Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta47220.11.20187

3398-2016 (613, 627)

Asemakaavan- ja tonttijaonmuutosehdotus; Käsityöläiskatu 12, (VII) 007 kaupunginosa (os. Käsityöläiskatu 12, Puutarhakatu 15) (16/2017)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on jakaa osoitteessa Käsityöläiskatu 12 sijaitseva kerrostalotontti kahdeksi erilliseksi tontiksi siten, että tonttien rakennusoikeudet vastaavat toteutettujen rakennusten kerrosaloja. Asemakaavamerkinnät ja -määräykset päivitetään nykyisten kaavoituskäytäntöjen ja toteutuneen rakennetun ympäristön mukaisiksi.

Kylk § 472

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Satu Tiainen 8.11.2018:

VII kaupunginosaan on laadittu 3.9.2018 päivätty ja 31.10.2018 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus. Asemakaavanmuutos laaditaan VII kaupunginosan korttelin 24 tontille 7 sekä Käsityöläiskadun (osa) ja Puutarhakadun (osa) katualueille.

Alueen pinta-ala on n. 0,79 ha.

Kaavan tavoitteet ja suunnittelualueen nykytilanne

Asemakaavanmuutos perustuu osoitteessa Käsityöläiskatu 12 sijaitsevan tontin yksityisten maanomistajien aloitteeseen (21.3.2016). Maanomistajien tavoitteena on, että tontti jaettaisiin kahdeksi erilliseksi tontiksi. Tonttijakoa ei voi tehdä ilman, että asemakaavaa muutetaan, koska tontille on toteutettu enemmän kerrosalaa kuin voimassa oleva asemakaava sallii. Maanomistajat toivovat, että kaavanmuutoksessa muodostuville tonteille osoitetaan rakennusoikeutta toteutettujen rakennusten kerrosalan mukaisesti. Lisäksi toinen maanomistajista toivoo muutosta asuinkerrostalon parvekkeita koskevaan kaavamääräykseen, jotta parvekkeista olisi mahdollista tehdä syvempiä.

Turun kaupungin tavoitteena on päivittää asemakaavamerkintöjä nykyisten kaavoituskäytäntöjen mukaisiksi. Katualueet sisällytetään asemakaavanmuutokseen kaavateknisistä syistä. Tarkoituksena on yhdistää useaan vanhaan kaava-alueeseen jakautuneet katualueen osat samalle kaava-alueelle.

Suunnittelualue sijaitsee noin puolen kilometrin etäisyydellä Kauppatorilta Puutarhakadun ja Käsityöläiskadun risteyksessä. Kaavanmuutoksen kohteena olevalla tontilla on kaksi rakennusta: kymmenkerroksinen asuinkerrostalo, jonka maantasokerroksessa on liiketiloja, sekä kolmekerroksinen liikerakennus, jossa toimivat päivittäistavarakauppa ja päiväkoti.

Tontille ajetaan Käsityöläiskadulta. Pysäköintipaikat sijaitsevat kansipihan alla kahdessa kerroksessa, joista toinen on maanpäällinen ja toinen maanalainen. Tontin kaikki piha-alueet ovat pihakannella lukuun ottamatta kadun varressa sijaitsevia, katutilana käytettäviä tontinosia.

Alueella ei ole juurikaan kasvillisuutta lukuun ottamatta Puutarhakadun varren lehtipuu-, pensas- ja nurmikkoistutuksia. Kadun varrella kasvava puurivi on merkittävä kaupunkikuvan ja katutilan viihtyisyyden kannalta. Istutukset sijaitsevat tontin 7 alueella, mutta ovat käytännössä osa katua.

Asemakaavan kuvaus

Asemakaavanmuutos on suurimmalta osin alueen nykytilannetta vastaava. Tontti 7 jaetaan kahdeksi erilliseksi tontiksi. Sitova tonttijaon muutos tehdään kaavanmuutoksen yhteydessä.

Tontti 7 (Käsityöläiskatu 12) on nykyisessä, vuonna 1966 voimaan tulleessa asemakaavassa osoitettu yhdistettyjen liike- ja asuntokerrostalojen korttelialueeksi (ALK). Kaavanmuutoksen myötä korttelialueen käyttötarkoitusmerkintä päivitetään nykyisten kaavoituskäytäntöjen mukaiseksi ja alue osoitetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi (AL-1), jolle saa sijoittaa myös palvelutiloja.

Muodostuville tonteille osoitettavat rakennusoikeudet ovat suunnilleen samat kuin tonteilla nykyisin sijaitsevien rakennusten kerrosalat. Rakennusoikeutta osoitetaan hieman toteutettujen rakennusten kerrosalaa enemmän, jotta rakennusten vähäinen laajentaminen olisi mahdollista. Rakennusten korkeutta tai kokoa ei saa kuitenkaan muuttaa merkittävästi eikä kerrosten lukumäärää saa lisätä.

Asuinkerrostalon parvekkeita koskevaa kaavamääräystä muutetaan asunto-osakeyhtiön toivomuksesta siten, että parvekkeet saavat ulottua 1,6 m rakennusalan rajan yli Puutarhakadun puolella kerroksissa 3–9. Tuolloin parvekkeet olisivat noin 20 cm syvempiä kuin nykyään.

Suunnittelualueen kaavamääräyksiä ajanmukaistetaan muun muassa osoittamalla määräyksiä huleveden viivyttämisestä, julkisivujen ääneneristävyydestä ja ratapihan aiheuttamaan turvallisuusriskiin varautumisesta. Kyseiset määräykset tulevat voimaan vain uudisrakentamisen yhteydessä tai siinä tapauksessa, että rakennuksiin tehdään suuria muutoksia. Puutarhakadun varrella kasvava puurivi osoitetaan säilytettäväksi. Kaavaan merkitään aluevaraukset olemassa olevalle muuntamolle ja olemassa olevalle sähköjohdolle.

Käsityöläiskadun ruotsinkielinen nimi päivitetään siihen muotoon, joka on nykyisin käytössä opaskartassa ja kadunnimikylteissä. Katualueiden kaavamerkintöihin ei tehdä muita muutoksia.

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavanmuutos perustuu osoitteessa Käsityöläiskatu 12 sijaitsevan tontin yksityisten maanomistajien aloitteeseen (21.3.2016). Sopimus kaavan valmistelutyöstä on allekirjoitettu 14.6.2017.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma merkittiin tiedoksi kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa 8.8.2017 § 223.

Kaavanmuutoksen vireilletulosta on ilmoitettu osallisille kirjeellä elokuussa 2017. Mielipiteiden jättöaikaa oli 15.9.2017 saakka. Mielipiteitä saatiin osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävilläoloaikana yksi kappale. Lisäksi saatiin yksi mielipide nähtävilläolon jälkeen 12.6.2018.

Kaavaehdotus (pvm. 3.9.2018) oli nähtävillä 17.9.–16.10.2018. Ehdotuksesta ei tullut yhtään muistutusta.

Kaavaehdotuksesta pyydettiin lausunnot syys-lokakuussa 2018. Lausuntoja saapui neljä kappaletta.

Lausunnot ja mielipiteet vastineineen on kuvattu tarkemmin kaavaselostuksessa. Lausuntojen perusteella on tehty vähäisiä muutoksia kaavamääräyksiin.

Seuraava vaihe

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavanmuutoksen se voidaan muutoksenhakuajan jälkeen kuuluttaa voimaan.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Kartta Käsityöläiskatu 12

Oheismateriaali 1Selostus Käsityöläiskatu 12

Oheismateriaali 2Tilastolomake Käsityöläiskatu 12

Oheismateriaali 3OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 4Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 3.9.2018 päivätyn ja 31.10.2018 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Käsityöläiskatu 12. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijaonmuutos VII-24-9 ja -10.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto Oy Paalmanni
tiedOy Turku Energia-Åbo Energi Ab
aoTurun Osuuskauppa
tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tpvKaupunkiympäristötoimiala, paikkatieto ja kaupunkimittaus
tiedSivistystoimiala
tiedVapaa-aikatoimiala, museopalvelut
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tpvKoskela Ljudmila


Liitteet:

Kylk § 472
Liite 1:Kartta Käsityöläiskatu 12