Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta9412.03.20198

15319-2018 (08 00 00, 10 03 01)

Seudullisen pyöräilyviitoituksen reittinumerointi

Tiivistelmä:

Turun seudun kunnat sekä ELY-keskus ovat käynnistäneet uuden seudullisen pyöräilyviitoituksen suunnittelun. Turun seudun uusi pyöräilyviitoitus toteutetaan uuden tieliikennelain mukaisilla tauluopasteilla ja reittinumeroilla. Ennen viitoituksen yksityiskohtaista suunnittelua on tarpeen tehdä periaatepäätös viitoituksessa käytettävästä pyöräreittien numeroinnista.

Kylk § 94

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelu, liikennesuunnitteluinsinööri Susan Nymander 19.2.2019:

Osana seudullista liikennejärjestelmätyötä Turun seudun kunnat sekä ELY-keskus ovat käynnistäneet uuden seudullisen pyöräilyviitoituksen suunnittelun. Edellinen viitoitussuunnitelma Turun seudulle on laadittu vuonna 1992. Suunniteltua viitoitusta on toteutettu vuosien kuluessa vaiheittain ja viitoitus on toteutunut vain osittain. Pyöräilyviitoitus ei siis enää ole kaikilta osin ajan tasalla, yhtenäinen eikä looginen.

Vanha jalankulku- ja pyöräteiden opastus on toteutettu nykyisen tieliikennelain mukaisilla risteyskohtiin sijoitetuilla viitoilla. Viittaopastus ei kuitenkaan tue sujuvaa pyöräilyä vaan sen seuraaminen edellyttää lähes pysähtymistä risteyskohdissa. Lisäksi yhteen pylvääseen kiinnitetyt viitat kääntyvät ja katkeavat helposti. Tampereen seudulla ja Helsingissä on LVM:n kokeiluluvalla toteutettu uutta pääreittien viitoitusjärjestelmää, joka perustuu autoliikenteen tapaan numeroituihin pääreitteihin ja ennen tärkeimpiä risteyskohtia sijoitettaviin tauluopasteisiin. Esimerkkejä Tampereen seudulla käytetyistä tauluopasteista sekä reittinumeroista on oheismateriaalissa 1. Myös Turun seudun uusi pyöräilyviitoitus toteutetaan vastaavilla tauluopasteilla ja reittinumeroilla. Uudet opasteet tulevat lainvoimaisiksi kesäkuussa 2020 voimaan tulevassa tieliikennelaissa. Tätä ennen rakennettavilla opasteille tulee hakea kokeilulupa.

Liitteessä 1 on esitetty Turun seudulla viitoitettavat pyöräilyn pääreitit ja reittien reittinumerot. Reitit on jaoteltu säteittäisiin sekä kehämäisiin reitteihin. Säteittäiset reitit alkavat Turusta, kun taas kehämäiset reitit kiertävät Turun keskustaa. Säteittäisten reittien numerointi alkaa numerosta 1 Aurajoen suun pohjoispuolelta ja se kiertää myötäpäivään Turun keskustaa. Säteittäisten reittien numerointiin varataan numerot 1-20. Ensivaiheessa numeroitavia säteittäisiä reittejä on 12. Kehäreittien numerointia alkaa numerosta 21 Turun keskustaa lähimmältä kehältä ja numerointi kasvaa ulospäin mentäessä. Kehäreittejä on yhteensä 3.

Viitoitustauluissa käytettävä reittinumero on samanlainen kuin Tampereen seudulla eli valkoinen numero punaisella pyöreällä pohjalla (om1). Reittinumeroinnin on tarkoitus helpottaa reitin seurattavuutta samaan tapaan kuin tienumeroinnin. Numero toistuu kaikissa kylteissä kyseisellä reitillä ja sille voidaan myös opastaa numeron avulla.

Yksityiskohtaiset viitoitusratkaisut sekä numeroitujen reittien varrella että niiden ulkopuolella olevat viitoitettavat kohteet määritetään erikseen suunnittelutyön aikana. Pyöräilyviitoituksen yksityiskohtainen suunnittelu ja toteutus aloitetaan Turun itäpuolisesta reiteistä.

Liite 1Turun seudullisen pyöräilyviitoituksen reittinumerointi

Oheismateriaali 1Esimerkkejä tauluopasteista ja reittinumeroista Tampereen seudulta

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Turun katuverkon osalta liitteen 1 mukaiset seudullisten pyöräilyreittien numeroinnin periaatteet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 94
Liite 1:Turun seudullisen pyöräilyviitoituksen reittinumerointi