Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, strategia ja kehittäminen 
Strategia- ja kehittämisjohtaja106.03.2019 

3088-2019 (02 08 00, 00 01 05)

Skanssin keskuspuisto CO2-laskenta ja massatase

Controller Johanna Korpikoski, kaavoitusarkkitehti Taina Riekkinen ja vastaava rakennuttaja Mika Pitkänen 11.2.2019:

Osana Smart and Wise Turku kärkihanketta, jonka yhtenä painopisteenä on vähähiilisyys ja resurssiviisaus, Turun kaupunki on pyytänyt tarjouksen Skanssin kestävän kehityksen mukaisen kaupunginosakonseptin kehittämistä tukevasta asiantuntijapalvelusta Skanssin keskuspuiston CO2-laskenta, massataseen arviointi ja hyötykäytön suunnittelu. Kaupunki tavoittelee vuoteen 2029 mennessä hiilineutraaliutta, jota kohti edetään suunnitelmallisesti välitavoitteiden kautta ja ulotetaan energiatehokas ja resurssiviisas toimintapa kaikkeen toimintaan

Skanssin kaupunginosakonseptin kehittäminen on kaupungin johdon alainen strateginen hanke, jonka ohjauksesta ja seurannasta vastaa kaupunginhallitus. Skanssin suunnittelun tavoitteena on etsiä ratkaisuja, jotka normaaliin rakentamiseen verrattuna vähentävät tehokkaasti energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä rakentamisen, rakennusten käytön sekä kaupunkirakenteen osalta. Skanssiin kohdistuvan kehitystyön tuloksia tullaan hyödyntämään muussa kaupungin suunnittelussa ja mahdollisesti myös muissa suomalaisissa kaupungeissa.

Hankinta koskee Skanssin keskuspuiston infrarakentamista ja sen osatehtävien sisältö on C02CO2-päästölaskenta keskuspuiston rakennussuunnitelman pohjalta, keskuspuiston massataseen arviointi ja massojen hyötykäytön suunnittelu, vertaileva CO2-päästölaskenta ja resurssiviisas ratkaisu perustuen osatehtävän tuloksiin sekä tulosten raportointi. Investointihankkeiden elinkaaren aikaisten vaikutusten arviointimallia ja CO2-päästölaskennan kehittämistä on pilotoitu Skanssin alueella ja Turun kaupungin infrarakentamisessa osana kuutoskaupunkien Avoimet innovaatioalustat -kärkihanketta. Pilottikohteena oli Skanssin alueen katu- ja virkistysalueet. Tässä yhteydessä ei suunnitelmien viivästymisen vuoksi ehditty vielä tarkastelemaan Skanssin keskuspuiston infrarakentamisen suunnittelua. Arviointimallin käytön tavoitteena on tehdä investointien ja päätösten ilmasto- ja ympäristövaikutukset, esimerkiksi vähähiilisyys ja resurssiviisaus, näkyväksi hankkeen koko elinkaaren ajalta ja täten mahdollistaa hankkeen kokonaistaloudellisuuden arviointi.

Hankittavassa suunnittelutyössä tulee kuvata:

  1. Skanssin keskuspuiston CO2-päästölaskenta keskuspuiston rakennussuunitelman pohjalta
  2. Keskuspuiston massataseen arviointi ja massojen hyötykäytön suunnittelu
  3. Vertaileva CO2-päästölaskenta perustuen osatehtävän 2 tuloksiin
  4. Toimeksiannon raportointi.

Työn aloitus on helmikuun 2019 aikana ja sen tulee valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä.

Kaupunkiympäristötoimialan kaavoitus ja kaupunkiympäristön rakennuttaminen sekä konsernihallinnon talous ja rahoitus on neuvotellut ja pyytänyt tarjousta Skanssin keskuspuiston CO2-laskennasta, massataseen arvioinnista ja hyötykäytön suunnittelusta Ramboll Finland Oy:ltä puitesopimuksen (Kiljk 7.2.2017 § 570) ehdoin. Ramboll Finland Oy:n tarjouksen 18.1.2019 kiinteä kustannus on 20.700 € (alv 0 %).

Saatu tarjous täytti kelpoisuusehdot ja oli tarjouspyynnön mukainen.Tarjouksessa esitetyt mahdolliset optiot hankitaan erikseen tehtävällä hankintapäätöksellä ja -sopimuksella.

Johtaja Tuomas Heikkinen puoltaa hankintaa.

EhdotusEsitämme, että Skanssin keskuspuiston CO2-laskenta, massataseen arviointi ja hyötykäytön suunnittelu hankitaan puitesopimuksen (9168-2017) ja muutoin Ramboll Finland Oy:n tarjouksen mukaisin ehdoin hintaan 20.700 € (alv 0 %). Tarjouksessa esitettyjen optioiden hankinnasta päätetään erikseen tehtävällä hankintapäätöksellä ja -sopimuksella. Kustannukset kohdistetaan Smart and Wise Turku -hankkeen kustannuspaikalle 11602, tilastollinen tilaus 604420 KH/SAWT Hiilineutraalius ja resurssiviisaus.

Strategia- ja kehittämisjohtaja Jussi Vira 6.3.2019:

PäätösPäätin, että Skanssin keskuspuiston CO2-laskenta, massataseen arviointi ja hyötykäytön suunnittelu hankitaan puitesopimuksen (9168-2017) ja muutoin Ramboll Finland Oy:n tarjouksen mukaisin ehdoin hintaan 20.700 € (alv 0 %). Tarjouksessa esitettyjen optioiden hankinnasta päätetään erikseen tehtävällä hankintapäätöksellä ja -sopimuksella. Kustannukset kohdistetaan Smart and Wise Turku -hankkeen kustannuspaikalle 11602, tilastollinen tilaus 604420 KH/SAWT Hiilineutraalius ja resurssiviisaus.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

 

Jussi Vira

Strategia- ja kehittämisjohtaja

 

 

Oikaisuvaatimusohje on liitteenä

 

 

 

Jakelu

aoRamboll Finland Oy
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedHannila Sari
tpvKorpikoski Johanna
tiedMäenpää Jukka
aoPitkänen Mika
aoRiekkinen Taina
tiedSavila Rami
tiedSundman Pekka
tiedSuonpää Kimmo
tiedVeivo Risto