Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta5729.01.20192

6368-2018 (10 03 01)

Kioski- ja kausimyyntipaikkojen kehittämisen ja toteutuksen ohjelmoinnin tilannekatsaus

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle tuodaan tiedoksi kioski- ja kausimyyntipaikkoja kehittämisen ja toteutuksen tilannekatsaus. Ehdotetaan kolmen kausimyyntipaikan ja yhden pop-up myyntipaikan tarjoamista yrittäjille kesäkaudeksi 2019.

Kylk § 57

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus/ Ilkka Uusi-Uola, Kaisa Kauma-Laula, Keskustan kehittämisen kärkihanke/ Riitta Birkstedt 23.1.2019:

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli alkuvuonna 2018 (6.3.2018 § 121) Apteekkimuseon kausimyyntipaikkojen vesi- ja viemäriliitäntöjen toteuttamisinvestointia, jonka palautuksen yhteydessä edellytettiin kausimyyntipaikkojen kokonaissuunnitelman laatimista kevään 2018 aikana. Kokonaissuunnitelma oli lautakunnan käsittelyssä 29.5.2018 § 237. Asian yhteydessä hyväksyttiin infran toteuttamisen tärkeysjärjestys luettelona kausimyyntipaikkojen, myyntipaikkojen ja tapahtuma-alueiden osalta. Lisäyksenä lautakunta edellytti kehittämisen ja toteutuksen ohjelmointia monialaisessa yhteistyössä ja asian tuomista lautakunnan käsittelyyn tammikuun 2019 loppuun mennessä.

Asian valmistelemiseksi on käyty keskustelua kaupunkiympäristötoimialan sisällä. Keskusteluun on kytketty myös kauppakamarin ja Turun yrittäjien edustus sekä keskustan kehittämisen kärkihankkeen edustus. Neuvottelussa käytiin läpi perusteellisesti kaupunginhallituksen 5.2.2018 § 4 käsittelemä asiakirja ”Aurajoen ja sen rantojen käytön yleisperiaatteet”. Merkittävin mielenkiinto myyntipaikkatoiminnoissa keskittyy sinne, missä ihmiset huomattavissa määrin liikkuvat kevytliikenteen keinoin, eli jokirantaan ja jokea ylittävien polkupyörä– ja kävelyreittien risteämäkohtiin ja ko. reittien varrelle. Erillisinä toimintaympäristöinä mielenkiinto voi kohdistua lähinnä Kupittaanpuistoon ja Rautatiepuistoon. Uusina kohdealueina voivat mielenkiintoa herättää Vanhakaupunki, Kakolanmäen funikulaarin reittiin liittyvä kohde sekä kaupungin uuteen asiakaspalvelupisteeseen sitoutuva kauppahallin kujanne. Uusien myyntipaikkakohteiden sijaintia harkittaessa tulee huomioida, ettei toiminta vaikeuta välittömässä läheisyydessä olevien kokoaikaisten yritysten liiketoimintaa. Logomonsillan ja mahdollisesti tulevan matkakeskuksen kautta kulkevien reittien mahdollisuudet tulevat selvitettäväksi siinä vaiheessa, kun nähdään missä määrin ko. alueille syntyy pysyvää liiketilatarjontaa.

Käydyissä keskusteluissa päädyttiin siihen, että kuntalaisille ja yrittäjille suunnatulla kyselyllä on syytä kartoittaa yleistä mielipidettä, mitä myyntipaikkatoiminnalta ja tapahtumatoiminnalta ylipäätään odotetaan ja mitkä olisivat oikeita toimintaympäristöjä toimintojen kehittämiselle. Kun tavoitteena on kehittää kohteita monipuolisen infran kattaviksi, tulisi investoinnit pystyä kohdistamaan paikkoihin, joihin on todellista mielenkiintoa ja kysyntää. Vuorovaikutteisuudella voidaan hyödyntää osallistuvan budjetoinnin periaatetta. Voidaan välttyä huomattavilta hukkainvestoinneilta ja parhaassa tapauksessa saavutetaan myyntipaikka- ja tapahtumatoimintojen välistä synergiaetua.

Kioski- ja kausimyyntipaikkoja pidempiaikaisilla vuokrasopimuksilla sijaitsee seuraavissa paikoissa:

- Läntinen Rantakatu / Apteekkimuseon edusta, 4 kpl

voimassa olevat vuokrasopimukset 30.9.2026 asti; infra valmistuu kevät 2019

- Auransillan pieli / Auransillan ja Itäinen Rantakatu 11 välissä, 2 kpl

voimassa olevat vuokrasopimukset 30.9.2026 asti

- Brahenpuiston kioski

voimassa oleva vuokrasopimus 31.12.2021 asti

Vähätorin apparelli

voimassa oleva vuokrasopimus 30.9.2020 asti

Martinsillan pieli, puistikko / Itäinen Rantakatu 45

vuokrasopimus päättynyt 30.9.2018; jatkoneuvottelut käynnissä

- Martinsillan pieli, pysäköintialue / Itäinen Rantakatu 49

voimassa oleva vuokrasopimus 30.9.2026 asti

- Förin pieli / Läntinen Rantakatu 50

voimassa oleva vuokrasopimus 30.9.2021

- Kupittaanpuisto, Seikkailupuiston edusta

voimassa oleva vuokrasopimus 30.9.2026 asti

Lisäksi väliaikaisella Kauppatorilla on neljä kausimyyntipaikkaa.

Vapaina ovat Yliopistonkadun kävelykadun ja Lönnrotinpuiston kausimyyntipaikat.  Aurajokisuun rantareittiin liittyvän Kaarle Knuutinpojan uimarannan osalta yrittäjien halukkuus kausimyyntipaikkaan voitaisiin selvittää. Edellä selostetuissa paikoissa ei ole sähkö-, vesi- ja viemäriliittymävalmiutta. Sähköä paikoille saa tilaamalla Turku Energiasta työmaaliittymän. Kävelykadun kohteessa kesällä 2018 toiminut yritys järjesti vedensaannin omaehtoisesti naapurikiinteistön kanssa sopimalla.

Kirjastosiltaan liittyvän ns. Rettiginrinteen portaikkoon kohdistuu ajoittaista kysyntää markkina- ja tapahtumapaikkana, mutta lisäksi aluetta voitaisiin kokeiluluonteisesti tarjota myös pop-up tyyppiseen myyntitoimintaan, kauppatoritoiminnassa sovellettavaa päivämyyntipaikkaa vastaavasti. Tämä tarkoittaa, että paikka on vapaata kansalaisten kaupunkitilaa myyntiajan ulkopuolella.

Myyntipaikkatoiminnan kehittämisen ja toteutuksen suunnitelma on tarkoituksenmukaista laatia noin viiden vuoden aikajaksolle kerrallaan muun kaupunki-infran toteutukseen liittyen. Suunnitelman valmistelun aikataulu olisi seuraava:

Kysely ja vuorovaikutus 2-4/2019:

-kyselyaineiston valmistaminen 2/2019

-kyselyn toteuttaminen 3/2019

-vuorovaikutteinen tilaisuus yrittäjien kanssa 3-4/2019

-kyselyn ja vuorovaikutuksen analysointi 4/2019

Esittely lautakunnalle 5-6/2019 (5 v. suunnitelma)

-ehdotukset uusista toimintapaikoista /infravarustuksesta

-ehdotukset investointitahdista (kpl/v, €/v)

-ehdotukset luovutusmenettelystä.

Oheismateriaali 1Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 12.4.2018 § 167

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä tilannekatsauksen ja valmistelua koskevan suunnitelman tiedoksi.

Samalla lautakunta päättää, että kesäkaudeksi 2019 (1.4.-30.9.) voidaan käynnistää seuraavien kausimyyntipaikkojen luovutusmenettely vastaavin vuokrauskriteerein kuin Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksessä 12.4.2017 § 167.

- Lönnrotinpuisto,

- Yliopistonkadun kävelykatu,

- ja Kaarle Knuutinpojan uimaranta.

Lisäksi Rettiginrinteen portaikkoa tarjotaan pop-up tyyppiseen myyntitoimintaan kesäkaudella 2019.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut