Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta1915.01.20194

12677-2017 (002, 613, 627)

Entisen kaupunginpuutarhan alueella (Peltola, osoite Uudenmaantie 45 ja Ruiskatu 20) järjestetyn suunnittelukilpailun voittajaehdotukset sekä asemakaavan tarkennetut tavoitteet

Tiivistelmä:

Turun kaupunki, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä ja TKU-Rakennus Oy ovat yhteistyössä järjestäneet ilmoittautumiskutsukilpailun 20.8.2018 - 7.11.2018 Peltolan kaupunginosassa sijaitsevan entisen kaupunginpuutarhan alueen kehittämisen ideoimiseksi. Asemakaavoitustyön pohjaksi osapuolet ovat järjestäneet alueelle suunnittelukilpailun, jonka lähtökohtana ovat olleet tavoitteet ympäristöönsä soveltuvasta monimuotoisesta kaupunkirakenteesta sekä kohtuuhintaisesta asuntotuotannosta. Kilpailu on ratkaistu kilpailuehdotusten laatuarvioinnin pohjalta. Lautakunnalle tuodaan tiedoksi arviointiryhmän päätös voittajaehdotuksista ja samalla esitys asemakaavan tarkennetuista tavoitteista.

Kylk § 19

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kaavoitusarkkitehti Päivi Siponen ja maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 9.1.2019:

Suunnittelukilpailu ja voittajaehdotukset

Turun kaupunki, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä ja TKU-Rakennus Oy ovat yhteistyössä järjestäneet ilmoittautumiskutsukilpailun 20.8.2018 - 7.11.2018 Peltolan kaupunginosassa sijaitsevan entisen kaupunginpuutarhan alueen kehittämisen ideoimiseksi. Kilpailuohjelma liiteasiakirjoineen on kaupunkiympäristölautakunnan 24.4.2018 § 201 ja arviointiryhmän hyväksymä. Alueen asemakaavan laadinta on aloitettu keväällä 2017 ja projektia koordinoidaan yhteistyösopimuksen perusteella laaditussa projektiryhmässä osapuolten kesken.

Asemakaavanmuutoksen lähtökohtana ovat tavoitteet ympäristöönsä soveltuvasta monimuotoisesta kaupunkirakenteesta sekä kohtuuhintaisesta asuntotuotannosta. Kilpailun avulla etsittiin tunnistettavaa ja omaleimaista, arvokkaaseen Turun sisääntulotien ympäristöön soveltuvaa, kaupunkikuvallisesti korkeatasoista, toimivaa sekä teknisesti ja taloudellisesti toteutuskelpoista ideasuunnitelmaa kilpailualueen asemakaavoitusta varten.

Aluesuunnittelukilpailuun ilmoittautui 25 työryhmää, joista varsinaiseen kilpailuun arviointiryhmä valitsi neljä kriteerit parhaiten täyttävää työryhmää. Varsinaisessa kilpailussa määräaikaan 7.11 klo.15 mennessä vastaanotettiin jokaiselta työryhmältä nimimerkillä varustettu kilpailuehdotus. Kilpailun ratkaisun ja allekirjoituksen jälkeen avattiin nimikuoret.

Kilpailu on ratkaistu kilpailuehdotusten laatuarvioinnin pohjalta. Ehdotuskohtaiset arvostelut löytyvät arviointipöytäkirjasta (liite 1). Yksikään ehdotuksista ei ollut sellaisenaan sovelias asemakaavan pohjaksi, mutta ehdotukset ”Havina” ja ”Quadrifolia” erottuivat muista ehdotuksista ja ne todettiin kehityskelpoisiksi ja ominaisuuksiltaan lupaaviksi asemakaavan valmistelun pohjaksi. Jatkosuunnittelussa tullaan hyödyntämään myös muiden kilpailutöiden esille tuomia ratkaisuja.

Arviointityöryhmä päätti asettaa yksimielisesti jaetulle ensimmäiselle sijalle jatkosuunnittelun pohjaksi UKI Arkkitehdit Oy:n ehdotuksen “Havina” sekä Arkkitehdit MY Oy ja HIMLA arkkitehdit Oy:n ehdotuksen “Quadrifolia”. Muita ehdotuksia ei asetettu paremmuusjärjestykseen. Ehdotuksen ”Kasvutarha” on laatinut Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Oy ja ehdotuksen ”Tähkäpää” yhteenliittymä Kangas & Vuorinen Arkkitehtitoimisto Oy ja Arkkitehtitoimisto Kristina Karlsson.

