Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta43016.10.20187

1540-2018 (10 03 02, 02 02 02, 11 05 02)

Lausunto Mars-korttelin päiväkodin korjaushankkeen tarveselvityksestä

Tiivistelmä:

Tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristötoimialalta lausuntoa Mars-korttelin päiväkodin korjaushankkeen tarveselvityksestä.

Kylk § 430

Toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 8.10.2018:

Konsernihallinnon tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristötoimialalta lausuntoa Mars-korttelin päiväkodin korjaushankkeen tarveselvityksestä.

Turun kaupunki omistaa niin kutsutun Mars-korttelin kiinteistön, jolla tarkoitetaan Sairashuoneenkadun, Linnankadun ja Puistokadun rajaamaa tonttia. Kokonaisuus koostuu useammasta historiallisesta rakennuksesta, joista yksi toimii nykyään pienenä päiväkotina ja kaksi yhdistyskäytössä. Lisäksi kokonaisuudessa mukana on entinen hostelli. Rakennukset ovat suojeltuja lukuun ottamatta hostellia ja tiloihin tulee väistämättä kohdistumaan merkittäviä korjaustarpeita tulevaisuudessa.

Selvityksessä on tutkittu useamman rakennuksen kokonaisuuden yhdistämistä päiväkotikäyttöön korjaamalla ja osin uudisrakentamalla.

Kaupunkiympäristötoimiala (kaavoitus, liikennesuunnittelu, rakennusvalvonta, ympäristöterveydenhuolto ja toimitilojen rakennuttaminen), Tilapalvelukeskuksen ja sivistystoimialan varhaiskasvatuksen edustajat ovat laatineet liitteenä 1 olevan Mars-korttelin päiväkotihankkeen tarveselvityksen.

Keskusta-alueella on vuorohoitopaikkoja sekä varhaiserityiskasvatuksen alueellisia integroituja ryhmiä, jotka supistavat ns. tavallisten varhaiskasvatuspaikkojen määrää alueella. Vuorohoidon palvelukirjoon kuuluu iltahoito, viikonloppuhoito ja ympärivuorokautinen hoito. Vuorohoitoa tarjotaan Turussa 7 yksikössä, joista vain yksi on yksityinen päiväkoti. Tämä johtuu siitä, että vuorohoito on kustannuksiltaan huomattavasti kalliimpaa kun muu varhaiskasvatus.

Vuorohoidon kysyntä on kasvanut huomattavasti. Olemassa oleva resurssi on riittämätön ja suuri osa viikonloppu- ja yöhoitoa tarvitsevista lapsista joutuu ko. tarpeen takia siirtymään omasta päiväkodistaan ko. palveluita tarjoaviin keskusta-alueen päiväkoteihin. Tämä ei ole lapsen edun eikä varhaiskasvatuslain linjausten mukaista.

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli 7.3.2018 § 39 kokouksessaan esiselvitystä, joka oli laadittu Mars-korttelin rakennusten muuttamisesta päiväkotikäyttöön. Tällöin lautakunta linjasi, että selvityksessä huomioidaan Sairashuoneenkadun, Förituvan ja hostellin rakennukset, mutta ei niin sanottua Köydenpunojantaloa.

Tarveselvityksessä esitetään seuraavaa kokonaisuutta:

- Sairashuoneenkadun päiväkotirakennus jää päiväkotikäyttöön. Tilaan voidaan sijoittaa 4 päivähoitoryhmää,

- Sairashuoneenkadun päiväkodin ja Förituvan välille tehdään kaavan sallima lisärakennus (kaksi kerrosta). Tähän voidaan rakentaa suurin osa tulevien ryhmien eteistiloista, hissi, yhteissali ja työhuoneita,

- Föritupa kunnostetaan ja otetaan päiväkotikäyttöön. Tiloihin sijoittuu 2 päivähoitoryhmää ja avoimen sekä kerhotoiminnan tila, sekä

- Linnankatu 39 rakennuksen (entinen hostelli) yksikerroksinen siipiosa muutetaan päiväkotikäyttöön. Tiloihin voidaan sijoittaa vuorohoidon 5 ryhmää (2 ympärivuorokautista ryhmää ja 3 vuorohoitoryhmää).

Mars-korttelin päiväkotiin sijoittuisi hankkeen myötä 2 ympärivuorokautista ryhmää, 3 viikonloppu- ja iltaryhmää, 6 päivähoitoryhmää sekä avointa varhaiskasvatustoimintaa ja kerhoryhmä. Hoitopaikkamäärä on maksimissaan 224 paikka (sekä lisäksi avoin toiminta). Vuorohoitoryhmät on mitoitettu laskennallisen maksimin mukaan, mutta muilta osin mitoituksien taustalla on kiinteistöjen sallimat ryhmäkoot.

