Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta42009.10.20185

12016-2017 (615)

Poikkeamispäätös; Vanhan ravintolarakennuksen purkaminen ja uuden ravintolarakennuksen rakentaminen, Linnankatu 36-38, Borenpuisto (P 2017-1444)

Tiivistelmä:

Vanhan kioskirakennuksen purkaminen ja uuden ravintolarakennuksen rakentaminen Borenpuistoon. Kolme naapuria on lausunut asiassa, eivätkä puolla hanketta. Museokeskus ja kaupunkikuvatyöryhmä on puoltanut hanketta ehdollisena. Hakija on muuttanut hakemustaan vastaamaan asetettuja ehtoja.

Kylk § 420

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 3.10.2018: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Kaupunginosa VII (7), kortteli 9903, tontti 0, puistoalue.

Osoite: Linnankatu 36-38

Hakija

RFC Group Oy (2643519-2)

Rakennushanke

- Uuden ravintolarakennuksen rakentaminen, 1 krs, 89,5 k-m2.

- Samalla puretaan rakennuspaikalla sijaitseva vanha grilli/elintarvikekioski n. 30 k-m2.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 21.9.1981. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

VP = Puisto.

Poikkeukset (MRL 58 §)

- Alueella ei ole rakennusoikeutta.

- Rakennuksen rakentaminen asemakaavan mukaiselle puistoalueelle.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille (5 kpl). Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia on tehty kolme kappaletta (3 kpl).

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Naapureiden muistutukset

Asunto Oy Turun Aurajoen Helmi:

Vastustaa hanketta koska hanke ei ole sovelias historialliseen Borenpuistoon ja se haittaa näkymää Aurajoelle. Toiminnasta voi aiheutua meluhaittaa ja koska paikka on huono liikepaikka, on sen menestyminen epävarmaa jolloin vaarana on, että puistoon jää tyhjä rakennus jota ei voi purkaa.

Asunto Oy Turun Linnankatu 37a:

Vastustaa hanketta, koska se johtaisi puiden kaatamiseen ja tarpeettoman suureen kasvuston karsimiseen. Naapuri edellyttää, että uudisrakennuksesta ei saa aiheutua meluhaittaa ympäröiville asuinrakennuksille. Naapurin tiedon mukaan hakijayritys ei ole taloudellisesti kannattava ja se voi aiheuttaa myöhemmin ongelmia Turun kaupungille ja naapurustolle.

Asunto-osakeyhtiö Linnankatu 35:

Ei puolla hakemusta, koska keittiön ja ilmastoinnin hajuhaitat kulkeutuvat Linnankatu 35:n suuntaan, terassin melu häiritsee asukkaita ja historiallinen puisto puineen tulee säilyttää. Ympäristössä on jo riittävästi ravintolatarjontaa ja nykyinen kioski ei nykykunnossa sovellu puistoon.

Hakijan vastine muistutuksiin

Uusi ravintolapaviljonki on suunniteltu paikan erityispiirteiden ehdoilla. Linnankadulla on paljon yksikerroksisia puutaloja sekä persoonallisia ravintolarakennuksia. Uusi paviljonki täydentää täten kaupunkikuvaa ja tuo Turun keskustaan uutta modernia puuarkkitehtuuria. Ravintolarakennus on pidetty mahdollisimman matalana, jotta se ei merkittävästi vaikuttaisi Linnankadun varrella olevien taloyhtiöiden asuntojen näkymiin. Alueelta ei tulla kaatamaan puita ja puiston kävelyreitit säilyvät ennallaan. Ravintolapaviljongin uudet valmistus- ja ilmanvaihtolaitteet minimoivat ympäristöön aiheutuvat hajuhaitat.

Terassilta aiheutuu ääntä ympäristöönsä. Kaupunkiäänet kuitenkin kuuluvat keskusta-asumiseen. Meluhaitan voi katsoa silti olevan vähäistä verrattuna Linnankadun sekä Koulukadun ja Myllysillan ajoneuvoliikenteen aiheuttamaan haittaan. Terassin käyttöajat määritetään Turun kaupungin sääntöjen ja ohjeistuksen mukaisesti. Paviljonki on suunniteltu rakennettavan neljästä tilamoduulista joka mahdollistaa rakennuksen siirtämisen muualle, mikäli siihen tulisi tarvetta. Hankkeen taustalla olevan RFC Group Oy:n talousasiat ovat kunnossa.

