Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 8 | 08.01.2019 | 8 |
4145-2014 (613, 627, 021)
Turun hallinto-oikeuden päätös asemakaavanmuutoksesta "Turku Energia" tehdystä valituksesta
Tiivistelmä:
Turun hallinto-oikeus on hylännyt yksityishenkilön tekemän valituksen Turku Energian asemakaavanmuutoksesta. Hallinto-oikeuden päätös ei ollut yksimielinen.
Kylk § 8
Konsernihallinto, kaupunkisuunnittelu, johtava asiantuntija Satu Lehto 28.12.2018:
Kaupunginvaltuusto on 29.1.2018 § 10 hyväksynyt Turku Energian asemakaavanmuutoksen, joka on laadittu 9. (IX) kaupunginosan korttelin 5 tonteille 23 ja 25 sekä osalle Amiraalistonkadun ja Linnankadun katualuetta. Kaavanmuutoksella osoitetaan uusia kerrostaloja yht. n. 22 500 k-m2. Vanhat voimalarakennukset suojellaan ja muutetaan asuin-, toimisto- ja toimitilakäyttöön. Autopaikat sijoitetaan pysäköintilaitokseen sekä pihakannen alle. Energiajakelun turvaamiseksi alueella jatketaan nykylaajuudessa kaukolämmön vara- ja huipputuotantoa sekä sähkönjakelua sähköaseman muodossa
Yksityishenkilö on valittanut valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka 19.12.2018 antamallaan päätöksellä on hylännyt valituksen. Hallinto-oikeuden päätös ei ollut yksimielinen, vaan asian esittelijänä toiminut hallinto-oikeustuomari olisi kumonnut valtuuston päätöksen.
Hallinto-oikeuden enemmistön ja äänestyslausunnon perustelut eroavat siltä osin, kuin kyse on suojeltujen rakennusten kerrosalasta. Asemakaava suojeltavaksi osoitettujen rakennusten käyttötarkoitukset on määrätty väljästi kattaen pääosin asumisen, liike- ja erilaiset toimitilat sekä ympäristöhäiröitä aiheuttamattoman teollisuuden. Enimmäiskerrosalaa ei suojelluille rakennuksille ole osoitettu, mikä mahdollistaa mm. uusien välipohjien rakentamisen, jolloin rakennusoikeuden määrä ratkaistaan vasta rakennusluvassa.
Hallinto-oikeuden enemmistön perustelujen mukaan asemakaavan muutos ei ole lainvastainen sillä perusteella, ettei siinä ole osoitettu rakennettavaksi sallittua enimmäiskerrosalaa suojelluiksi osoitettujen rakennusten osalta. Koska kaavanmuutosalue liittyy olemassa olevaan kaupunkirakenteeseen eivätkä sen vaikutukset erityisesti poikkea tavanomaisesta täydennysrakentamisesta, kaavanmuutoksen vaikutukset myös siltä osin kuin ne liittyvät rakentamisen määrään ja laatuun, on voitu selvittää ja on riittävästi selvitetty.
Vähemmistöön jääneen tuomarin äänestyslausunnon mukaan kaavanmuutoksen yhteydessä tehtyjen selvitysten ja vaikutusten arviointien riittävyyttä erityisesti liikenteen sekä ympäröivän alueen maankäytön osalta ei ole mahdollista lopullisesti arvioidan, koska alueelle osoitetun rakennusoikeuden määrä ja laatu jäävät suureksi osaksi määrittelemättä. Valtuuston päätös tulisi vähemmistöön jääneen tuomarin mukaan kumota, koska asemakaavan muutoksesta ei riittävästi ilmene alueelle osoitetun rakentamisen määrä. Samasta syystä kaavaa varten laadittujen selvitysten ja vaikutusten arviointien riittävyyden arvioiminen ei ole mahdollista.
Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.
Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 19.12.2018
Toimialajohtaja Christina Hovi:
PäätösKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.