Tarveselvitystyön aikana teetettiin kuntoarviot Sairashuoneenkadun päiväkodista ja Föritupa-rakennuksesta. Raportin mukaan Sairashuoneenkadun rakennus on rakennustekniikan osalta kokonaisuutena kuntoluokassa tyydyttävä ja LVI-tekniikan sekä sähköjärjestelmien osalta kuntoluokassa välttävä. Föritupa -rakennus niin rakennustekniikan kuin LVI- ja sähkötekniikan osalta kuntoluokassa välttävä. Rakennukset ovat siis tulossa peruskorjausikään lähitulevaisuudessa riippumatta Mars-kortteli hankkeen toteutumisesta. Sairashuoneenkadun ja Förituvan rakennukset vajoavat, joten niihin pitää tehdä perustustenvahvistukset.

Mikäli päiväkotihankkeeseen ryhdytään, rakennuksiin toteutetaan nykyaikaiset päiväkotivaatimukset täyttävät lämmitys-, ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät sekä nykyaikaiset wc- ja märkätilat.

Mars-kortteli muodostaa luonnollisen kokonaisuuden, jossa kyetään huomioimaan lapsen vuorohoidosta ja vanhempien vuorotyöstä johtuva perheen muuttuva arki. Hanke korvaa Sairashuoneenkadun päiväkodin nykyiset paikat (51), mutta muilta osin hoitopaikkamäärä lisääntyy. Uusia paikkoja saadaan yhteensä noin 190. Vuorohoitoa tarjoavien Käsityöläiskadun ja Kaskenkadun yksiköiden tilat tarvitaan myös Mars-korttelin päiväkotihankkeen toteutuessa

Hankkeen tarveselvitysvaiheen kustannusarvio on 9.944.000 euroa. Kustannusarvion pohjalta määritetty arvio käyttäjälle kohdistuvista vuokravaikutuksista on 75.770 €/kk ja 909.242 euroa vuodessa. Kustannukset täsmentyvät jatkosuunnittelussa. Henkilöstökustannukset nousevat hankkeen toteutuessa noin 1,3 M€:a vuodessa.

Mars-korttelin ulos vuokratuista tiloista tällä saatava vuokratuotto on yhteensä noin 9.600 €/kk, josta Köydenpunojantalon osuus on noin 2.000 €/kk. Päiväkotihankkeen myötä ulkoisia vuokratuloja poistuu noin 7.600 €/kk, eli 90.000 €/vuosi.

Alustava arvio hankkeen nopeimmasta mahdollisesta toteutusaikataulusta:

- koko hankkeen suunnittelu, noin 1 vuosi,

- hostellin korjaus, noin 1 vuosi,

- perustusten vahvistus noin 6 kk,

- Sairashuoneenkadun päiväkoti, Föritupa ja uudisosa, noin 1,5 vuotta, sekä

- koko hankkeelle varattava noin 4 vuotta.

Alustavan arvion mukaan hankkeen nopein mahdollinen valmistumisajankohta on vuoden 2023 loppu, mikäli hankkeen suunnittelu saadaan käyntiin 2020.

Tarveselvitystyöryhmä ehdottaa, että muutostyöt aloitetaan hostellista, johon Sairashuoneenkadun ryhmät voitaisiin siirtää ja tämän jälkeen siirtyä operoimaan tontin toisessa laidassa. Tällä tavalla korttelin ulkopuolisia väistötiloja ei tarvita.

Ensivaiheessa Mars-korttelin päiväkodin on suunniteltu toimivan myös Kaskenkadun päiväkodin peruskorjauksen aikaisina väistötiloina. Näin ollen Kaskenkadun päiväkodin hanke voitaisiin käynnistää Mars-korttelin päiväkodin valmistuttua, eikä erillisiä väistötiloja tarvittaisi senkään hankkeen aikana.

Tilapalvelukeskus pyytää lausuntoa kasvatus- ja opetuslautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta liitteenä 1 olevasta Mars-korttelin päiväkodin tarveselvityksestä. Toimielimen lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö se osaltaan tarveselvityksen.

Kaava mahdollistaa esitetyn kokonaisuuden sijoittamisen tontille, myös 2-kerroksisen uudisosan.

Linnankadun varren rakennukset ovat asemakaavassa suojeltuja. Suojeluarvot ovat voimakkaammat rakennusten ulko- kuin sisäpuolella. Saattoliikenne keskitetään pääosin katualueelle. Pysäköintipaikat tontilla pyritään minimoimaan.

Kaupunkiympäristötoimialalla ei ole huomautettavaa tarveselvitykseen. Hankesuunnittelun aikana tehdään tarkentavia selvityksiä, mikäli niihin havaitaan tarvetta.

Liite 1Mars-korttelin päiväkoti tarveselvitys

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta hyväksyy osaltaan liitteenä 1 olevan tarveselvityksen ja päättää antaa esitystekstin mukaisen lausunnon Tilapalvelukeskukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus


Liitteet:

Kylk § 430
Liite 1:Mars -korttelin päiväkoti tarveselvitys