Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta47320.11.20188

12561-2018 (08 00 00)

Nummi-Itäharju -alueen asuntokatuverkon rauhoittamishankkeen käynnistyminen

Tiivistelmä:

Lautakunnalle saatetaan tiedoksi käynnistettävä hanke, jossa selvitetään mahdollisuudet rauhoittaa Nummi-Itäharju -asuntoalue läpi kulkevalta liikenteeltä Kalevantien ja Vanhan Hämeentien välisellä alueella.

Kylk § 473

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola 9.11.2018:

Nummi–Itäharju -alueen katuverkon nykyiset liikennejärjestelyt toteutettiin vuosituhannen vaihteessa, jolloin Helsingin valtatie, Savitehtaankatu, Jaanintien jatke ja Chorellinkatu otettiin käyttöön. Tällöin asuntoalueen läpi ajamista rajoitettiin voimakkaasti katkaisemalla useita siihen asti läpiajoon käytettyjä katuja. Kalevantien ja Vanhan Hämeentien väliseksi, aluetta etelä-pohjoissuunnassa halkovaksi kaduksi saneerattiin Karjakatu–Karjakuja -yhteys. Tämä ajoyhteys katsottiin tuolloin tarpeelliseksi, jotta läpikulkevan liikenteen kiertomatkat eivät muodostuisi liian pitkiksi. Myös alueella asuvien eri suuntiin suuntautuvalle liikkumiselle tämä poikittaisyhteys nähtiin tarpeelliseksi. Karjakujan länsipään ja Karjakadun liikennemäärien arvioitiin tuolloin kasvavan, mutta kasvun uskottiin olevan kuitenkin melko vähäistä.

Karjakadun arkivuorokauden autoliikenteen määrä on kasvanut kuitenkin runsaassa 15 vuodessa 2500:sta 4000 ajoneuvoon. Kasvu on ollut suurempaa, kuin mitä nykyisiä katuverkkoratkaisua suunniteltaessa ennakoitiin. Liikennemäärän kasvun on aiheuttanut työpaikkojen ja oppilaitosten lisääntyminen itäisessä keskustassa, lähinnä TYKSin alueella ja Lemminkäisenkadun varrella.

Kalevantien eteläpuolisen Tiedepuisto -alueen maankäytön lähtiessä kehittymään, tulee Karjakatuun kohdistumaan nykyistä huomattavasti suurempi liikennepaine, mikäli alueen katuverkossa ei toteuteta uusia rajoitustoimenpiteitä. Alueen asukkaiden ja asukasyhdistysten kanssa asiaa on käsitelty mm. keväällä 2018 Nummi-Halinen aluefoorumissa ja lisäksi sekä touko- että lokakuussa Nummenmäen Pientalot ry järjestämissä Pakan parlamenteissa. Enemmistö tilaisuuksiin osallistuneista on kannattanut alueen läpiajoliikenteen kokonaisvaltaista estämistä.

Edellä kuvatuista syistä kaupunkiympäristötoimiala ryhtyy valmistelemaan esitystä Nummi–Itäharju -asuntoalueen läpiajoliikenteen estämisestä Kalevantien ja Vanha Hämeentien väliselle alueelle. Valmistelun aikana tullaan kuulemaan mahdollisimman kattavasti niitä, joiden asumiseen, liikkumiseen, yritystoimintaan tai muuhun toimintaan suunnitelmalla on vaikutusta. Laadittava suunnitelmaluonnos asetetaan julkisesti nähtäville ennen asian päätöksentekokäsittelyä.

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi käynnistyvän hankkeen, jossa selvitetään mahdollisuudet rauhoittaa Nummi–Itäharju -asuntoalue läpi kulkevalta liikenteeltä Kalevantien ja Vanhan Hämeentien välisellä alueella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu