Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 439 | 30.10.2018 | 4 | |
Kaupunkiympäristölautakunta | 452 | 06.11.2018 | 5 |
8541-2014 (613, 627)
Asemakaavanmuutos- ja tonttijako/ tonttijaonmuutosehdotus; Vilkkilänmäki, (V) 005 kaupunginosa (os. Stålarminkatu, Tapulikatu, Tervahovinkatu ym.) (14/2015)
Tiivistelmä:
Asemakaavanmuutoksella muodostetaan uusi päiväkotitontti Vilkkilänmäen puistoalueen reunalle ja ajanmukaistetaan ympäröivien kortteleiden ja katualueiden asemakaavoja. Kulttuurihistoriallisesti merkittävien asuinrakennusten kokonaisuudet osoitetaan suojelukohteiksi. Osoitteessa Tervahovinkatu 7 sijaitsevalla tontilla (tontti 853-5-9-2) mahdollistetaan seitsemänkerroksisen asuinkerrostalon rakentaminen ja tontin rakennusoikeutta lisätään. Kerrostalon rakennusoikeus on 1800 k-m2 ja asukasmäärä noin 36.
Kylk § 439
Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Satu Tiainen 17.10.2018:
V kaupunginosaan on laadittu 5.2.2018 päivätty ja 25.5.2018 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus. Asemakaavanmuutos laaditaan V kaupunginosan kortteleihin 9, 13 ja 14, Vilkkilänmäen (osa) ja Vilkkilänpuiston puistoalueille sekä Ilkanrinteen (osa), Illenkadun, Tapulikadun (osa), Stålarminkadun (osa) ja Vilhonkadun (osa) katualueille.
Alueen pinta-ala on noin 6,33 ha.
Kaavan tavoitteet ja suunnittelualueen nykytilanne
Asemakaavanmuutos perustuu tontin Tervahovinkatu 7 haltijan ja Turun kaupungin aloitteisiin (7.8.2014 ja 10.9.2013). Alun perin kaavanmuutoksen lähtökohtana oli väistötilojen etsiminen Stålarminkadun päiväkodille. Tällä hetkellä tavoitteena ei ole korvata mitään olemassa olevaa päiväkotia. Sen sijaan kaavanmuutoksella pyritään lisäämään keskusta-alueen päiväkotipaikkamäärää mahdollistamalla uuden päiväkodin rakentaminen. Keskusta-alueella on jatkuvasti pulaa päivähoitopaikoista, ja sivistystoimiala on esittänyt tavoitteen päiväkotipaikkojen lisäämisestä keskustassa kysynnän kasvaessa. Turun kaupunkiympäristötoimiala pitää Vilkkilänmäkeä myös yksityiselle päiväkodille mahdollisena sijaintipaikkana.
Päiväkotitontin muodostamisen lisäksi Turun kaupungin tavoitteena on suunnittelualueella sijaitsevien kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten suojeleminen asemakaavassa. Stålarminkadun, Illenkadun ja Vilhonkadun katualueet on sisällytetty kaavanmuutosalueeseen kaavateknisistä syistä ja niiden kaavamerkinnät säilytetään pääosin voimassa olevan asemakaavan mukaisina.
Yksityinen aloitteentekijä eli tontin Tervahovinkatu 7 haltija toivoo 7.8.2014 saapuneessa aloitteessaan asemakaavan uudistamista siten, että tontille voitaisiin rakentaa kerrostalo. Voimassa oleva asemakaava on vanhentunut eikä siksi anna riittävästi perusteita kerrostalon rakentamiseen, vaikka kaava periaatteessa mahdollistaisi viisikerroksisen asuinrakennuksen toteuttamisen. Tällä hetkellä tontilla sijaitsee puolitoistakerroksinen puutalo, jonka kerrosala on huomattavasti pienempi kuin voimassa olevan kaavan mukainen rakennusoikeus.
Suunnittelualue sijaitsee Stålarminkadun ja Tervahovinkadun risteyksessä osana kerrostalovaltaista asuinaluetta ns. Martin kaupunginosassa. Alueen kadut ja korttelit ovat rakennettuja.
Suunnittelualueen asuinrakennusryhmillä on kulttuuriarvoa eri vuosikymmenien asuntorakentamista edustavina malliesimerkkeinä. Suurin osa rakennuksista on kerrostaloja, mutta alueen koillisosassa on myös matalampia puurakenteisia asuintaloja. Rakennusten maantasokerroksiin on toteutettu muutamia pieniä liike- ja palvelutiloja, muun muassa pizzeria ja pienpäiväkoteja.
Korkean mäen laella sijaitseva Vilkkilänmäen puisto toimii lähialueen asukkaiden virkistysalueena. Puistoon on rakennettu Muumi-teemainen leikkipuisto, josta on tullut hyvin suosittu kohde jopa ulkopaikkakuntalaisille. Puiston reunalla Tapulikadun varrella on pienempi leikkipaikka ja vanha, alimittainen pelikenttä, jota alueen lapset käyttävät pallotteluun. Uuden palvelurakennuksen rakennuspaikka osoitetaan kaavaehdotuksessa pelikentän kohdalle.
Asemakaavan kuvaus
Asemakaavanmuutos on suurimmalta osin alueen nykytilannetta vastaava. Uutta maankäyttöä ovat palvelurakennustontin muodostaminen, osoitteessa Tervahovinkatu 7 sijaitsevan pienen tontin asemakaavan ajanmukaistaminen nykyaikaista kerrostalorakentamista varten ja muuntamoalueen osoittaminen Vilkkilänmäen puiston laidalle. Kulttuurihistoriallisesti merkittävien asuinrakennusten kokonaisuudet osoitetaan suojelukohteiksi tonteilla Stålarminkatu 27, Stålarminkatu 33, Tervahovinkatu 5 ja Tervahovinkatu 9.
Kaava-alueella suojellaan 13 rakennusta. Uutta rakennusoikeutta osoitetaan palvelurakennustontille (P-1) 1 200 k-m2, muuntamotontille (ET-1) 25 k-m2 ja osoitteessa Tervahovinkatu 7 sijaitsevalle asuintontille (AK-1) 260 k-m2. Käytännössä asuintalotontin kerrosalamäärä kuitenkin kasvaa enemmän. Tontilla sijaitsee nykyisin puolitoistakerroksinen asuintalo, jonka kerrosala on 210 k-m2. Sen tilalle kaavoitetaan seitsemänkerroksinen asuinkerrostalo, jonka rakennusoikeus on 1800 k-m2 ja asukasmäärä noin 36.
Kaavanmuutoksen yhteydessä tehdään sitovia tonttijakoja ja tonttijaon muutoksia. Vilkkilänmäen puistoalueen laidalle muodostetaan tontit palvelurakennusta ja muuntamoa varten. Stålarminkadun varrella sijaitseviin asuinkerrostalotontteihin (Stålarminkatu 27, Stålarminkatu 33) liitetään noin 5 metriä leveät kaistaleet Vilkkilänpuistosta. Tarkoituksena on, että puistoon rakennetut asukkaiden kulkureitit tulisivat osaksi tontteja.
Suunnittelualueen kaavamääräyksiä ajanmukaistetaan muun muassa osoittamalla määräyksiä huleveden viivyttämisestä sekä Stålarminkadun varrella sijaitsevien kerrostalojen ääneneristävyydestä. Alueelle merkitään Vilkkilänmäen kalliohakkauksia koskeva suojelumääräys ja aluevaraukset olemassa oleville kaukolämpöjohdoille.
Palvelurakennusten korttelialue (P-1)
Vilkkilänmäen puiston kaakkoisnurkkaan osoitetaan uusi rakennuspaikka päiväkodille tai muulle vastaavalle palvelurakennukselle, joka saa olla enintään kaksi kerrosta korkea ja 1 200 k-m2:n laajuinen. Tuolloin rakennus olisi mitoitettu viidelle päivähoitoryhmälle eli noin 80–90 lapselle. Jos rakennus toteutetaan viisiryhmäisenä päiväkotina, sitä ei voi rakentaa kokonaan yksikerroksiseksi, koska muutoin piha-alue jäisi liian pieneksi.
Palvelurakennus ja sen piha-alueet tulee toteuttaa siten, että Tapulikadulta Vilkkilänmäelle johtava yleinen kävely-yhteys säilytetään. Reitin saa kuitenkin tarvittaessa siirtää tontin länsiosaan, jotta se ei jakaisi palvelurakennuksen pihaa kahtia. Kulkuyhteyttä ei saa sulkea portilla eikä sillä kulkua saa estää.
Palvelurakennuksen toteuttaminen edellyttää Vilkkilänmäen pallokentällä ja sen vieressä kulkevien kaukolämpöjohtojen sekä kentän laidalla sijaitsevan muuntamon siirtämistä.
Tapulikatua levennetään palvelurakennuksen korttelialueen kohdalla noin 5 metriä, jotta molemmille puolille katua pystyttäisiin toteuttamaan kadunvarsipysäköintipaikkoja ja 3 metriä leveät jalkakäytävät.
Tervahovinkatu 7: asuinkerrostalojen korttelialue (AK-1)
Tontilla Tervahovinkatu 7 mahdollistetaan seitsemänkerroksisen ja 1 800 k-m2:n laajuisen asuinkerrostalon toteuttaminen. Kerrostalon maantasokerrokseen saa rakentaa liiketilaa. Pysäköintipaikat sijoitetaan pihakannen alle ja maanalaista pysäköintitilaa saa jatkaa tontin Tervahovinkatu 9 puolelle. Kaavamääräyksillä pyritään varmistamaan, että uudisrakennus sopii yhteen ympäröivien rakennusten kanssa.
Kaavaprosessin vaiheet
Asemakaavan laadinta perustuu tontin 853-5-9-2 (Tervahovinkatu 7) vuokraoikeuden haltijan aloitteeseen (7.8.2014) ja Turun kaupungin tarpeeseen muodostaa päiväkotitontti (aloite 10.9.2013). Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 12.1.2016 (§ 8). Kaava kuulutettiin vireille vuoden 2015 kaavoituskatsauksessa nimellä Tapulikatu. 2.2.2016 lähetettiin vireilletuloilmoitus, jossa oli kutsu asukastilaisuuteen.
Alustavaa luonnosta esiteltiin asukastilaisuudessa 29.2.2016. Osallistumis- ja arviointisuunnitelman ja asukastilaisuuden perusteella alustavista suunnitelmista saatiin 15.3.2016 mennessä 16 mielipidettä.
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi 14.6.2016 asemakaavaluonnoksen, joka oli päivätty 26.5.2016. Luonnoksen hyväksymisen jälkeen lähetettiin seitsemän mielipidettä ja hieman ennen luonnoksen hyväksymistä kaksi mielipidettä.
Luonnoksen pohjalta valmisteltiin asemakaavaehdotus, josta pyydettiin viranomaislausunnot helmikuussa 2018. Kaavaehdotuksesta saatiin viisi lausuntoa ja kolme mielipidettä. Lausunnon ovat antaneet Sivistystoimiala, Tilapalvelukeskus, vapaa-aikatoimialan museopalvelut, Turun Vesihuolto Oy sekä Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos. Kaavaehdotusta on muokattu lausuntojen perusteella.
Lausunnot ja mielipiteet vastineineen on kuvattu tarkemmin vuorovaikutusraportissa. Niiden perusteella on tehty vähäisiä muutoksia ja tarkennuksia.
Kaupunkiympäristölautakunta palautti kaavaehdotuksen uudelleen valmisteltavaksi 12.6.2018 (§ 280) ja perusteli palauttamista seuraavasti: ”Lautakunnalle tuodaan selvitys keskustan ja Martin alueen mahdollisista vaihtoehtoisista päiväkotien sijainneista. Lisäksi valmistellaan kaavaehdotus, jossa Vilkkilänmäen päiväkodin kokoa pienennetään siten, että hoitopaikkojen määrä lasketaan 50-60 paikkaan. Tällöin päiväkoti voisi toimia osana alueella jo olevaa Stålarminkadun kunnallista päivähoitoyksikköä.”
Päiväkodin kokoa ei ole kuitenkaan pienennetty. Jotta Vilkkilänmäen päiväkoti palvelisi sivistystoimialaa, siinä tulisi olla vähintään neljä ryhmää eli noin 84 hoitopaikkaa. Sen vuoksi ei ole tarkoituksenmukaista pienentää päiväkotia 50–60-paikkaiseksi. Päiväkoti olisi hallinnollisesti osa Stålarminkadun päiväkotia myös neljä–viisiryhmäisenä.
Kaavaehdotusta ei ole muutettu palauttamisen jälkeen. Tervahovinkadun puoleisesta uudisrakennuksesta esitetään harjakattoinen vaihtoehto oheismateriaalissa 8.
Seuraava vaihe
Kaavaehdotus asetetaan nähtäville kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymässä muodossa. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee mahdolliset muistutukset.
Kaavaehdotus etenee kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksymiskäsittelyyn.
Sovelletut lainkohdat
Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.
Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.
Liite 1Kartta Vilkkilänmäki
Liite 2Kartta Vilkkilänmäki (korttelin 13 väärä tontin numero 2 on korjattu numeroksi 7)
Oheismateriaali 1Selostus Villkkilänmäki
Oheismateriaali 2Tilastolomake Vilkkilänmäki
Oheismateriaali 3Vuorovaikutusraportti 5.2.2018, muutettu 25.5.2018
Oheismateriaali 4OAS- ja luonnosvaiheen mielipiteet
Oheismateriaali 5Lausuntovaiheen aikana tulleet mielipiteet
Oheismateriaali 6Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot
Oheismateriaali 7Yhteenveto vaihtoehtoisista päiväkotipaikoista Martin palvelualueella ja sen ympäristössä 18.10.2018
Oheismateriaali 8Esitys kaavaehdotuksesta
Oheismateriaali 9Selostus Vilkkilänmäki (korttelin 13 väärä tontin numero 2 on korjattu numeroksi 7)
Toimialajohtaja Christina Hovi:
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 5.2.2018 päivätty ja 25.5.2018 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus Vilkkilänmäki esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaot ja tonttijaonmuutokset V-9-6 ja 7, 13-7, 14-5.
PäätösAsia pantiin pöydälle Peltosen Lintusen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.
Kylk § 452
Pöydältä 30.10.2018 § 439.
Oheismateriaali 10Mielipide 1.11.2018
Oheismateriaali 11Tervahovinkatu 10:n asukkaan mielipide 31.10.2018
PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavin muutoksin:
-AK-1 merkintään lisätään määräys: Rakennuksessa tulee olla kaksilappeinen satulakatto, jonka kaltevuus on suunnilleen sama kuin viereisessä kerrostalossa. Katon harja ei saa ylittää tontilla V-9.-5 sijaitsevan naapurirakennuksen harjakorkeutta eikä räystäslinja saa ylittää tontilla V-9.-5 sijaitsevan naapurirakennuksen räystäslinjaa. Naapurikerrostalon päätyikkunaa ei saa peittää.
Muutosehdotus hyväksyttiin äänin 8-0, 5 tyhjää.
-Sr-1 merkinnät poistetaan kuudesta Stålarminkadun varrella olevasta kerrostalosta.
Muutosehdotus hyväksyttiin äänin 8-5.
Päätös asiassa syntyi neljän äänestyksen jälkeen.
Liite 3Kartta Vilkkilänmäki muutettu 6.11.2018 (Kylk 6.11.2018 § 452)
Oheismateriaali 12Selostus Vilkkilänmäki muutettu 6.11.2018 (Kylk 6.11.2018 § 452)
Oheismateriaali 13Tilastolomake Vilkkilänmäki muutettu 6.11.2018 (Kylk 6.11.2018 § 452)
Oheismateriaali 14Vuorovaikutusraportti ,muutettu 6.11.2018 (Kylk 6.11.2018 § 452)
1.äänestys
Ensimmäisessä äänestyksessä olivat vastakkain Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemä muutosehdotus ja van Ooikin Laukkasen kannattamana tekemä muutosehdotus.
Sandelinin muutosehdotus:
"Asemakaavanmuutos- ja tonttijako/ tonttijaonmuutosehdotus; Vilkkilänmäki, (V) 005 kaupunginosa (os. Stålarminkatu, Tapulikatu, Tervahovinkatu ym.) (14/2015) hyväksytään siten muutettuna, että Vilkkilän kentälle sijoitettua päiväkotia pienennetään noin 50-60 paikkaiseksi ja rakennus suunnitellaan kaava-alueelle siten, että se huomioi olemassa olevan asutuksen ja virkistysalueet mahdollisimman hyvin.
Tervahovinkatu 7 osalta kaava saatetaan vastaamaan nykyistä rakennettua tilannetta.
Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että mikäli Vilkkilänmäen kentälle rakennetaan uusi päiväkoti, on yhdyskuntarakenteen kannalta perusteltua, että se on kunnallinen."
van Ooikin muutosehdotus:
"Asemakaavamuutosehdotusta muutetaan siten, että Tervahovinkatu 7 lisärakennusmassa toteutetaan kiinni naapurirakennukseen (Tervahovinkatu 9) ja jatkuu runkosyvyydeltään saman levyisenä kuin naapurirakennus. Rakennuksessa tulee olla harjakatto, jonka kaltevuus on suunnilleen sama kuin viereisessä kerrostalossa ja katon tulee kulkea samassa kulmassa kuin naapurirakennuksenkin. Katon harja ei saa ylittää tontilla sijaitsevan naapurirakennuksen harjakorkeutta. Rakennusoikeus on 1150 kerros-alaneliömetriä ja kerrosluku 7."
Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Sandelinin muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.
van Ooikin Laukkasen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Peltonen, Lintunen, Anttila, Helin, Kevo, Lindell, Rantanen, Palmunen ja Manni.
van Ooikin muutosehdotus tuli tässä vaiheessa päätökseksi äänin 11-2.
Sandelinin muutosehdotuksen perustelut:
”Päiväkotirakennusta pienentämällä saadaan aikaiseksi kaavallisesti parempi kokonaisuus, joka huomioi ehdotusta paremmin nykyisen asutuksen, virkistysalueet ja liikenteelliset haasteet. Kaavaehdotuksen mukaista päiväkotia pienempi päiväkoti voisi toimia osana olemassa olevaa Stålarminkadun päivähoitoyksikköä. Uusi päiväkoti voidaan toiminnallisesti yhdistää vanhan kanssa, mikäli myös uusi päiväkoti on kunnallinen.
Tervahovinkatu 7:n puutalo on osa Martin historiallista puutalomiljöötä, joka ilmentää alueen kerroksellista sodanjälkeistä jälleenrakentamista. Rakennuksen purkamisen myötä kaupunkikuvasta poistuisi osa historiallista kerrostumaa, joka tekee alueesta arvokkaan.”
van Ooikin muutosehdotuksen perustelut:
”Uudisrakennuksen toteuttaminen samaan katulinjaan ja saman levyisenä kuin Tervahovinkatu 9:n kerrostalo soveltuu paremmin alueen kaupunkikuvaan ja kunnioittaa ympäröivää suojeltavaa rakennuskantaa.”
2.äänestys
Toisessa äänestyksessä olivat vastakkain edellisessä äänestyksessä voittanut van Ooikin Laukkasen kannattamana tekemä muutosehdotus ja Lintusen Mannin kannattamana tekemä seuraavansisältöinen muutosehdotus:
”AK-1 merkintään lisätään määräys: Rakennuksessa tulee olla kaksilappeinen satulakatto, jonka kaltevuus on suunnilleen sama kuin viereisessä kerrostalossa. Katon harja ei saa ylittää tontilla V-9.-5 sijaitsevan naapurirakennuksen harjakorkeutta eikä räystäslinja saa ylittää tontilla V-9.-5 sijaitsevan naapurirakennuksen räystäslinjaa. Naapurikerrostalon päätyikkunaa ei saa peittää.”
Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä van Ooikin Laukkasen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Sandelin, Lähteenmäki ja Kevo.
Lintusen Mannin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Peltonen, Anttila, Helin, Lindell, Rantanen ja Palmunen.
Lintusen muutosehdotus tuli tässä vaiheessa päätökseksi äänin 8-5.
Lintusen muutosehdotuksen perustelut:
"Satulamallisella harjakatolla toteutettu uudisrakennus soveltuu paremmin alueen kaupunkikuvaan ja kunnioittaa ympäröivää rakennuskantaa."
3.äänestys
Kolmannessa äänestyksessä äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Lintusen Mannin kannattamana tekemän erillisen muutosehdotuksen välillä.
Lintusen muutosehdotus:
”Sr-1 merkinnät poistetaan kuudesta Stålarminkadun varrella olevasta kerrostalosta.”
Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänesti Sandelin, Lähteenmäki, Laukkanen, van Ooik ja Kevo.
Lintusen Mannin kannattamana tekemän Sr-1 merkinnän poistamista koskevan muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Peltonen, Anttila, Helin, Lindell, Rantanen ja Palmunen.
Sr-1 merkinnän poistaminen kuudesta Stålarminkadun varrella olevasta kerrostalosta tuli päätökseksi äänin 8-5.
Lintusen muutosehdotuksen perustelut:
"Suojeltavaksi esitetyt rakennukset ovat hyväkuntoisia ja niiden omistaja on toiminnallaan osoittanut sitoutuneensa pitkäjänteisesti myös tulevaisuudessa rakennusten ylläpitoon, minkä johdosta suojelumerkintä on tässä yhteydessä tarpeeton."
4. äänestys
Neljännessä äänestyksessä äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja toisessa äänestyksessä voittaneen Lintusen Mannin kannattamana tekemän muutosehdotuksen välillä.
Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Lintusen Mannin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Peltonen, Anttila, Helin, Lindell, Rantanen ja Palmunen.
Sandelin, Lähteenmäki, Laukkanen, van Ooik ja Kevo äänestivät tyhjää.
Lintusen Mannin kannattamana tekemä muutosehdotus tuli päätökseksi äänin 8-0, 5 tyhjää.
Jakelu
esiKaupunginhallitus
Liitteet:
Kylk § 439
Liite 1:Kartta Vilkkilänmäki
Kylk § 452
Liite 1:Kartta Vilkkilänmäki
Liite 2:Kartta Vilkkilänmäki (korttelin 13 väärä tontin numero 2 on korjattu numeroksi 7)
Liite 3:Kartta Vilkkilänmäki muutettu 6.11.2018 (KYLK § 452)