Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala 
Toimialajohtaja7912.11.2018 

3482-2018 (10 03 00)

Suunnittelutarveratkaisu: Uuden asuinrakennuksen ja talousrakennuksen rakentaminen, Kakskerrantie 948, Satava, S 2018-250

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 29.10.2018 : 

 Rakennuspaikka ja sen sijainti 

Kaivoisten kylän (438), Kukkula-niminen tila, rek. nro. 1:72, pinta-ala 2060 m2

Osoite: Kakskerrantie 948

Hakija

Antti Paananen 

Rakennushanke

Kaavoitustilanne 

MAAKUNTAKAAVA

Turun kaupunkiseudun maakuntakaava on ympäristöministeriön 23.8.2004 vahvistama. Kiinteistö sijaitsee alueella, jota koskee kaavanmääräys M: maa- ja metsätalousvaltainen alue. Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös haja-asutusluonteiseen pysyvään tai loma-asutukseen sekä jokamiehen oikeuden mukaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn.

RAKENNUSJÄRJESTYS

12 § Rakentamisen määrä

Tämän pykälän määräyksiä noudatetaan, ellei oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa ole toisin määrätty. Rakentamisen määrästä rantaan rajoittuvalla rakennuspaikalla on määrätty 13 §:ssä. Rakennuspaikalle saa rakentaa yhden enintään kaksiasuntoisen kaksikerroksisen asuinrakennuksen. Lomarakennuspaikalle saa rakentaa yhden yksiasuntoisen kaksikerroksisen loma-asunnon. Rakennuspaikalle rakennettavan asuin- ja lomarakennuksen kerrosala saa olla enintään 400 k-m2. Rakennuspaikalle saa lisäksi rakentaa sen käyttötarkoitukseen liittyviä yksikerroksisia talousrakennuksia, joiden yhteenlaskettu kokonaisala saa olla enintään 150 m2.

Talousrakennusten kokonaisalan enimmäisrajoitus ei kuitenkaan koske maatalouskäytössä olevia rakennuspaikkoja. Rakennuksen pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisia, kerrosalaan laskettavia tiloja voidaan sijoittaa kellariin tai ullakolle, mikäli se on mahdollista, kun otetaan huomioon rakennus ja sen käyttötarkoitus sekä soveltuminen rakennettuun ympäristöön ja maisemaan.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit itse. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Ympäristönsuojelu (jätevedet): Suunnittelutarveratkaisuhakemuksessa esitetyt jätevesiratkaisuvaihtoehdot täyttävät hajajätevesiasetuksen (157/2017) mukaiset puhdistustehovaatimukset ja Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset. Huomautetaan, että jätevesijärjestelmän tulee sijaita vähintään 20 - 50 metrin etäisyydellä talousvesikaivoista maasto-olosuhteet huomioiden niin, etteivät jätevedet missään olosuhteissa kulkeudu talousvesilähteenä käytettävään kaivoon.

Pirkanmaan ELY-keskus (suoja-alue):

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt maantielain 47 §:n mukaisen luvan poiketa maantielain 44 - 46 § mukaisesta kiellosta pitää rakennusta tai varastoa, aitaa taikka muuta rakennelmaa tai laitetta maantien suoja-alueella. Omakotitalo tulee sijoittaa vähintään 15 metrin etäisyydelle maantien 1821 keskilinjasta.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Satavassa. Kyseessä on olemassa oleva rakennuspaikka suunnittelutarvealueella Kakskerrantien varrella. Nykyinen lomarakennus (n. 43 k- m2) ja talousrakennus (n. 19 k- m2) puretaan uudisrakentamisen yhteydessä.

Maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:ssä säädetään rakennusluvan erityisistä edellytyksistä suunnittelutarvealueella. Sen lisäksi, mitä rakennusluvan edellytyksistä muutoin säädetään, rakennusluvan myöntäminen 16 §:ssä tarkoitetulla suunnittelutarvealueella, jolle ei ole hyväksytty asemakaavaa, edellyttää, että rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta ja on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. Rakentaminen suunnittelutarvealueella ei myöskään saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Alueella on voimassa Turun kaupunginhallituksen 8.5.2017 hyväksymä Satava-Kakskerran osayleiskaavaluonnos. Sen mukaan kiinteistö sijaitsee alueella, jota koskee kaavanmääräys AP: Pientalovaltainen asuntoalue.

Pirkanmaan ELY-keskus on 29.3.2018 myöntänyt hakijalle poikkeamispäätöksen, jossa annetaan lupa sijoittaa omakotitalo maantien 1821 (Kakskerrantie) suoja-alueelle. Päätöksen lupaehtojen mukaan omakotitalo tulee sijoittaa vähintään 15 metrin etäisyydelle maantien 1821 keskilinjasta. Tämä poikkeamispäätös on oltava käsillä rakentamisesta päättävän viranomaisen harkitessa maankäyttö- ja rakennuslain taikka muun lainsäädännön edellytyksiä luvan myöntämiseksi suunnitellulle rakennushankkeelle.

Hakijan esittämien suunnitelman mukaan lomarakennukseen tulee kuivakäymälä. Harmaat vedet johdetaan tehdasvalmisteiseen harmaavesisuodattimeen ja siitä edelleen imeytykseen. Ympäristönsuojelun mukaan esitetty jätevesijärjestelmä täyttää ympäristönsuojelumääräysten ja hajavesiasetuksen vaatimukset.

Edellä esitetyin perustein voidaan katsoa, että rakentaminen täyttää maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:ssä säädetyt rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella ja hakemusta voidaan puoltaa.

Liite 1            asemapiirros 5.3.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

PäätösPäätin, että hakemuksen ja 5.3.2018 päivätyn asemapiirroksen mukainen rakentaminen täyttää suunnittelutarvealueen erityiset rakennusluvan myöntämisedellytykset.

Samalla päätetään, että hakijalta peritään suunnittelutarveratkaisupäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 3.1 §:n mukaisesti 900 euroa

Päätöksen voimassaolo

Päätös suunnittelutarveratkaisusta on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 21.11.2018.

 

Jyrki Lappi
Vs. toimialajohtaja

Valitusosoitus liitteenä

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
aoPaananen Antti
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKoskela Ljudmila
tiedVesterholm Teija


Liitteet:

Kyto § 79
Liite 1:Asemapiirros 5.3.2018