Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta12226.03.20193

8724-2017 (065)

Pieneläinpäivystyksen kilpailutuksen käynnistäminen

Tiivistelmä:

Markkinaoikeus on kumonnut kaupungin tekemän hankintapäätöksen pieneläinpäivystyksen järjestämisestä. Lautakunnalle esitetään, että kilpailu käynnistetään uudelleen.

Kylk § 122

Kaupunkiympäristötoimiala hallintojohtaja Harri Lehtinen ja konsernihallinto, strateginen hankinta projektipäällikkö Jaana Friman 21.3.2019:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päätti 28.11.2017 § 372, että pieneläinpäivystyspalveluiden puitesopimus solmitaan Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n kanssa ajalle 1.1.2018 - 31.12.2019 tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin. Markkinaoikeus on valituksen johdosta 25.1.2019 antamallaan päätöksellä kumonnut lautakunnan päätöksen, koska hankintamenettelyä ei oltu toteutettu julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden mukaisesti. Lisäksi kaupunki velvoitettiin korvaamaan muutoksenhakijan oikeudenkäyntikulut 7.000 eurolla viivästyskorkoineen.

Sopimusta ei ole pantu täytäntöön, vaan palvelu on toteutettu väliaikaisjärjestelyin.

Kaupunkiympäristötoimiala on yhdessä strategisen hankinnan kanssa ryhtynyt valmistelemaan uutta kilpailutusta.

Turun kaupunki on järjestänyt pitkään maakunnallisen lemmikkieläinpäivystyksen ja vastannut sen hallinnoinnista. Toiminta perustuu kuntien väliseen sopimukseen ja sen puitteissa pieneläinpäivystys on hankittu kuntiin ostopalveluna.

Pieneläinpäivystyspalvelut järjestetään seuraaviin kaupunkeihin ja kuntiin:

1) Turun kaupunki

2) Salon kaupunki

3) Liedon ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue (Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Koski TL, Lieto, Loimaa, Marttila, Oripää, Paimio, Parainen, Pöytyä ja Sauvo)

4) Raision ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue (Naantali, Raisio ja Rusko) ja

5) Uudenkaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue (Kustavi, Laitila, Masku, Mynämäki, Nousiainen, Pyhäranta, Taivassalo, Uudenkaupunki ja Vehmaa)

Suomessa pieneläinpäivystys on toteutettu varsin yleisesti yksityisten palveluntuottajien toimesta. Kiinteähintaisen palvelun kustannukset ovat vaihdelleet kunnille nollasta eurosta ylöspäin. Nollahintaisissa sopimuksissa palvelun kustannukset peritään eläinten omistajilta.

Turun tekemä väliaikainen sopimus vuoden 2018 alusta alkaen on ollut nollahintainen. Aiemmista sopimuksista Turku ja ympäristökunnat ovat maksaneet kiinteää korvausta.

Kokemukset viimeisestä sopimuksesta ovat olleet positiivisia. Sopimuksen perusteella perityt loppukäyttäjien maksamat poliklinikkamaksut ja yleisimmät toimenpidemaksut ovat olleet Turun kaupungin kilpailuttamat vuodelta 2017.

Turun alueella on useita yrityksiä, jotka toimivat päivystysaikoina. Päivystyspotilaita on käynyt viimeisen 8 vuoden aikana pelkästään kuntien järjestämissä palveluissa keskimäärin 8 000 potilasta vuodessa. Alueella eläinlääkäripalveluiden saatavuus on hyvää ja potilasmäärät ovat olleet suhteellisen tasaisia vuosittain. Hyvän saatavuuden ja tasaisen potilasmäärän vuoksi on tarkoituksenmukaista lähteä toteuttamaan kilpailutusta käyttöoikeussopimuksena ja kilpailuttaa pelkästään mahdollisimman laajasti eläinten omistajilta päivystysaikoina perittäviä maksuja.

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että pieneläinpäivystyksen järjestämistä koskeva kilpailutus käynnistetään edellä esitetyn mukaisesti käyttöoikeussopimuksena ja asiaa koskeva ennakkoilmoitus voidaan julkaista.

Lisäksi lautakunta päättää, että tarjouspyyntö on ennen julkistamista hyväksytettävä vielä lautakunnassa.

Samalla päätetään irtisanoa nykyistä väliaikaisjärjestelyä koskeva sopimus sekä valtuutetaan kaupunkiympäristötoimialan luvat ja valvonta -palvelualueen ympäristöterveysyksikkö tekemään uusi väliaikainen palvelua koskeva suorahankintasopimus palvelun järjestämisestä. Väliaikainen sopimus voi olla voimassa enintään siihen saakka kunnes nyt käynnistettävän kilpailutuksen perusteella valittu toimija voi aloittaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoEvidensia Eläinlääkäripalvelut Oy
tpvKaupunkiympäristötoimiala, luvat ja valvonta
tpvKaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys
tpvKonsernihallinto, strateginen hankinta