Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14209.04.201911

13300-2018 (10 03 01)

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n anomus aitaamisalueen käyttömaksun kohtuullistamiseksi

Tiivistelmä:

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) pyytää aitaamislupamaksun kohtuullistamista rakennuttamalleen opetuskeskus Aurumille, osoitteessa Henrikinkatu 2. Lähes kolme vuotta kestävä rakentaminen aiheuttaa noin 260.000 euron suuruisen aitaamislupamaksun SYK:lle. SYK:n esittämä aitaamisluvan käyttömaksuluokan (I-maksuluokasta II-maksuluokkaan) alentaminen puolittaisi kohteen aitaamislupamaksun. Lautakunnalle esitetään, ettei SYK:n anomusta hyväksytä.

Kylk § 142

Kaupunkiympäristön kunnossapito, valvoja Karri Uusitalo, 15.3.2019:

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) rakennuttaa Henrikinkatu 2:een puretun Juslenian paikalle Aurumiksi nimetyn rakennuksen (23 000 brm2). SYK:in pääurakoitsijana kohteessa toimii Skanska Talonrakennus Oy. Aurumista tulee merkittävä opetuksen keskus ja sen rakentamisaika on noin kolme vuotta.

Aurumin rakennuskohteen pääurakoitsija on joutunut kohteen laajuuden ja vaativuuden takia hakemaan aitaamislupaa Turun kaupungilta Henrikinkadun kohdalta noin 700 m2:n suuruudelta. Työmaa-alueeksi aidattu yleinen katualue katkaisee ajoneuvoliikenteen läpiajon Henrikinkadulta Vesilinnantielle sekä kevyenliikenteen nousun Kasarminrinteen puiston portaissa yliopistonmäelle.

6.11.2018 lähettämässään anomuksessa SYK esittää, että Aurumin aitaamisluvan (853-2018-65) käyttömaksu alennettaisiin lupaehdoissa määrätystä I. maksuluokasta seuraavaksi alempaan eli II. maksuluokkaan (0,40 €/m2/vrk -> 0,20 €/m2/vrk). SYK:n arvio on, että kohteen aitaamislupakustannukset vajaan kolmen vuoden ajalta tulisivat olemaan 263.000 euroa ilman nyt esitetyn maksuluokan alentamista. Vastineeksi Aurumin aitaamismaksun kohtuullistamisesta SYK esittää muun muassa aiemman investointinsa tuoman edun Turun kaupungille. Vuonna 2018 toteutetussa investoinnissa parannettiin ns. ala-kampuksen alueen liikenne- ja pysäköintioloja Turun yliopiston omilla kiinteistöillä Vatselankadun ja Assistentienkadun välillä.

Aitaamislupien taksat on määrätty Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 10.5.2017 § 216 päätöksessä ja se koostuu tarkastus- ja valvontamaksusta sekä alueen käyttömaksusta. Käyttömaksun suuruus määrittyy aitaamisen ajan, laajuuden ja alueen keskeisyyden perusteella.

Aitaamismaksua koskevien säännösten tarkoitus on ohjata, valvoa, ajoittaa ja sovittaa yhteen rakennus- ja korjaamistöitä ja niiden suorittamista siten, että töistä liikenteelle tai muulle käytölle aiheutuvia haittoja voidaan estää ja vähentää. Näin voidaan varmistaa suunnittelun ja toteutuksen hyvä taso, ehkäistä kadun rakenteiden heikkenemistä ja edistää katujen turvallisuutta, esteettömyyttä ja viihtyvyyttä. Lisäksi ko. maksua koskevan Turun kaupunginvaltuuston päätöksen (11.12.2006 § 238) mukaan aitaamismaksun tavoitteena on vähentää kaduilla, puistoissa ja yleisillä alueilla tehtävistä töistä alueen käyttäjille aiheutuvia haittoja.

Tehtyjä investointeja ei tule sekoittaa aitaamislupamaksuihin, koska se johtaisi täysin yksilölliseen taksoitukseen. Esimerkiksi tässä tapauksessa SYK:n tekemillä aiemmilla infrarakentamisen investoinneilla alennettaisiin nyt käynnissä olevan talorakentamisen aitaamiskuluja. Toisin kuin SYK esittää, kustannus Aurumin työmaan aitaamislupamaksuista ei ole poikkeuksellisen suuri, vaan se on linjassa keskusta-alueen suurten rakennushankkeiden aitaamislupamaksujen kanssa. Uudisrakennustyömaat, jotka alkavat vanhan rakennuskannan purkamisella, kestävät usein vuosia. Mikäli työmaat sijaitsevat vielä yleisten alueiden välittömässä läheisyydessä, aitaamislupakustannukset I-maksuluokan alueella nousevat usein korkeiksi.  

Kuten edellä on todettu, aitaamislupamaksulla on hankkeeseen ryhtyvää ohjaava vaikutus, ja sen taustalla on pyrkimys vähentää haittoja, jotka syntyvät yleisen alueen sulkemisesta. Turun kaupunki ei tee lupakohtaisia erillishinnoitteluun perustuvia päätöksiä.

Oheismateriaali 1Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n anomus

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, ettei se hyväksy Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) anomusta aitaamislupamaksun alentamista käyttömaksuluokan I-maksuluokasta II-maksuluokkaan edellä esitetyistä syistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSuomen Yliopistokiinteistöt Oy