Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta47020.11.20185

10661-2016 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos; Hiidenvartti, Kärsämäki (os. Hiidenkatu 9) (11/2017)

Tiivistelmä:

Asemakaavalla mahdollistetaan kahdeksan neljäkerroksisen asuinkerrostalon rakentaminen. Pienteollisuustonteilla jatkuvan toiminnan luonteen tulee sopia asuinalueen viereen. Suunnittelualueen kokonaisrakennusoikeus on n. 30000 k-m². Alueelle arvioidaan tulevan n. 160 asuntoa ja niihin n. 200 asukasta.

Kylk § 470

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Salla Leino 12.11.2018:

Kaupunkiympäristötoimialan kaavoitusyksikkö on laatinut yhdessä Sirpa Salmen/ Kaawa Oy:n ja Maarit Kaipiaisen/ Arkkitehtuuristudio Kaipiainen Tmi:n kanssa 6.11.2018 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen.

Nykytilanne

Asemakaavanmuutos laaditaan Kärsämäen kaupunginosan korttelin 33 tonteille 3 ja 4, korttelin 84 tonteille 2 ja 3 sekä niihin liittyville katualueen ja puiston osille. Suunnittelualueen pinta-ala on n. 6,4 ha ja sillä sijaitsee pienteollisuus- ja varastotoimintaa. Alue sijaitsee n. 4 km Kauppatorilta pohjoiseen Hiidenkadun päässä, Turku-Toijala -radan läheisyydessä. Pohjoisessa on säilytetty Aallopin pelto- ja kosteikkolampimaiseman luontoarvot.

Suunnittelualue kuuluu toiminnoiltaan Kärsämäen sekoittuneeseen asuin-, pienteollisuus- ja varastoalueeseen. Vieressä on Kärsämäen kartanoalue puistoineen, entinen makeistehdas ns. Leaf Areena ja Munttismäen uusi rakentuva pientaloalue sekä sekoittunutta eri-ikäistä asuin- ja varastorakentamista. Tampereen valtatien ja Pohjoiskaaren risteyksessä on päivittäistavarakauppa kahden kilometrin päässä ja Turun kehätien varrella sijaitseva pienteollisuusalue noin kilometrin etäisyydellä. Kärsämäen kouluyksikkö on vajaan puolen kilometrin etäisyydellä Kärsämäentien varrella.

Suunnittelutilanne

Maakuntakaavassa alue kuuluu työpaikka-alueeseen (TP), joka sisältää myös pienehköjä asuinalueita.

Turun Yleiskaava 2020:ssa suunnittelualue on osa laajaa tuotanto- ja varastoimintojen aluetta (T), joka ulottuu ns. Leafin alueelta radan itäpuolelle Vanha Tampereentielle asti.

Turun Yleiskaava 2029 luonnoksessa suunnittelualue kuuluu osittain olennaisesti muuttuvaan asuinalueeseen (A), jonka käyttötarkoitus muuttuu tai maankäyttö tehostuu oleellisesti sekä osittain monipuolisten työpaikkatoimintojen alueeseen (TP), jolle voi sijoittaa toimisto- ja palvelutyöpaikkoja, ympäristöhäiriötä aiheuttamatonta teollisuutta sekä niihin liittyvää myymälätilaa ja varastointia.

Voimassa olevassa asemakaavassa pääosa alueesta on osoitettu pienteollisuuden (T-1) tarpeisiin. Asemakaavoissa osoitettu rakennusoikeus alueelle on yhteensä n. 25 000 k-m².

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan laadinta perustuu yksityisen maanvuokralaisen aloitteeseen Turun kaupungin omistamalle maalle.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 10.10.2017 § 298. Kaavan vireille tulosta on ilmoitettu vuoden 2017 kaavoituskatsauksessa.

Osallisilta pyydettiin alkuvaiheen mielipiteitä 17.11.2017 mennessä. Ennen tätä järjestettiin yksi asiaa koskenut yleisötilaisuus.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmavaiheessa saatiin yhteensä 11 mielipidettä.

Alustavaa luonnosta esiteltiin yleisötilaisuudessa 8.3.2018.

Mielipiteet vastineineen on esitelty selostuksessa sivulta 13 alkaen kohdassa 4.2.3 Osallistuminen ja vuorovaikutusmenettelyt.

Asemakaavanmuutoksen tarkoitus

Tavoitteena on muuttaa asemakaavaa niin, että entisen teollisuuskäytön tilalle mahdollistetaan matalahkojen asuinkerrostalojen toteutus. Kärsämäen rakentamistavan ominaispiirteet ohjaavat tulevaa rakentamista. Erityinen huomio kohdistetaan rakennusten soveltuvuuteen pientaloalueen läheisyyteen. Tarvittavien autopaikkojen on tarkoitus sijoittua maantasolle. Muutoksilla voidaan kohentaa alueen siisteyttä ja viihtyisyyttä sekä kasvattaa alueen vetovoimaa.

Kaupungin omistamilla pienteollisuustonteilla toiminnan on tarkoitus jatkua toistaiseksi entisellään. Kaavamuutoksella on tarkoitus täsmentää tonteilla tapahtuvan toiminnan määrittelyä siten, ettei se saa aiheuttaa ympäristöhäiriöitä.

Asemakaavanmuutosluonnos

Luonnoksen pohjana on käytetty yksityisen maanvuokraajan palkkaamien arkkitehtitoimistojen luonnoksia, saatua yleisöpalautetta sekä aloitteen tekijän sekä konsulttien kanssa pidettyjen suunnittelutapaamisten tuloksia.

Joidenkin yleisöpalautteiden perusteella tavoiteltu rakentaminen olisi pitänyt olla pientalopohjaista ja/tai matalampaa. Valmistelussa on kuitenkin lähdetty siitä, että tällä alueella rakentaminen tulisi olla pientaloaluetta tehokkaampaa, kunhan rakentaminen sovitetaan kärsämäkiläiseen rakentamistapaan ja miljööseen. Tärkeänä perusteena tehokkaammalle rakentamiselle on alueen sijainti n. 4 km:n etäisyydellä Kauppatorilta hyvien pyöräily- ja joukkoliikennereittien läheisyydessä. Tehokkaammalla rakentamisella voidaan tarjota useampia ja monipuolisempia asuntoja kuin pientalovaihtoehdossa.

Kärsämäkiläisen rakentamistavan ja miljöön vaatimuksiin vastataan erityisesti kaavamääräyksillä, joilla ohjataan uusien rakennusten sijoittelua, mitoitusta, pienimittakaavaisuutta ja kokonaiskorkeutta.

Noin 6,4 ha:n kokoisella suunnittelualueella on rakennusoikeutta kaikkiaan n. 27 000 k-m2. Asuntokerrosalaa on yhteensä 11 500 k-m2 ja talousrakennusten kerrosalaa 300 k-m² sekä ympäristöhäiriöitä aiheuttamattoman teollisuustoiminnan kerrosala on n. 15 200 k-m2. Kokonaiskerrosalassa on lisäystä aikaisempaan kaikkiaan n. 2500 k-m2. Rakentamistehokkuus on asuinkerrostalojen korttelialueella keskimäärin e = 0,61. Rakentamistehokkuus teollisuustoiminnan (T) tonteilla säilyy nykyisellään e = 0,50.

Alueelle arvioidaan tulevan n. 160 asuntoa ja n. 200 asukasta. Asuntojen tarvitsemat autopaikat sijoittuvat piha-alueelle ja katoksiin. Teollisuustoiminnan työpaikkoja alueella arvioidaan säilyvän n. 90.

Arviot kaavan vaikutuksista on esitetty kaavaselostuksen sivuilla 19–20.

Liite 1Luonnoskartta Hiidenvartti pvm 6.11.2018

Oheismateriaali 1Luonnosvaiheen selostus Hiidenvartti

Oheismateriaali 2OAS-vaiheen mielipiteet

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 6.11.2018 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavanmuutosehdotuksen Hiidenvartti pohjaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus


Liitteet:

Kylk § 470
Liite 1:Luonnoskartta Hiidenvartti pvm 6.11.2018