Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta40509.10.201810

1615-2017 (510)

Lausunto Tommilankadun päiväkodin uudisrakennushankkeen hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Konsernihallinnon tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristötoimialalta lausuntoa Tommilankadun päiväkodin uudishankkeen hankesuunnitelmasta.

Kylk § 405

Toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 1.10.2018:

Konsernihallinnon tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristötoimialalta lausuntoa Tommilankadun päiväkodin (aiemmin Niitunniskantien pk peruskorjaus) uudishankkeen hankesuunnitelmasta.

Hepokullan päivähoitoyksikön Niitunniskantien päiväkoti sijaitsee osoitteessa Niitunniskantie 1. Päiväkodissa tarjotaan normaalien päivähoitopaikkojen lisäksi iltahoitoa maanantaista perjantaihin. Päiväkodissa toimii myös alueellinen integroitu erityisryhmä ja pienennetty ryhmä. Päiväkoti on rakennettu vuonna 1978. Päiväkotiin ei ole tehty pienten kunnossapitotöiden lisäksi muita suurempia korjauksia

Uudisrakennuksen on tarkoitus korvata Hepokullan päivähoitoyksikön Niitunniskantien päiväkodin tilat, joiden peruskorjaus todettiin hankesuunnitelmavaiheessa kustannuksiltaan epätaloudellisen korkeiksi. Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päätti kokouksessaan 9.4.2018 § 41 päivittää tarveselvitystä niin, että hankesuunnittelua jatketaan uudisrakennuksen toteuttamisella Tommilankatu 24:ään aiemmin hyväksytyn tarveselvityksen tilaohjelman mukaisesti. Niitunniskantien päiväkodin toiminta siirtyisi suoraan nykyisistä tiloistaan uusiin tiloihin.

Tommilankadulta tullaan hankesuunnitelman mukaisesti purkamaan nykyinen elinkaarensa päässä oleva koulutalo, jossa Yli-Maarian monitoimitalon valmistumiseen asti toimii yläkoulu (ent. Raunistulan koulun Kastun yksikkö).

Kaupunkiympäristötoimialan toimitilojen rakennuttaminen, tilapalvelukeskuksen ja sivistystoimialan varhaiskasvatuksen edustajat ovat laatineet oheismateriaalina 1 olevan Tommilankadun päiväkoti -hankkeen hankesuunnitelman.

Alueella ei ole juurikaan muita kunnallisia päivähoitopaikkoja, joten hankkeella turvataan kunnallisten päivähoitopaikkojen tarjonta. Päivähoidon kasvavan kysynnän johdosta hankkeessa on tavoitteena lisätä päivähoitopaikkoja nykyisestä. Hoitopaikkoja Niitunniskantien päiväkodin peruskorjauksella olisi saatu toteutettua 127 ja uudisrakennukseen hoitopaikkoja tulee enintään 152.

Kasvatus- ja opetuslautakunta on lausunnossaan 15.8.2018 (Koulu- ja päiväkotikohteiden investointisuunnitelma) ottanut kantaa, että päiväkotirakennusten uudisrakentamis- ja peruskorjauskohteissa tilamitoituksen tulisi perustua 21 lapsen ryhmäkokoon, ei lain sallimaan 24 lapsen maksimimitoitukseen.

Tommilankadun päiväkodin hankesuunnittelun työryhmä esittää, että tilojen mitoitusperusteena käytetään lain sallimaa suhdelukua 1/8 eli 24 lapsen ryhmiä, vaikka Turussa tällä hetkellä käytettävä ryhmäkoon maksimimäärä on 21 lasta. Tämä mitoitusperuste on ollut käytössä myös vuonna 2017 hyväksytyssä tarveselvityksessä uudisrakennusvaihtoehdossa. Tilojen mitoitusperusteen säilyttämistä 24 lapsessa tukee varautumissuunnittelu tulevaisuuden mahdollisiin ryhmäkokomuutoksiin ja esim. väistötilatilanteissa siihen, että lapsia voidaan sijoittaa tiloihin 24 tilapäisesti. 24 lapsen tilamitoituksen kustannusvaikutuksia on selvitetty tilaohjelmaperusteisesti. Tilamitoituksen muuttaminen pienemmille lapsiryhmille vaikuttaa wc-, suihku- ja kuraeteistiloihin neliömäärältään yhteensä noin 25 m2 ja sen kustannusvaikutus on n. 85.000 euroa. Vaikutus neliömäärään jää vähäiseksi, sillä lapsiryhmien koon pienentäminen ei poista tarvetta rakentaa ryhmätiloja samalle määrälle lapsiryhmiä (7 kpl), eikä tilavähennys ole näin ollen suoraan johdettavissa m2/lapsi luvusta. Edellä mainittu kustannusvaikutus on kokonaisuuden kannalta vähäinen erityisesti verrattuna siihen, jos ilmanvaihtoa ja wc-, suihku- ja kuraeteistiloja pitäisi tilanteen niin vaatiessa muuttaa jo olemassa olevassa rakennuksessa.

Hankesuunnitelman mukainen rakennuksen bruttoala on n. 1 760 brm2.

Uudisrakennuksen kustannusarvio on 6.032.000 euroa. Uudisrakennuksen neliöhinnaksi tulee n. 3.430 €/brm2. Lisäksi vanhan rakennuksen purkukustannukset ovat noin 139.000 euroa. Kokonaiskustannusarvio hankkeelle on 6.171.000 euroa. Vanhan rakennuksen purkukustannuksilla tarkoitetaan nimenomaan Tommilankadun koulutalon purkua, ei Niitunniskan päiväkotikiinteistön.

Edellä esitetyn kustannusarvion pohjalta laskettu alustava vuokra-arvio sivistystoimialalle on noin 509.681 euroa vuodessa. Lisäksi käyttäjän tulee varata hankkeesta aiheutuviin käyttäjän hankintoihin (irtokalusteet jne.) arvioilta noin 195.000 euroa.

Niitunniskantien päiväkodin nykyinen sisäinen vuokra toimialalle on noin 133.300 euroa vuodessa.

Tilapalvelukeskus pyytää lausuntoa Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelmasta kasvatus- ja opetuslautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta. Lausunnossa pyydetään tuomaan esiin, hyväksyykö toimielin laaditun hankesuunnitelman. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunnosta tulee käydä ilmi, sitoutuuko se hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin.

Kaupunkiympäristötoimiala on osallistunut osaltaan hankesuunnitelman laadintaan (kaavoitus, liikennesuunnittelu, toimitilojen rakennuttaminen).

Liikennesuunnittelun osalta halutaan lausunnossa korostaa, että saattoliikenne tapahtuu Ruohonpääntien kautta ja osa saattoliikenteen paikoista sijaitsee tontin ulkopuolella Ruohonpääntien katualueella.

Jättöpaikkojen toteutus edellyttää pieniä muutoksia katualueella.

Toimialan tulee hoitaa vanhan rakennuksen purkaminen tontilta. Purkulupa voidaan laittaa vireille heti hankesuunnitelman hyväksynnän jälkeen.

Kaupunkiympäristötoimialalla ei ole huomautettavaa hankesuunnitelmaan.

Oheismateriaali 1Tommilankadun päiväkoti -hankkeen hankesuunnitelma

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta hyväksyy osaltaan Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelman ja päättää antaa esitystekstin mukaisen lausunnon Tilapalvelukeskukselle.

Lisäksi kaupunkiympäristötoimiala sitoutuu hankkeesta aiheutuviin vanhan Tommilankadun koulurakennuksen purkukustannuksiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli esittelemässä toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola.

Asian esitteli kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus