Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta43116.10.20188

10937-2017 (653)

Lausunto Pääskyvuoren koulun laajennus- ja korjaushankkeen hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Tilapalvelukeskus pyytää Kaupunkiympäristötoimialalta lausuntoa Pääskyvuoren koulun laajennus- ja korjaushankkeen hankesuunnitelmasta.

Kylk § 431

Toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 8.10.2018:

Tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristötoimialalta lausuntoa Pääskyvuoren koulun laajennus- ja korjaushankkeen hankesuunnitelmasta.

Kaupunkiympäristötoimialan toimitilojen rakennuttaminen, Tilapalvelukeskuksen, sivistystoimialan sekä hyvinvointitoimialan edustajat ovat laatineet liitteenä 1 olevan Pääskyvuoren koulun laajennus ja osittainen korjaus -hankkeen hankesuunnitelman.

Turun kaupunginhallitus hyväksyi 4.12.2017 § 541 Pääskyvuoren koulun tilatarveselvityksen. Toteutettavaksi valittiin ns. uudisrakentamisvaihtoehto. B –siipi sekä välisiipi korvataan uudisosalla, johon sijoitettaisiin puuttuvat tilat. A –siipi jää käyttöön ja sinne tehdään toiminnallisia muutostöitä. Valitun toteutusvaihtoehdon pohjalta on nyt valmistunut hankesuunnitelma.

Tällä hetkellä koulutalossa toimii perusopetuksen lisäksi iltapäivätoiminta, esiopetus, kouluterveydenhuolto ja hammashoitola. Edellämainitut toiminnot on huomioitu myös laaditussa hankesuunnitelmassa, mutta hyvinvointitoimialan palveluverkkomuutoksen seurauksena hammashoitolan tiloja ei esitetä toteutettavaksi kiinteistöön.

Laajennuksen bruttoala tilaohjelman mukaan 3313 m2. A-osan bruttoala 3228 m2.

Hankesuunnittelussa on esitetty uudisosan sijoitusta siten, että se voidaan toteuttaa ennen nykyisen B-siiven purkua ja välttyä siten erillisten väistötilojen hankinnalta.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio 11,224 M€, josta laajennuksen tavoitehinta-arvio 9,044 M€ ja A-siiven kunnostustyöt 2,180 M€. Lisäksi arvio purkukustannuksista (vanhat siivet) on 475.500 euroa.

Sivistystoimialalle kohdistuva vuokra-arvio on vuositasolla 1 350 633 euroa, keittiötilojen osalta 33 724 euroa vuodessa. Arvio hyvinvointitoimialalle kohdistuvista vuokrakustannuksista on 8 198 euroa vuodessa.

Nykytilanteessa käyttäjien sisäiset vuokrat ovat seuraavat:

•Pääskyvuoren koulu 773.238 euroa vuodessa,

•Keittiötilat 44.282 euroa vuodessa sekä

•Pääskyvuoren kouluterveydenhuolto ja hammashoitola, noin 39.639 euroa vuodessa.

Hankesuunnitelmassa on esitetty nopein mahdollinen aikataulu rakennushankkeelle. Johtuen hankkeen vaiheistuksesta sekä teknisestä toteutuksesta, rakentaminen voidaan aloittaa aikaisintaan 2020 koulun kesälomien alkaessa ja hankkeen nopein mahdollinen valmistumisajankohta olisi syksy 2022. Valmistuminen syksyllä 2022 edellyttäisi, että hankkeelle olisi osoitettu rahoitusta talousarviossa jo vuodelle 2019, jotta suunnittelu voidaan käynnistää. Hankkeen toteutukseen ei ole varauduttu ehdotuksessa vuosien 2019–2022 talousarvioksi.

Tilapalvelukeskus pyytää lausuntoa kasvatus- ja opetuslautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta sekä kaupunkiympäristölautakunnalta. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin liitteenä 1 olevan hankesuunnitelman. Hyväksymällä hankesuunnitelman käyttäjätoimialan lautakunta sitoutuu hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin.

Kaupunkiympäristötoimiala on osallistunut osaltaan hankesuunnitelman laadintaan ja tehnyt teknisten järjestelmien osalta arvioita jäävistä ja tarvittavista järjestelmälaajennuksista.

Hankesuunnitelma sisältää vanhan B-siiven purkamisen tontilta. B-osan kellarissa sijaitsee kaukolämmön pumppaamo, jonka kautta toimitetaan lämpöenergiaa yläpuoliselle Pääskynlennon asuntoalueelle. Pumppaamon siirtämiseen liittyvistä töistä ja kustannusjaosta on keskusteltu Turku Energian kanssa ja kustannukset on huomioitu tavoitehintalaskelmassa. Kaupunkiympäristötoimialan kaavoitusta ja liikennesuunnittelua on kuultu hankesuunnitelman laatimisen yhteydessä asiantuntijana mm. tilapäisten tonttiliittymien mahdollisissa sijoitteluissa.

Kaupunkiympäristötoimialalla ei ole huomautettavaa hankesuunnitelmaan.

Liite 1Pääskyvuoren koulun hankesuunnitelma liitteineen

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta hyväksyy osaltaan liitteenä 1 olevan hankesuunnitelman ja päättää antaa esitystekstin mukaisen lausunnon Tilapalvelukeskukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus


Liitteet:

Kylk § 431
Liite 1:Pääskyvuoren koulun hankesuunnitelma