Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta41609.10.20181

4455-2018 (10 03 00)

Suunnittelutarveratkaisu; Uudisrakentaminen asemakaavoittamattomalle alueelle, Hossissuontie 190, Yli-Maaria (S 2018-395)

Tiivistelmä:

Uudisrakentaminen Yli-Maariassa asemakaavoittamattomalle alueelle. Yksi naapuri on vastustanut hanketta. Naapuri on sitä mieltä, että heidän porakaivostaan loppuu vesi tai vedentulo ehtyy Määräalalle 1 mahdollisesti tulevan uuden porakaivon takia.

Kylk § 416

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 2.10.2018:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Yli-Maarian kaupunginosan, Keskikylä I -nimisen tilan (443-7-0) määräala, pinta-ala 7000 m2 (rakennuspaikka 1).

Osoite: Hossissuontie 190

Hakija

Harto Ylitalo

Rakennushanke

- Uusi asuinrakennus, 2 krs, 350 k-m2

- Uusi talousrakennus, 1 krs,150 k-m2

Kaavoitustilanne

YLEISKAAVA/OSAYLEISKAAVA

Alueella on voimassa 18.6.2001 vahvistettu yleiskaava. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

M = Maa- ja metsätalousalue

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit itse (9 kpl). Hakija on kuullut kaikki omistamansa Keskikylä I (443-7-0) nimisen tilan naapurit. Kyseessä oleva rakennuspaikka sijaitsee Keskikylä I:stä erotettavalla määräalalla (Määräala 1). Määräalalla on kaksi naapuria, tilat 407-24-4 ja 407-22-2. Kumpikaan naapuri ei tehnyt muistutusta.

Muistutuksen on tehnyt Keskikylä I:n naapuri 487-9-25, jolla ei ole yhteistä rajaa kyseessä olevaan määräalaan. Naapuri on sitä mieltä, että heidän porakaivostaan loppuu vesi tai vedentulo ehtyy Määräala 1:lle mahdollisesti tulevan uuden porakaivon takia. 

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Hakijan vastine

Määräala 1:n talousveden hankintaratkaisu eli porakaivo on alustava ja lopullinen Määräala 1:n talousveden hankintaratkaisu määritellään rakennusluvassa.

Muistuttajan kiinteistöllä sijaitseva porakaivo ei sijaitse Määräala 1:lle mahdollisesti rakennettavan porakaivon välittömässä läheisyydessä. Muistuttajan kiinteistön lännen puoleiselta rajalta on matkaa Määräala 1:n idän puoleiselle rajalle minimissään lähes 80 metriä (77.62 m) ja lännenpuoleiselle rajalle maksimissaan lähes 300 metriä (293.69 m). Etäisyyttä on siis riittävästi ja Määräala 1:n suuri pinta-ala (7000 m²) mahdollistaa mahdollisen porakaivon optimaalisen sijoituksen. Muistutuksen tehneen kiinteistön lähietäisyydellä, rajanaapurilla (532-2-88) on myös porakaivo. Kuulemistilaisuudessa ei tullut esiin mitään sellaista, että näillä kiinteistöillä olisi ollut ongelmia talousveden kanssa.

Suunnittelutarvehakemuksen alueella on kyse tavanomaisesta kotitalouden veden hankinnasta ja käytöstä. Määräala 1:n talousveden hankintaratkaisu eli porakaivo on alustava ja lopullinen Määräala 1:n talousveden hankintaratkaisu määritellään rakennusluvassa.

Viranomaisluvat ja lausunnot

Ympäristönsuojelu (jätevedet): Suunnittelutarveratkaisuhakemuksessa esitetyt jätevesiratkaisuvaihtoehdot täyttävät hajajätevesiasetuksen (157/2017) mukaiset puhdistustehovaatimukset ja Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Yli-Maariassa. Kyseessä on uuden omakotitalon ja talousrakennuksen rakentaminen Hossissuontien varteen.

Maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:ssä säädetään rakennusluvan erityisistä edellytyksistä suunnittelutarvealueella. Sen lisäksi, mitä rakennusluvan edellytyksistä muutoin säädetään, rakennusluvan myöntäminen 16 §:ssä tarkoitetulla suunnittelutarvealueella, jolle ei ole hyväksytty asemakaavaa, edellyttää, että rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta ja on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. Rakentaminen suunnittelutarvealueella ei myöskään saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Yksi naapuri on vastustanut hanketta vedoten oman kaivon vedentulon ehtymiseen mikäli hakijan kiinteistölle tehdään porakaivo. Hakija on tuonut vastineessaan esiin riittävän etäisyyden kiinteistöjen välillä ja että muistuttajan välittömässä naapurissa on jo porakaivo josta ei ole haittaa ollut. Määräala 1 sijaitsee laajalla haja-asutusalueella ja on suuri pinta-alaltaan ja asutusta lähialueella on vähän. Pohjaveden muodostumisalue on laaja suhteessa alueella sijaitsevien kiinteistöjen määrään. Turun kaupungin rakennusjärjestyksessä, jota tässä voidaan käyttää suuntaa antavana normistona, on määritelty maalämpökaivojen vähimmäisetäisyydet kiinteistön rajaan, toisiin kaivoihin ja muihin kohteisiin asemakaavoittamattomalla alueella. Maalämpökaivon etäisyys toisesta maalämpökaivosta tulee olla 15 metriä, rengaskaivosta 20 metriä ja kallioporakaivosta 40 metriä. Kiinteistöjen etäisyys toisistaan on jo selvästi pidempi kuin edellä esitetyt vähimmäisetäisyydet.

Hakija perustelee hakemustaan myös sillä, että kiinteistö määräala 1:n osalta ei ole parasta mahdollista maata viljelykäyttöön peltolohkon muodon, koon ja maan rakenteen takia. Keskellä peltoa sijaitsee pellon pinnan yläpuolelle ulottuva kallioalue.

Ympäristönsuojelun mukaan esitetty jätevesijärjestelmä täyttää ympäristönsuojelumääräysten ja hajavesiasetuksen vaatimukset.

Edellä esitetyin perustein voidaan katsoa, että rakentaminen täyttää maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:ssä säädetyt rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella ja hakemusta voidaan puoltaa.

Liite 1Asemapiirros 2.3.2018

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Hakijan vastine muistutukseen 10.8.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että hakemuksen ja 2.3.2018 päivätyn asemapiirroksen mukainen rakentaminen täyttää suunnittelutarvealueen erityiset rakennusluvan myöntämisedellytykset.

Samalla päätetään, että hakijalta peritään suunnittelutarveratkaisupäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Päätös suunnittelutarveratkaisusta on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
aoYlitalo Harto
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKoskela Ljudmila
tiedVesterholm Teija


Liitteet:

Kylk § 416
Liite 1:Asemapiirros 2.3.2018