Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta5629.01.20191

15246-2018 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Heikkilän kasarmialue (26/2018)

Tiivistelmä: -

Kylk § 56

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Päivi Siponen 25.1.2019:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos laaditaan Pihlajaniemen, Korppolaismäen, Puistomäen ja Uittamon kaupunginosiin Senaatti-kiinteistön omistamalle Heikkilän kasarmialueelle (kiinteistötunnus 853–521-1-4) ja sitä ympäröiville katualueille osoitteissa Rykmentintie, Hirvensalon puistotie, Vähäheikkiläntie.

Työnimeltään kaavanmuutos on Heikkilän kasarmialue.

Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Päivi Siponen yhteistyössä konsulttien Urbanity D&M Oy / DI Pekka Saarinen, arkkitehtitoimisto AJAK Oy ja Gehl Architects kanssa.

Kaavan tavoitteet

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on rakentaa Pihlajaniemen alueelle ympäröivään kaupunkirakenteeseen liittyvä uusi vetovoimainen, merellinen ja urbaani kaupunginosa vähintään 5000 asukkaalle. Alueen keskeinen sijainti kaupunkirakenteessa, kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kasarmirakennukset, luonnonympäristö sekä merenranta luovat hyvät edellytykset viihtyisän ja omaleimaisen asuinalueen toteuttamiselle.

Suunnittelualueen pohjoisosaan on tavoitteena suunnitella kaupallisten palveluiden keskusta. Asumisen ja liiketilojen lisäksi suunnittelualueelle tutkitaan myös toimitilojen ja päiväkodin rakentamista.

Tavoitteena on Puolustusvoimien tarpeiden ja reunaehtojen huomioiminen. Suunnittelussa varaudutaan myös siihen, että alueen rakentaminen on mahdollista toteuttaa vaiheittain toimivina osakokonaisuuksina.

Tavoitteena on varata ranta-alue virkistysalueeksi ja sinne tutkitaan virkistyskäyttöä tukevien palvelujen rakentamista, kuten esimerkiksi venevalkamaa, uimarantaa ja kahvilatoimintaa. Tavoitteena on Heikkilän kasarmialueen kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten suojelu ja urheilukentän ja sen ympäristön kehittäminen liikunta- ja virkistysalueena.

Tavoitteena on myös mahdollistaa rantareitti, joka yhdistäisi suunnittelualueen Uittamon ja Majakkarannan ulkoilureitistöihin. Tavoitteena on myös uuden asuinalueen pohjois–eteläsuuntaisesti kulkeva virkistys- ja viheryhteys, joka kytkee suunnittelualueen sekä sen pohjoispuoliset kaupunginosat merenrannan virkistysalueeseen.

Alueen kehittämisellä tavoitellaan kaupungin ilmastotavoitteita, erityisesti kestävien kulkumuotojen osuuden kasvattamista ja kustannustehokkaan joukkoliikenteen järjestämisen tukemista. Ilmastotavoitteet on hyväksytty valtuustossa 11.6.2018. Kaava-alue tukeutuu vuonna 2021 toteutettavaksi esitettävän bussien runkolinjaston reitistöön.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Heikkilän kasarmialue

Toimialajohtaja Christina Hovi:

Ehdotus Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Heikkilän kasarmialue.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus