Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta39325.09.201813
Kaupunkiympäristölautakunta40409.10.20185

10172-2018 (10 03 02, 00 01 05)

Ruiskatu 8 päiväkodin hankekuvaus

Tiivistelmä:

Konsernihallinnon tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristötoimialalta lausuntoa Ruiskatu 8 päiväkodin uudishankkeen (tilaelementti) hankekuvauksesta.

Kylk § 393

Toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 17.9.2018:

Konsernihallinnon tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristötoimialalta lausuntoa Ruiskatu 8 päiväkodin (tilaelementti) uudishankkeen hankekuvauksesta. Vuorohoidon tilatarpeisiin vastaamisen kiireellisen aikataulun vuoksi kasvatus- ja opetuslautakunta päätti esittää (15.11.2017) väliaikaisen tilaelementtipäiväkodin sijoittamista Seikkailupuistoon. Tätä ratkaisua on selvitetty ja suunniteltu tarkemmin, mutta se on todettu haastavaksi toteuttaa. Seikkailupuistossa sijaitseva kaavallisesti päiväkotitoimintaan soveltuva rakennusala osoittautui tarpeeseen nähden liian pieneksi ja ratkaisu olisi noussut kustannuksiltaan suunniteltua suuremmaksi. Sijoitus olisi myös heikentänyt nuorisopalvelujen toimintaedellytyksiä Seikkailupuistossa

Tarkoitus on siirtää nykyisin Halikonkatu 8:ssa sijaitseva siirtokelpoinen rakennus Ruiskadulle. Samassa yhteydessä sitä laajennetaan tai tilat lisätään toiseen uuteen siirtokelpoiseen rakennukseen, jotta tarvittava hoitopaikkamäärä saadaan mahtumaan tiloihin. Siirrettävän ja uuden tilaelementin huoneistoala-arvio on yhteensä 746 m2 ja kerrosala 828 m2. Halikonkadulla tilaa ei Yli-Maarian monitoimitalon valmistumisen jälkeen enää tarvita. Ruiskatu 8:n tyhjentyviin tiloihin päiväkotia ei pystytä sijoittamaan, koska se täyttyy jo suunnitelmien mukaan uusista toiminnoista. Päärakennusta koskeva hankekuvaus tuodaan erikseen käsittelyyn syksyn aikana.

Ruiskatu 8:aan sijoittuva väliaikainen päiväkoti tulisi vastaamaan kaupungin keskusta-alueella olevaan akuuttiin paikkatarpeeseen sekä kasvavaan vuorohoidon tarpeeseen. Vuorohoidon paikkoja ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista eikä taloudellista hajauttaa moneen yksikköön. Varhaiskasvatuksessa onkin suunniteltu lisättävän 1.1.2019 aloittavan Kastun vuorohoitopaikkoja alkuperäisestä suunnitelmasta. Ruiskatu 8:aan sijoitettava päiväkoti korvaisi siten Kastun päiväkodista väheneviä tavallisia hoitopaikkoja sekä keskustan akuuttia paikkatarvetta. Tiloja tarvitaan viidelle ryhmälle, mikä vastaa laskennallisesti 120 hoitopaikkaa.

Tilapalvelukeskus on tutkinut rakennusten sijoitusta yhdessä kaavoituksen kanssa ja päätynyt liiteasiakirjoissa esitettyyn ratkaisuun. Toimitilojen rakennuttamiselta pyydetty perustusten ja pihan karkea kustannusarvio perustui alun perin toisenlaiseen sijoitukseen tontilla. Aiemmin tilat oli tarkoitus sijoittaa parkkipaikalle, nyt niittyalueelle. Rakennusten tarkempaa sijoittelua valitulla alueella tulee vielä suunnitteluvaiheessa tutkia, koska pohjaolosuhteita ei ole tutkittu eikä perustamistavasta ole vielä tarkkaa tietoa. Myös huoltoliikenteen reitit tulee vielä tutkia ja huomioida.

Rakennukset esitetään sijoitettavaksi osittain rakennusalan ulkopuolelle. Tontin käyttötarkoitus YO on opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue. Varhaiskasvatus on opetustoimintaa jota ohjaa opetushallitus. Kaavoittajan näkemyksen mukaan se on vähäinen poikkeus joka ei tarvitse poikkeamispäätöstä.

Saattoliikenne ja pysäköinti tontilla on helppo järjestää, tontilla on runsaasti pysäköintitilaa.

Kustannukset:

Halikonkadun päiväkodin tilaelementin laajentamisesta on pyydetty alustava vuokratarjous tilojen omistajalta Parmaco Oy:ltä. Tarjoushinta sisältäen siirto- ja asennuskustannukset 15.900 euroa kuukaudessa ja 190.800 euroa vuodessa. Vuokra-aika 10 vuotta.

Investointeihin varattavat määrärahat:

Perustusten ja piha-alueiden hinta tarkentuu suunnitelmien valmistuttua, hinta-arvio perustuksille ja piha-alueille on yhteensä 350.000 euroa.

Irtokalustehankinnat:

Arvio irtaimistokustannuksista on noin 145.000 euroa. Tämä on käyttäjän oma hankinta ja rahoitetaan sivistystoimialan budjetista.

Henkilöstömenot:

Henkilöstölisäyksen vuosikustannukset ovat 666.156 euroa.

Käyttäjälle kohdistuva vuokra:

Kokonaisvuokra on 22.567 euroa/kuukausi ja 270.800 euroa/vuosi.

Halikonkadun siirtokelpoisen päiväkodin nykyinen vuokra sivistystoimialalle on 5.608 euroa/kuukausi ja 67.292 euroa/vuosi. Vuokran nousu on 16.959 euroa/kuukausi ja 203.508 euroa/vuosi.

Sisäisen vuokran lisäksi toimialan maksettavaksi tulevat kustannukset sähköstä, vedestä ja jätevedestä.

Varhaiskasvatuksen näkemyksen mukaan Ruiskatu 8:aan sijoitettavan tilaelementtipäiväkodin hanke tulisi käynnistää välittömästi, jotta tilat saataisiin käyttöön mahdollisimman nopeasti. Perustusten ja pihan rakentamiseen on esitetty rahoitusta vuoden 2019 pienet investoinnit listalla. Hanke voidaan käynnistää talousarvion hyväksymisen jälkeen, valmistumistavoite syksy 2019. Hankekuvauksen mukaan kaupunkiympäristötoimiala valmistelee tilaelementtien rakentamiseen tarvittavat asiakirjat, rakennuttaa ja valvoo hankkeen toteuttamisen.

Oheismateriaali 1Hankekuvaus

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta hyväksyy osaltaan Ruiskatu 8:n päiväkodin hankekuvauksen ja päättää antaa esitystekstin mukaisen lausunnon Tilapalvelukeskukselle.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lähteenmäen Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 404

Pöydältä 25.9.2018 § 393.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Lintusen Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Palautusehdotuksen perustelut:

Asia palautetaan uudelleen valmisteluun, kunnes sivistystoimiala / kasvatus- ja opetuslautakunta on tehnyt oman päätöksensä hankkeen osalta.

Kokouksessa asiaa oli esittelemässä toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola.

Asian esitteli kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää.

Jakelu

palKaupunkiympäristötoimiala, toimitilojen rakennuttaminen