Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta4529.01.20198

7256-2016 (065, 021)

Markkinaoikeuden päätös valitukseen

Tiivistelmä:

Markkinaoikeus on hylännyt Turun Automaatiokeskus Oy:n valituksen, joka koski rakennusautomaatiojärjestelmien ja valvomo-ohjelmien asennus-, ohjelmointi-, korjaus- ja ylläpitotöiden palveluhankintaa.

Kylk § 45

Konsernihallinto, lakiasiat, kaupunginlakimies Jukka Vanto 21.1.2019:

Turun kaupungin, silloisen Kiinteistöliikelaitoksen toimialajohtaja on 23.1.2017 tekemällään hankintapäätöksellä § 18 muun ohella sulkenut Turun Automaatiokeskus Oy:n rakennusautomaatiojärjestelmien ja valvomo-ohjelmien asennus-, ohjelmointi-, korjaus- ja ylläpitotöitä koskevasta tarjouskilpailusta, koska yhtiö oli laiminlyönyt vaadittavien tietojen antamisen.

Turun Automaatiokeskus on valittanut hankintapäätöksestä markkinaoikeuteen, joka on 14.1.2019 antamallaan päätöksellä nro 16/19 hylännyt valituksen.

Markkinaoikeuden perustelujen mukaan hankintayksikön ei katsottu menetelleen hankintasäännösten vastaisesti, kun se oli määritellyt hankinnan kohteen tarjouspyynnössä toteutetulla tavalla neljään alaryhmään järjestelmittäin. Hankintayksikön ei katsottu menetelleen hankintasäännösten vastaisesti myöskään siltä osin, kun se oli tarjouspyynnössä asettanut vaatimukseksi sen, että tarjoajalla on oltava oikeus (lisenssi) tehdä tarjoamaansa, tiettyyn järjestelmään kohdistuvaa työtä, sekä edellyttämällä tarjoajia vastaamaan siitä, että takuuajan velvoitteet eivät häiriinny tai raukea. Hankintayksikön ei katsottu menetelleen hankintasäännösten vastaisesti, kun se oli sulkenut Turun Automaatiokeskus Oy:n tarjouskilpailusta.

Pääasian lisäksi asiassa oli kysymys myös siitä, tutkitaanko valitusta lainkaan. Vähemmistöön jääneen markkinaoikeustuomarin äänestyslausunnon mukaan valitus olisi tullut jättää myöhässä saapuneena tutkimatta, koska valituksen sisältäneet sähköpostiviestit olivat vasta määräajan päättymisen (10.2.2017 kello 16:15) jälkeen olleet markkinaoikeuden käytettävissä siten, että niitä olisi voitu käsitellä. Pääasiasta eli valituksen hylkäämisestä vähemmistöön jäänyt markkinaoikeustuomari oli samaa mieltä kuin enemmistö.

Markkinaoikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Markkinaoikeuden päätös 14.1.2019 nro 16/19

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä markkinaoikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.