Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta9712.03.201911

10637-2018 (10 03 01)

Varkkavuorenkadun katusuunnitelma väli Satakunnantie-Niitunniskantie sekä Tammispaltanpuiston osan puistosuunnitelma

Tiivistelmä:

Varkkavuorenkadulle esitetään rakennettavaksi uusi jalankulku- ja pyörätie Satakunnantien ja Niitunniskantien välille. Väylä on osa verkostoa, jolla mahdollistetaan sujuva kulku jalkaisin ja pyöräillen Tammispaltantieltä Varkkavuorenkatua pohjoiseen. Hankkeessa saneerataan myös Varkkavuorenkadun alussa oleva runkolinjan pysäkki nykyvaatimusten mukaiseksi.

Kylk § 97

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelu Eero Paavola 20.2.2019:

Varkkavuorenkadun katusuunnittelu on käynnistynyt sekä Tammispaltantien pyörätien synnyttämistä tarpeista, että toisaalta runkolinjaston vaihtopysäkkien laatuvaatimuksista. Tammispaltantien uuden pyörätien jatkuvuus edellyttää pyörätien rakentamista Varkkavuorenkadun liittymässä sekä kohti Satakunnantietä, että kohti Niitunniskantietä, koska kyseiseen liittymään ei ole mahdollista rakentaa jalankululle ja pyöräilylle kadunylityspaikkaa Varkkavuorenkadun poikki. Tila alkuosan uudelle jalankulku- ja pyöräteille on järjestetty poistamalla Varkkavuorenkadun vastakkaisten ajosuuntien välinen keskikoroke. Näin on mahdollista rakentaa 4,5 metrin levyinen korotettu pysäkkilaituri, jota käyttävät myös pyöräilijät. Parannus nykytilanteeseen nähden on huomatta. Jalankulku- ja pyöräily-yhteys Niitunniskantien liittymään asti toteutetaan osittain Tammispaltanpuistoa hyödyntäen. Väylä yhdistetään olemassa olevaan kadunylitypaikkaan, miltä kohtaa poistetaan Fölin esitykseen nojautuen linja-autopysäkki.

Katu- ja siihen liittyvä liikennesuunnitelma ovat olleet nähtävillä 15.–29.10.2018 välisen ajan. Saapuneessa muistutuksessa Markonkujan tontinomistajat esittävät uuden jalankulku- ja pyörätien linjaamista koko matkaltaan ajoradan välittömään yhteyteen. Muistuttajat perustelevat esitystään Tammispaltanpuiston luontoarvojen huomioimisella ja paremmalla liikenneturvallisuudella.

Kaupunkiympäristötoimialan vastaus muistutukseen:

Suunnitellun väylän linjausta on muutettu nähtävillä olon jälkeen niin, että Markonkuja 2:n kohdalla olevat männyt säästyvät. Alueen muutakin puustoa on esitetty säilytettäväksi muutetussa katusuunnitelmassa. Tammispaltanpuiston osalla, minne uusi yhdistetty jalankulku- ja pyörätie rakennetaan, ei ole todettu olevan erityisiä luontoarvoja. Puiston puustoa tullaan nyt karsimaan ja uusia puita istutetaan, kuten muistutuksessa tärkeäksi asiaksi todetaan.

Liikkumisympäristön ja varsinkin pyöräilyväylien suunnittelussa pyritään aina siihen, että liikkuja voi tehdä valintoja, ratkaisuja ja havaintoja yksi kerrallaan. Ts. risteystä lähestyvän ajoneuvon tulisi olla valmiiksi parhaassa havainnointiasemassa valintoja tehdessään eikä tehdä havaintoja ja ryhmittäytymistä samanaikaisesti. Muistutuksen väittämä pysähtymiseen pakottavasta pyörätien linjaamisesta ennen kadunylitystä ja sen tuomasta myönteisestä turvallisuusvaikutuksesta on virheellinen. Käytännössä tällainen ratkaisu houkuttelee pyöräilijää havainnoimaan selkänsä takaa tulevaa liikennettä, mikä on äärettömän epäluotettavaa ja varsinkin liukkailla keleillä pyöräilijän tasapainoa horjuttavaa. Pyöräilijä pyrkii liikkuessaan etenemään pääsääntöisesti ilman pysähdyksiä. Suunnitelman mukaisessa pyörätien linjauksessa ollessaan ryhmittäytyneenä kohtusuoraan ajorataan nähden pyöräilijä kykenee molempiin suuntiin havainnoiden ja nopeutta sovitellen ylittämään ajoradan pysähtymättä ja turvallisesti tilanteen niin mahdollistaessa.

Liite 1Varkkavuorenkadun katusuunnitelma K 7246 027 pvm. 30.11.2018, väli Satakunnantie-Niitunniskantie, Tammispaltanpuiston osan puistosuunnitelma

Liite 2Ote Varkkavuorenkadun liikennesuunnitelmasta L 7246 025 pvm. 13.9.2018

Oheismateriaali 1Muistutus

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteiden 1 ja 2 mukaiset Varkkavuorenkadun katusuunnitelman ja Tammispaltanpuiston osan puistosuunnitelman sekä Varkkavuorenkadun liikennesuunnitelmaotteen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoMuistutuksen tekijä
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 97
Liite 1:Varkkavuorenkadun katusuunnitelma K 7246 027 pvm. 30.11.2018, väli Satakunnantie-Niitunniskantie, Tammispaltanpuiston osan puistosuunnitelma
Liite 2:Ote Varkkavuorenkadun liikennesuunnitelmasta L 7246 025 pvm. 13.9.2018