Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta47620.11.201811

980-2017 (627)

Turun hallinto-oikeuden päätös tonttijakoa koskevaan valitukseen

Tiivistelmä:

Tuodaan lautakunnalle tiedoksi hallinto-oikeuden tekemä päätös koskien kiinteistönmuodostusjohtajan tekemää tonttijaon hyväksymistä koskevaa päätöstä.

Kylk § 476

Konsernihallinto, yhteiset hallintopalvelut, hallintojohtaja Jari Lehmussaari 15.11.2018:

Hallinto-oikeus on päätöksellään 30.10.2018 kumonnut kiinteistönmuodostusjohtajan 21.3.2017 tekemän erillistä tonttijaon hyväksymistä koskevan päätöksen. Hallinto-oikeuden päätös on perustunut muodolliseen toimivaltaa koskevaan kysymykseen eikä tässä vaiheessa ole otettu lainkaan kantaa itse tonttijakoa koskevaan valitukseen. Valituksessa taas ei ole vedottu lainkaan toimivaltakysymyksiin vaan on ilman yksilöityä perustetta ilmoitettu, että muutoksenhakijat eivät hyväksy tonttijakoa.

Hallinto-oikeuden mukaan kiinteistöliikelaitoksen johtokunta ei ole voinut suoraan delegoida erillisen tonttijaon hyväksymistä koskevaa päätösvaltaa kiinteistönmuodostusjohtajalle, koska tuolloin voimassaolleen valtuuston hyväksymän johtosäännön mukaan asiasta päättää toimialajohtaja ja tällöin toimialajohtajan olisi tullut tehdä delegointipäätös.

Hallinto-oikeuden mukaan tulkintaan ei ole vaikuttanut edes se seikka, että johtokunta oli tehnyt keskitetyn delegointipäätöksen useista johtokunnan toimivaltaan kuuluvista asioista, missä toimialajohtaja on itse ollut esittelijänä delegointipäätöstä tehtäessä ja esittänyt myös erillistä tonttijakoa koskevan toimivallan siirron. Kun kaupunkiympäristötoimialan ja kiinteistötoimialan johtosääntöjä tarkistettiin hulevesiä koskevien lainsäädäntömuutosten johdosta vuonna 2015 johtosääntöjen muutoin pysyessä ennallaan, oli erillisen tonttiajon hyväksymistä koskeva päätösvalta edelleen toimialajohtajalla.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt uuden hallintosäännön 29.5.2017 § 105 ja se on astunut voimaan 1.6.2017 ja muutoksineen 1.2.2018. Uuden hallintosäännön 65 §:n 2 momentin mukaan viranhaltija voi toimielimen esittelijän suostumuksella saattaa asian, joka hänellä on oikeus ratkaista, lähinnä ylimmän toimielimen ratkaistavaksi, mikäli asian merkittävyys sitä edellyttää. Tämä on myös ollut vallitsevana käytäntönä.

Hallintosäännön 53 §:n mukaan kaupungingeodeetti toimii kiinteistörekisterilain mukaisena kiinteistörekisterin pitäjänä ja paikkatietoinfrastruktuurilain mukaisena paikkatietoa valvovana viranomaisena, maankäyttö- ja rakennuslain mukaisena kaavoitusmittauksen valvojana sekä päättää maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamien erillisten tonttijakojen hyväksymisestä.

Erillisen tonttijaon hyväksymistä koskeva toimivalta on päätetty nyt yksiselitteisesti uudessa hallintosäännössä ja kaupungingeodeetti, edellinen virkanimike kiinteistönmuodostusjohtaja, ottaa asian uudelleen käsiteltäväksi ja päätettäväksi heti, kun hallinto-oikeuden päätökselle osoitettu muutoksenhakuaika on päättynyt.

Oheismateriaali 1Hallinto-oikeuden päätös 30.10.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.