Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta9612.03.201910

9891-2017 (630)

Rieskalähteentien katusuunnitelma välillä Satakunnantie-Tammispaltantie

Tiivistelmä:

Rieskalähteentien katusuunnitemassa katu esitetään saneerattavaksi siten, että molemmin puoliset kapeat jalkakäytävät korvataan kadun pohjoisreunaan rakennettavalla uudella leveällä jalkakäytävällä. Lisäksi parannetaan kadun kuivatusta.

Kylk § 96

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelu, liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola 1.3.2019:

Rieskalähteentie yhdistää poikittain toisiinsa Satakunnantien ja Tampereen valtatien Vätin kaupunginosassa. Katu on omakotialueen tonttikatu, jonka autoliikenne on pääosin kadun varren asutuksen synnyttämää. Jalankulun ja pyöräilyn verkostossa yhdessä Vätinpuiston puistokäytävien kanssa kadun rooli on merkittävä. Kadulla on jalankulku eroteltu autoliikenteestä molemmin puolin ajorataa olevilla korotetuilla jalkakäytävillä. Käytävät ovat 1,5 metrin levyiset, mikä ei täytä kahden rinnakkaisen jalankulkijan tilavaatimusta eikä myöskään koneellisen talvihoidon leveysvaatimusta. Kadun vesihuoltojärjestelmän saneerauksen johdosta kadun pintarakenteet uusitaan vaihtelevassa laajuudessa ja samassa yhteydessä on tarkoituksen mukaista saattaa kadun jalankulkuolosuhteet nykyistä paremmalle tasolle.

Katusuunnitelmassa uusi reilu kahden metrin levyinen jalkakäytävä rakennetaan kadun pohjoisreunalle. Ajoradan leveydeksi esitetään 5,5 metriä. Kadun eteläreunaan reunakiven taakse jää noin yhden metrin levyinen nurmipiennar, joka toimii aurauslumen lähivarastointitilana. Pysäköinti kadulla sallitaan vain ajoradan sillä puolella, jolla ei ole jalkakäytävää. Kadulle uusitaan hidasteet keskeisimmille kadunylityspaikoille, joista toinen on vilkas koulureitti Vätintien liittymässä.

Katusuunnitelma on ollut nähtävillä 15.–29.10.2018 välisenä aikana. Kahdessa saapuneessa muistutuksessa pidetään jalkakäytävää kadun vähäisen liikenteen johdosta tarpeettomana. Kolmannessa saapuneessa kannanotossa esitetään saneerauksen yhteydessä ilmakaapeloinnista luopumista maakaapelointiin siirtymällä sekä valokuitukaapeloinnin rakentamista saneerauksen yhteydessä.

Vastaukset muistutuksiin:

Jalankulun erottelu autoliikenteestä niinkin pitkällä asuntokadulla kun Rieskalähteentie, takaa mielekkäimmän kulkuolosuhteen jalankulkijalle ennen kaikkea talvella. Pysäköintikielto jalkakäytävän puoleisella puolella ajorataa mahdollistaa jalkakäytävän auraamisen ja hiekoittamisen yhtenäisesti koko puituudeltaan.

Ilmakaapelien omistajat ovat itsenäisiä operaattoreita, jotka ylläpitävät verkkojaan itsenäisesti. Kaupunki ei voi velvoittaa heitä muuttamaan ilmakaapeleita maakaapeleiksi katu- ja vesihuoltosaneeraustöiden yhteydessä. Operaattorit ovat osallisia katusuunnitelman laadinnassa. Suunnittelun aikana operaattoreihin on oltu yhteydessä ja sovittu, että maakaapelointiin varaudutaan putkituksilla jalkakäytävän alle. Valokuitukaapeloinnin tarjoaa kaupallinen palveluntarjoaja. Tämän vuoksi tilanne on sen osalta sama kuin ilmakaapeloinnin.

Liite 1Rieskalähteentien katusuunnitelma K 6605 037 pvm. 18.9.2018 väli Satakunnantie-Rieskapolku

Liite 2Rieskalähteentien katusuunnitelma K 6605 038 pvm. 18.9.2018 väli Rieskapolku-Tammispaltantie

Liite 3Rieskalähteentien liikennesuunnitelma L 6605 036 pvm. 13.9.2018 väli Satakunnantie-Tammispaltantie

Oheismateriaali 1Muistutus 1

Oheismateriaali 2Muistutus 2

Oheismateriaali 3Muistutus 3

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteinä 1 ja 2 olevat Rieskalähteentien katusuunnitelmat sekä liitteenä 3 olevan Rieskalähteentien liikennesuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoMuistutuksen tekijät
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 96
Liite 1:Rieskalähteentien katusuunnitelma K 6605 037 pvm. 18.9.2018 väli Satakunnantie-Rieskapolku
Liite 2:Rieskalähteentien katusuunnitelma K 6605 038 pvm. 18.9.2018 väli Rieskapolku-Tammispaltantie
Liite 3:Rieskalähteentien liikennesuunnitelma L 6605 036 pvm. 13.9.2018 väli Satakunnantie-Tammispaltantie