Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta2922.01.20194
Kaupunkiympäristölautakunta4329.01.20196

4200-2014 (613)

Asemakaavanmuutos- ja tonttijakoehdotus; (I) 1 kaupunginosan nimettömälle puistoalueen osalle (os. Vesilinnantie 1) Vesilinna (16/2014)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella suojellaan Yliopistonmäellä sijaitseva vesisäiliörakennus Vesilinna ja muutetaan puisto, jolla Vesilinna sijaitsee, yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialueeksi, jolle saa rakentaa myös kokoontumistiloja sekä viihdetarkoituksia ja kulttuuri- ja urheilutoimintaa palvelevia tiloja. Samalla mahdollistetaan olemassa olevan rakennuksen laajentaminen. Vesilinnantieltä Turun yliopiston käytössä olevien Natura- ja Agora -rakennusten takapihalle johtava ajoyhteys nimetään Agorankujaksi.

Kylk § 29

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, suunnitteluavustaja Reeta Ahlqvist, kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö, 15.1.2019:

I kaupunginosaan Yliopistonmäelle on laadittu 31.8.2018 päivätty ja 11.1.2019 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus nimettömän puiston osalle.

Alueen pinta-ala on n. 0,54 ha.

Nykytilannetta ja kaavatilannetta kuvataan kaavaselostuksen kohdassa 3 Lähtökohdat

Asemakaavan kuvaus

Suunnittelualue, joka on voimassa olevassa asemakaavassa puistoaluetta, osoitetaan yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialueeksi. Korttelialueelle saa rakentaa myös kokoontumistiloja sekä viihdetarkoituksia ja kulttuuri- ja urheilutoimintaa palvelevia tiloja. Vesilinnantieltä Naturan ja Agoran takapihalle johtava ajoyhteys nimetään Agorankuja – Agoragränden.

Alue muodostaa valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuurihistoriallisen ympäristön. Ulkoalueiden ja uudisrakennuksen suunnittelussa tulee huomioida alueen kytkeytyminen Turun yliopiston kokonaisuuteen. Aluetta koskevista suunnitelmista tai muutostoimenpiteistä on kuultava museoviranomaista.

Vesilinna suojellaan sr-1 -merkinnällä: Suojeltava rakennus. Rakennustaiteellisesti, kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas rakennus, jonka kantavat rakenteet ja ominaispiirteet tulee korjaus- ja muutostöissä säilyttää. Julkisivukorjauksissa tulee käyttää alkuperäisiä ja niitä vastaavia materiaaleja. Sisätiloissa kantavat rakenteet tulee pyrkiä säilyttämään pääosin näkyvillä. Rakennuksen julkisivulle ja vesikatolle saa rakentaa vähäisiä laajennuksia mikäli ne sopivat rakennuksen kaupunkikuvallisiin ominaispiirteisiin.

Vesilinnan yhteyteen mahdollistetaan laajentaminen yksikerroksisella uudisosalla 600 k-m2. Uudisrakennusta suunniteltaessa tulee säilyttää Vesilinnan perusluonne ja laajennuksen korkeutta rajoitetaan vesikaton ylimmällä korkeusasemalla +44.0. Laajennukseen saa rakentaa kaksi kellarikerrosta pääkäyttötarkoituksenmukaiseen käyttöön.

Vesilinnan toiminta vesisäiliönä loppuu mahdollisesti kymmenen vuoden sisällä. Seuraavat kaavamääräykset ovat voimassa niin kauan kuin vesisäiliöt ovat vesihuoltolaitoksen käytössä:

- vesisäiliöiden esteetön huolto ja kunnossapito tulee turvata

- rakennusten, rakennelmien, laitteiden ja puiden etäisyys pihan alla oleviin vesihuoltorakenteisiin tulee olla vähintään neljä metriä

- rakennuslupaa käsitellessään rakennusvalvontaviranomaisen on kuultava vesihuoltolaitosta.

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavanmuutos perustuu kaupungin aloitteeseen. Vireille tulosta on tiedotettu kaavoituskatsauksessa 2015.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedokseen 15.12.2015. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma oli nähtävillä 19.2.2016 saakka. Asiasta ei jätetty mielipiteitä.

Asemakaavanmuutosehdotus, päivätty 31.8.2018, oli julkisesti nähtävillä 1.10 – 30.10.2018. Nähtävilläoloaikana ei saapunut yhtään muistutusta.

Ehdotuksesta pyydettiin lausunnot Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta, Turku Energia Sähköverkot Oy:ltä, Turun Vesihuolto Oy:ltä, Vapaa-aikatoimialan Museopalveluilta ja Museovirastolta. Lausuntotarpeen esitti myös Varsinais-Suomen ELY-keskus, jonka vuoksi lausumisaikaa pidennettiin.

Lausuntoja tuli yhteensä viisi. Lausunnot vastineineen on kuvattu kaavaselostuksen kohdassa 4.4 Asemakaavaratkaisun valinta ja perusteet.

Seuraava vaihe

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavanmuutoksen se voidaan muutoksenhakuajan jälkeen kuuluttaa voimaan.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Kartta Vesilinna

Oheismateriaali 1Selostus Vesilinna

Oheismateriaali 2Tilastolomake Vesilinna

Oheismateriaali 3Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 31.8.2018 päivätyn ja 11.1.2019 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Vesilinna. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako 001-9-28.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti pitää katselmuksen kaava-alueella ennen seuraavaa kokousta.

Maaskola ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi

Kylk § 43

Pöydältä 22.1.2019 § 29.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-2, 1 poissa.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

"Asemakaavanmuutos- ja tonttijakoehdotus; (I) 1 kaupunginosan nimettömälle puistoalueen osalle (os. Vesilinnantie 1) Vesilinna (16/2014) hyväksytään siten muutettuna, että Vesilinnan länsipuoleinen puistoalue säilytetään kaavassa puistona (V1). Puistoon saa rakentaa pienen yksikerroksisen paviljongin olemassa olevaa puustoa heikentämättä."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Peltonen, Lintunen, Mattila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Kevo, Wirén, Rantanen ja Manni.

Sandelinin muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Esittelijän ehdotus tuli päätökseksi äänin 10-2, 1 poissa.

Palmunen oli poissa kokouksesta.

Maaskola ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kaava-alueella pidettiin katselmus ennen kokousta.

Jakelu

tiedMuseovirasto
tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedMuseokeskus
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos


Liitteet:

Kylk § 29
Liite 1:Kartta Vesilinna

Kylk § 43
Liite 1:Kartta Vesilinna