Asemakaavan tarkennetut tavoitteet

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Kaupunginpuutarhan alueen asemakaavoituksen tarkennetut tavoitteet, joiden pohjalta projektiryhmä tulee laatimaan tarkemman työohjelman ja suunnitteluohjeet kilpailuehdotusten jatkokehittämiseksi.  

Lisäksi esitetään, että jatkosuunnittelutyön ohjauksesta tarkennettujen tavoitteiden perusteella vastaa yhteistyösopimuksen mukainen projektiryhmä, johon kuuluu kaksi edustajaa kaupungilta, yksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymältä ja yksi TKU-Rakennus Oy:lta.

Tarkennetut tavoitteet asemakaavoituksen pohjaksi laadittavalle jatkosuunnittelulle ovat seuraavat:

- quadrifolian kaavallinen runko keskeisen kokoojakadun linjauksen ja aukion osalta on hyvä pohja jatkosuunnittelulle,

- havinan säilyttävä ote olemassa olevaan puustoon ja viheralueisiin tukee kokonaisuutta ja edesauttaa myös hulevesisuunnittelua,

- pohjavettä suojaavia maakerroksia ei saa leikata,

- korkeampaa kerrostalopainotteista rakentamista sijoitetaan Uudenmaantien puoleiselle alueelle ja matalampaa, pientalopainotteisempaa, Ruiskadun puoleiselle alueelle,

- suunnittelukilpailu osoitti, että alueelle voisi sijoittaa enemmän kerrosalaa, kuin kilpailuohjelmassa edellytetty 50 000 k-m. Jatkosuunnittelussa tulee selvittää alueelle sopiva kerrosalamäärä ottaen huomioon pysäköintiratkaisut, hulevesien vaatima tila ja säilytettävä puusto,

- molemmissa ehdotuksissa on hyvä korttelijako, joka mahdollistaa vaiheittaisen toteuttamisen, ja

- erityistä huomiota tulee kiinnittää ihmisen mittakaavaiseen elävään ja viihtyisään jalankulkuympäristöön.

Asemakaavaluonnos on tarkoitus laatia kevään 2019 aikana, mitä ennen on tarkoitus laatia asemakaavan tarkennettujen tavoitteiden ja voittaneiden kilpailuehdotusten pohjalta tarkennettu viitesuunnitelma asemakaavaluonnoksen pohjaksi.

Asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman tavoitteita ja prosessia päivitetään tämän päätöksen mukaisiksi.

Liite 1Kilpailun arviointipöytäkirja

Liite 2”Havina” kilpailuehdotus

Liite 3”Kasvutarha” kilpailuehdotus

Liite 4”Quadrifolia” kilpailuehdotus

Liite 5"Tähkäpää” kilpailuehdotus

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- merkitä tiedoksi arviointiryhmän päätöksen, jonka mukaisesti arviointiryhmä päätti asettaa yksimielisesti jaetulle ensimmäiselle sijalle jatkosuunnittelun pohjaksi UKI Arkkitehdit Oy:n ehdotuksen “Havina” sekä Arkkitehdit MY Oy ja HIMLA arkkitehdit Oy:n ehdotuksen “Quadrifolia”,

- hyväksyä edellä mainitut asemakaavan tarkennetut tavoitteet,

- että jatkosuunnittelutyö annetaan tasavertaisten voittajaehdotusten ”Havinan” ja ”Quadrifolian” tekijöille yhdessä suunniteltavaksi, sekä

- että jatkosuunnittelutyön ohjauksesta vastaa yhteistyösopimuksen mukaisesti perustettu projektiryhmä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lintunen, Muurinen ja Maaskola ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoArkkitehdit MY Oy ja HIMLA arkkitehdit Oy
aoArkkitehtitoimisto Harris ja Kjisik Oy
aoKangas & Vuorinen Arkkitehdit Oy & Arkkitehtitsto Karlsson K
aoUki Arkkitehdit Oy


Liitteet:

Kylk § 19
Liite 1:Kilpailun arviointipöytäkirja
Liite 2:"Havina" kilpailuehdotus
Liite 3:"Kasvutarha" kilpailuehdotus
Liite 4:"Quadrifolia" kilpailuehdotus
Liite 5:"Tähkäpää" kilpailuehdotus