Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta41809.10.20183

1092-2018 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Rivitalo asuinpientalojen korttelialueelle, Kesätuulenkuja 9, Haarla (P 2018-17)

Tiivistelmä:

Uuden rivitalon rakentaminen asuinpientalojen korttelialueelle Haarlassa. Yksi naapuri on vastustanut hanketta. Naapurin mielestä rakennusaikainen liikenne johtaa mittaviin haittoihin, joten liikenne pitäisi järjestää muuta kautta. Rakennus ei myöskään sovi tontille ja pilaa sen luonnon. Liikenteestä tulee asuntojen lisäysten myötä kestämätön.

Kylk § 418

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 4.10.2018:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Haarla (54), kortteli 56, tontti 3, pinta-ala 4291 m2.

Osoite: Kesätuulenkuja 9

Hakija

Perttu Hakala

Rakennushanke

- Uusi rivitalo, 1 krs, 5 asuntoa, 422 k-m2.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 27.6.2009. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

AP-2 Asuinpientalojen korttelialue, johon saa rakentaa enintään yhden asunnon erillispientaloja. Korttelialueella pääasiallisena julkisivuverhouksena tulee käyttää harmaata tai terrakotan väristä rappausta tai vaakalaudoitusta, tai punatiilimuurausta. Katemateriaalin väri tulee olla tumman harmaa.

II Alleviivattu luku osoittaa ehdottomasti käytettävän rakennusoikeuden, rakennuksen korkeuden, kattokaltevuuden tai muun määräyksen.

1/2kl Murtoluku roomalaisen numeron edessä osoittaa, kuinka suuren osan rakennuksen suurimman kerroksen alasta saa kellarikerroksessa käyttää kerrosalaan luettavaksi tilaksi.

190+t50 Lukusarja, jossa ensimmäinen luku ilmoittaa sallitun asuntokerrosalan neliömetrimäärän ja toinen luku sallitun autosuoja-, taloustilaksi, tms. varattavan kerrosalan neliömetrimäärän.

L= Luonnontilaisena säilytettävä alueen osa.

Yleisiä määräyksiä: Rakentaminen on sovitettava alueen oleviin pinnanmuotoihin. Louhinta on sallittu vain välttämättömin osin rakennusten ja maanalaisten johtojen kohdalla. Olemassa olevaa puustoa tulee säilyttää mahdollisimman paljon. Muualla, paitsi metsäisillä kallioalueilla, tontit tulee aidata pensasaidoin soveltuvin osin. Lisäksi ne tontin osat, joita ei käytetä rakentamiseen, kulkuväyliksi, leikkialueiksi tai muuksi sellaiseksi, tulee istuttaa ja pitää ne istutettuna alueina. Autopaikkoja on varattava vähintään: AP-korttelialueilla 1,5 ap/asunto, AO-korttelialueilla 2 ap/asunto, YSA-korttelialueilla 1 ap/100 k-m2.

Poikkeukset (MRL 58 §)

- Asemakaavassa edellytetyt II kerroksiset asuinpientalot (3 kpl) halutaan muuttaa I-kerroksiseksi rivitaloratkaisuksi.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille (2 kpl). Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Yksi naapuri on tehnyt muistutuksen. Naapurin, 853-54-56-4, mukaan asuntojen lukumäärän nosto kolmesta viiteen lisäisi kadun liikennettä aina turvallisuusriskiksi asti. Muistuttajan mielestä rakennusaikaista raskasta liikennettä ei tulisi sallia Kesätuulenkujalla koska se ei sinne mahdu ja likaa ympäristön öljyllä, roskilla, rakennusjätteillä, kuralla, savella yms. Mahdollisen rakentamisen ajaksi olisi tehtävä toinen tie rakennuspaikalle Suvilinnantieltä. Rakennuspaikan kallioiden räjäyttämistä muistuttaja ei sallisi. Alue on erittäin monimuotoista autenttista villiä luontoa sekä eläinlajien että kasvillisuuden osalta. Koko alueen luonto ja rauha tulisi kärsimään rakennushankkeesta suunnattomasti.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Hakijan vastine

Rakennetaan tontille mitä hyvänsä joudutaan sinne kuljettamaan rakennustarvikkeet, laitteet ja tekijät. Tätä liikennettä ei voi välttää. Poikkeamisluvassa idea on juuri se, että kalliota ei tarvitse räjäytellä niin paljon kuin alkuperäisessä, asemakaavassa olevassa, suunnitelmassa. Mitä tulee autoilun määrään, niin uudet asunnot ovat huomattavasti pienempiä kuin alkuperäisessä suunnitelmassa, joten oletettavasti useammassakin asunnossa tulee olemaan vain yhden auton talous. Rakennusoikeutta olisi vielä enemmänkin käytettävissä mutta silloin kalliota täytyisi poistaa vielä enemmän.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Haarlan kaupunginosassa, Hirvensalossa osoitteessa Kesätuulenkuja 9. Kyseessä on uudisrakentamiseen tarkoitettu asemakaavoitettu alue. Tontille saa rakentaa kolme yhden asunnon taloa, joista asemakaavan mukaan kolmen tulee olla kaksikerroksisia ja joista yhden rakennuksen suurimman kerroksen alasta saa kellarikerroksessa käyttää 50 % kerrosalaan luettavaksi tilaksi. Rakennuksen rakentaminen yhteen tasoon johtaa rakennusmassan sijoitteluun asemakaavan harjasuunnasta ja rakennusalasta poikkeavasti. Rakennusoikeutta ei lisätä. Asemakaavan mukainen asuntojen määrä on 3 kpl, nyt toteutetaan 5 kpl.   

Tontin asemakaavan mukainen rakennusoikeus on 3 x 170 k-m² + 3 x t40 k-m2, yhteensä 630 k-m². Hankkeen mukaisessa rakentamisessa rakennusoikeuden tarve on 442 k-m², joten rakennusoikeutta jää käyttämättä 188 k-m². Rakennusoikeudesta jätetään käyttämättä 29,8 %. Hakija on perustellut poikkeamista tontin haastavalla profiililla. Asemakaavan mukaan rakentaminen on sovitettava alueen oleviin pinnanmuotoihin ja louhinta on sallittu vain välttämättömin osin rakennusten ja maanalaisten johtojen kohdalla. Tontin korkeimmalla sijaitsevalla rakennuspaikalla rakentaminen vaatisi huomattavaa kallion poistoa rakennuksen ja kulkuväylien tieltä. Rivitaloratkaisu vapauttaisi tontin luonnontilaisena säilytettävän alueen osan lisäksi laajalti tilaa oleskeluun ja leikkeihin. Saman asemakaavan alueella on sallittu tapauskohtaisella harkinnalla yhteen kerrokseen rakentaminen, niissäkin alueen osissa, joissa kaksikerroksisuus on ehdoton vaatimus.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 14.11.2017

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Kesätuulenkujan asukkaan muistutus 20.4.2018

Oheismateriaali 3Hakijan vastine 18.5.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää hakemuksen ja 14.11.2017 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (2 kpl), yhteensä 1040 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
aoHakala Perttu
tiedWasenius Lisa
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvHeinonen Riitta
tpvKoskela Ljudmila
tpvRasimus Katja


Liitteet:

Kylk § 418
Liite 1:Asemapiirros 14.11.2017