaavamuutos ei ole maanomistajien yhdenvertaisen kohtelun vaatimuksen vastainen sillä perusteella, että tontille osoitettu rakentamistehokkuus eroaa ympäristön tonttien tehokkuudesta. Ratkaisulle on esitettävissä maankäytöllinen peruste. Yhdenvertaisen kohtelun periaate tai luottamuksensuojaperiaate ei ole edellyttänyt, että kaavamuutosalueelle olisi tullut osoittaa pientalorakentamista samalla tavalla kuin ns. Telesten asemakaava-alueelle.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 14.3.2019

Toimialajohtaja Christina Hovi:

PäätösKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.