Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta48727.11.20184

13865-2018 (02 05 00)

Ympäristöterveystaksan tarkistaminen

Tiivistelmä:

Ympäristöterveystaksa on viimeksi tarkistettu vuonna 22.11.2016. Ympäristöterveystaksaan on tehty muutoksia, jotta taksa vastaa paremmin tarkastustoiminnassa tapahtuneita muutoksia ja maksut vastaavat niihin käytettyä työaikaa. Taksoja esitetään korotettavaksi noin 6,5 %. Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi tarkistettu taksa käyttöönotettavaksi vuoden 2019 alusta lukien.

Kylk § 487

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen ja ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall 19.11.2018:

Kunnan valvontaviranomaisen tulee periä hyväksytyn taksan mukainen maksu elintarvikelain (23/2006) 71 §:n mukaisesti viranomaisten suoritteista, tupakkalain (549/2016) 90 §:n nojalla hakemusten ja ilmoitusten käsittelystä ja terveydensuojelulain (763/1994) 50 §:n mukaisesti valvontatoimenpiteistä. Lisäksi kunnan on perittävä toimijalta tupakkalain 91 §:n mukainen valvontamaksu.

Kuntalain mukaan valtuuston tehtävänä on päättää kunnan palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista. Hallintosäännön 37 §:n mukaan lautakunnan yleiseen toimivaltaan kuuluu päättää asiakasmaksujen, palveluiden ja tuotteiden hinnoittelusta valtuuston hyväksymien perusteiden mukaisesti.

Ympäristöterveyden voimassa oleva maksutaksa on hyväksytty Turun kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan päätöksellä 22.11.2016 § 296 ja sitä on sovellettu 1.1.2017 alkaen.

Ympäristöterveys on valmistellut ehdotuksen ympäristöterveysmaksutaksan tarkistamiseksi. Maksujen määrittelyssä on noudatettu kustannusvastaavuuden periaatetta. Koska muutoksella ei muuteta maksujen perusteita, muutoksesta päättäminen kuuluu kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan.

Ympäristöterveyden taksaan on tehty muutoksia, jotta taksa vastaa paremmin tarkastustoiminnassa tapahtuneita muutoksia, maksut vastaavat niihin käytettyä työaikaa. Lisäksi taksan säännöllisen valvonnan kohteita ja niiden luokittelua on päivitetty terveydensuojelulaissa ja elintarvikevalvonnan riskiluokituksessa tapahtuneiden muutosten osalta. Terveydensuojeluvalvonnan osalta on ilmoitusten käsittelymaksun määräytymistä yhdenmukaistettu vastaamaan muiden valvontayksiköiden ja elintarvikevalvonnan taksoja.

Valvonnan tuntihintaan ehdotetaan nostettavaksi nykyisestä 60 eurosta 64 euroon. Kuuden suurimman kaupungin valvontayksiköiden valvonnan tuntihinnan keskiarvo on n. 64 euroa/h (57-80 e/h) ja Varsinais-Suomen naapurikuntien valvontayksiköiden tuntihinnan keskiarvo on n. 58 euroa/h (55-65 euroa/h). Ehdotetussa taksassa maksujen tasoa on korotettu pääosin noin 6,5 prosenttia, joka vastaa yleisesti valvontatyön kustannustason nousua edellisestä taksan tarkistuksesta. Kustannusvaikutuksena korotuksen arvioidaan lisäävän valvonnasta perittäviä tuloja n. 20.000 eurolla.

Valvontajohtaja esittelee kokouksessa vertailuaineistoa suurten kaupunkien sekä Turun naapurikuntien taksoista.

Liite 1Ehdotus uudeksi ympäristöterveysmaksutaksaksi

Oheismateriaali 1Vertailu voimassa olevaan taksaan

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä ympäristöterveystaksaan ehdotetut tarkistukset siten, että uutta taksaa sovelletaan hakemuksiin ja asioihin, jotka tulevat vireille 1.1.2019 jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys
tiedSuomela Sari


Liitteet:

Kylk § 487
Liite 1:Ehdotus uudeksi ympäristöterveysmaksutaksaksi