Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta39225.09.201812

1602-2012 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös Puutarhakatu 41:n asemakaavasta tehdystä valituksesta

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt Meidän Turku - Vårt Åbo ry:n valituksen, joka koski kaupunginvaltuuston hyväksymää Puutarhakatu 41:n asemakaavanmuutosta. Hallinto-oikeuden päätöksestä voidaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain valitusluvalla.

Kylk § 392

Konsernihallinto, kaupunkisuunnittelu, johtava asiantuntija Satu Lehto 19.9.2018:

Kaupunginvaltuusto on 12.6.2017 § 141 hyväksynyt VIII kaupunginosan korttelin 23 tonteille 3 ja 6, Hansapolun ja Ratavahdinrinteen katualueille sekä Hansapuiston puistoalueelle laaditun asemakaavanmuutosehdotuksen Puutarhakatu 41. Meidän Turku - Vårt Åbo ry on valittanut valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut valtuuston päätöksen kumoamista. Kaupunginhallitus on antanut asiassa kaupungin lausunnon 14.8.2017 § 325.

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 14.9.2018 hylännyt Meidän Turku - Vårt Åbo ry:n valituksen.

Hallinto-oikeuden perustelut

Asemakaavan muutos perustuu riittäviin selvityksiin niin, että kaavan sisältövaatimusten täyttymistä on ollut mahdollista arvioida. Merkittävimmät vaikutukset liittyvät kaupunkikuvan muuttumiseen ja alueen asukasmäärän lisääntymiseen. Merkittävimmät selvitykset ovat liittyneet liikenteeseen ja liikennemeluun, joiden perusteella on arvoitu, miten melu tulee ottaa huomioon kaavaratkaisuissa.

Voimassa oleva yleiskaava on ollut riittävästi ohjeena asemakaavan muutosta laadittaessa. Kyseistä AP-aluetta koskeva kaavamääräys ei kokonaan sulje pois kaavamuutoksessa osoitetun mukaista rakentamista. Vaikka kaavamuutosalue kuuluu yleiskaavan kaupunkikuvallisesti arvokkaaseen ympäristökokonaisuuteen, on siihen liittyvät arvot otettu riittävällä tavalla huomioon.

Kaavamuutos ei ole maankäyttö- ja rakennuslain rakennetun ympäristön vaalimista koskevan sisältövaatimuksen vastainen sillä perusteella, että kaavamuutos mahdollistaa palaneen rakennuksen purkamisen. Kaavamuutos täyttää myös terveellistä, turvallista ja viihtyisää elinympäristöä koskevan asemakaavan sisältövaatimuksen eikä sillä aiheuteta kenenkään elinympäristön laadun sellaista merkityksellistä heikkenemistä, joka ei ole perusteltua asemakaavan tarkoitus huomioon ottaen. Kun myös otetaan huomioon mitä selvitykset ovat osoittaneet palaneen rakennuksen korjauskelpoisuudesta, asemakaavan muutos ei loukkaa maanomistajien yhdenvertaisen kohtelun vaatimusta. Asemakaavamuutoksen laatimisessa on otettu huomioon myös liikenteen järjestämisen edellytyksiä koskeva sisältövaatimus.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 14.9.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta merkitsee Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.