Linnankadusta ja jokirannasta on muodostunut valtakunnallisesti merkittävä ravintolakeskittymä. Sen voi katsoa olevan jo yksi Turun matkailuvalteista ja vetovoimatekijöistä. Uusi ravintolapaviljonki rikastuttaa tarjontaa entisestään. Uusi rakennus on sijoitettu paikkaan siten, että mahdollisimman paljon hienoa puistoa säilyy ennallaan.

Viranomaisluvat ja lausunnot

Museokeskus: Turun museokeskuksella ei ole huomautettavaa nykyisen, 1990-luvulla rakennetun ja 2000-luvun alussa laajennetun rakennuksen purkamiseen ja korvaamiseen esitetyn mukaisella ravintolapaviljongilla, mikäli se pystytään toteuttamaan puita ja niiden juuristoja vahingoittamatta.

Koska kohde sijaitsee muinaisjäännösalueella, jolla on voinut säilyä Muinaismuistolain suojelemia kulttuurikerroksia, on rakennettavalla alueella tehtävä arkeologisia tutkimuksia ennen hankkeen toteuttamista. Rakennuttajan tulee pyytää museon lausunto tutkimustarpeesta.

Kaupunkikuvatyöryhmä: Kaupunkikuvatyöryhmä päätti lausuntonaan puoltaa hakemusta ehdolla, että puiston puita ei kaadeta ja kadun varressa sijaitsevat sähkökaapit tulee integroida hankkeen suunnitelmaan.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee VII kaupunginosassa, Borenpuistossa. Kyseessä on olemassa oleva rakennuspaikka. Paikalla oleva nykyinen rakennus on tarkoitus purkaa ja tilalle rakentaa uusi ravintolarakennus. Paikalla on ollut paviljonki- ja kioskirakennuksia aiemminkin. Vuonna 1896 valmistunut koristeellinen nikkarityylinen ”selterswasser-paviljonki”, jota kiersi avokuisti, purettiin 1960-luvun alussa ja tilalle rakennettiin pieni lippakioski, jonka korvasi nykyinen vuonna 1994 valmistunut ja 2000-luvun alussa laajennettu mutterin mallinen grilli / elintarvikekioski. Hakijan aikaisemmassa versiossa ravintolarakennuksen tieltä olisi ollut kaadettava puita ja rakennus olisi ollut pinta-alaltaan suurempi. Hakija on ottanut huomioon naapureiden muistutuksia, Museokeskuksen lausunnon sekä kaupunkikuvatyöryhmän lausunnon ja pienentänyt rakennusta niin, että rakennuspaikalta ei tarvitse kaataa puita. Rakennus on tarkoitus tehdä tilaelementeistä, jotka myöhemmin tarvittaessa voidaan siirtää, tällöin myös rakennuksen perustuksista tulee keveät. Rakennus pystytetään tolppien varaan. Purettavan rakennuksen pinta-ala on n. 30 k-m² ja uuden ravintolarakennuksen pinta-ala on 89,5 k-m².  

Hakija on todennut perusteluissaan, että vanha huonokuntoinen ravintola puretaan ja rakennetaan uusi arkkitehtonisesti korkeatasoinen ravintola samalle paikalle. Rakennuksen koko, rakenne ja ulkoasu sopii kaupunkikuvaan. Rakennus ei häiritse puiston kunnossapitoa eikä katualueen käyttöä. Rakennus ei huononna liikenneturvallisuutta.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 20.4.2018

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Museokeskuksen lausunto 4.5.2018

Oheismateriaali 3Muistutus, As Oy Linnankatu 35, 5.6.2018

Oheismateriaali 4Muistutus, Asunto Oy Turun Aurajoen Helmi, 12.6.2018

Oheismateriaali 5Muistutus, Asunto Oy Linnankatu 37 a, 14.6.2018

Oheismateriaali 6Hakijan vastineet, 6.8.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 20.4.2018 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

- ennen hankkeen toteuttamista tulee rakennuttajan pyytää museon lausunto koskien alueella tehtäviä arkeologisia tutkimuksia, sekä

- puita ei saa kaataa.

Samalla kaupunkiympäristölautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (5 kpl), yhteensä 1250 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää.

Jakelu

tiedAsunto Oy Turun Aurajoen Helmi
tiedAsunto-osakeyhtiö Linnankatu 35
tiedAsunto-oy Turun Linnankatu 37 a
aoRFC Group Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedVapaa-aikatoimiala, museopalvelut
tpvHeinonen Riitta
tpvKoskela Ljudmila


Liitteet:

Kylk § 420
Liite 1:Asemapiirros 20.4.2018