Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta37018.09.20181
Kaupunkiympäristölautakunta38625.09.20186

13300-2017 (615)

Poikkeamispäätös; Neljän uuden paritalon, autokatoksen ja talousrakennuksen rakentaminen, Valerinkuja 7, Haarla (P 2017-1671)

Tiivistelmä:

Poikkeamista haetaan asemakaavasta poikkeavalle rakennusalalle, kerrosluvun alitukselle, rakennusmassojen sijoittelulle ja asuntojen ja autopaikkojen määrälle.

Kylk § 370

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 13.9.2018:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Haarla (54), korttelin 70 tontti 2, pinta-ala 2571 m2

Osoite: Valerinkuja 7

Hakija

Monopoli Oy, Y-2604416-7 (perustetun yhtiön lukuun)

Rakennushanke

- Uusia paritaloja 4 kpl, autokatos ja talousrakennus (Tekn/Var)

- Talo A: 1 krs, 2 asuntoa, 162,5 k-m²

- Talo B: 1 krs, 2 asuntoa, 125,0 k-m2      

- Talo C: 1 krs, 2 asuntoa, 125,0 k-m2

- Talo D: 1 krs, 2 asuntoa, 162,5 k-m2

- Autokatos 108,0 k-m2

- Talousrakennus (Tekn/Var) 17,5 k-m²

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 22.6.2009. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

AP-6 Erillisten asuinpientalojen korttelialue. Autopaikat tulee pääosin sijoittaa talousrakennusta varten varatulle rakennusalalle. Asuinrakennuksen rakennettavasta kerrosalasta tulee sijoittaa vähintään 40 % toiseen kerrokseen.

as 4 Merkintä osoittaa, kuinka monta asuinhuoneistoa tontille saa enintään sijoittaa.

YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ:

Rakentaminen on sovitettava alueen oleviin pinnanmuotoihin. Louhinta on sallittu vain välttämättömin osin rakennusten ja maanalaisten johtojen kohdalta. Olemassa olevaa puustoa tulee säilyttää mahdollisimman paljon. Autopaikkoja on varattava AP-korttelialueilla 1,5 autopaikkaa/asunto ja AO-korttelialueilla 2 autopaikkaa/asunto. Korttelialueen AO-4 sekä osa AO-korttelialueista tulee varautua siihen, että kiinteistöjen liittyminen Turun vesilaitoksen viemäriverkkoon ei onnistu ilman kiinteistökohtaisia pumppaamoja.

KAIKKI AP- JA AO-1 - AO-3 KORTTELIALUEET: Rakennukset tulee rakentaa korttelialueittain yhtenäisesti. Muualla, paitsi metsäisillä kallioalueilla, tontit tulee aidata pensasaidoin. Lisäksi ne tontin osat, joita ei käytetä rakentamiseen, kulkuväyliksi, leikkialueiksi tai muuksi sellaiseksi, tulee istuttaa ja pitää ne istutettuina alueina.

KAIKKI AP-KORTTELIALUEET: Kattamattomat autopaikat tulee rajata pensasaidoin.

AP-6 - AP-8 ja AO-2: Rakennusten julkisivuverhouksena tulee käyttää yhtenäistä laudoitusta. Värisävynä tulee käyttää murrettua valkoista, keltaista tai harmaata.

Poikkeukset (MRL 58 §)

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Kaupunkikuvatyöryhmä 22.5.2018 § 56: Kaupunkikuvatyöryhmä päätti olla puoltamatta suunnitelmaa, koska tontti on liian ahdas 1-kerroksiselle rakennusmassalle, joka täyttää lähes koko tontin ja muodostaa kaupunkikuvallisen ratkaisun, joka ei ole hyväksyttävissä.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Haarlan kaupunginosassa, Hirvensalossa. Kyseessä on uudisrakentamiseen tarkoitettu asemakaavoitettu alue. Tontille saa rakentaa neljä yhden asunnon taloa joihin asemakaavan mukaan 40 % rakennusten kerrosalasta tulee sijoittaa toiseen kerrokseen, hakijan suunnitelman mukaan rakennetaan I-kerrokseen. Rakennusten rakentaminen yhteen tasoon johtaa rakennusmassojen sijoitteluun asemakaavan harjasuunnasta ja rakennusalasta poikkeavasti. Rakennusoikeutta ei lisätä. Asemakaavan mukainen asuntojen määrä on 4 kpl, nyt toteutetaan 8 kpl, samalla autopaikkojen määrä kasvaa seitsemästä kuuteentoista.

Tontin asemakaavan mukainen rakennusoikeus on 4 x 170 k-m² + t120 k-m², yhteensä 800 k-m². Hankkeen mukaisessa rakentamisessa rakennusoikeuden tarve on 700,5 k-m², joten rakennusoikeutta jää käyttämättä 99,5 k-m². Rakennusoikeudesta jätetään käyttämättä 15 %. Hakija on perustellut poikkeamishakemustaan toteamalla, että yhteen kerrokseen sijoittuvat asunnot ovat esteettömiä ja palvelevat kaikkia käyttäjäryhmiä tasapuolisesti. Hakija toteaa myös, että saman asemakaavan alueella on sallittu tapauskohtaisella harkinnalla yhteen kerrokseen rakentaminen niissäkin alueen osissa, joissa kaksikerroksisuus on ehdoton vaatimus. Rakennukset soveltuvat alueella toteutuneeseen rakennuskantaan. Paritaloasunnot monipuolistavat alueen asuntotarjontaa. Asuinrakennusten lukumäärä on edelleen asemakaavan mukaisesti neljä (4). Rakennukset sijoitetaan tontille mahdollisimman väljästi ja niin lähelle olevia maastonmuotoja, kuin perustamisolosuhteiden mukaan on mahdollista.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 172 §).

Liite 1Asemapiirros 11.12.2017

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää hakemuksen ja 11.12.2017 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (3 kpl), yhteensä 1110 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Ilvessalon Lintusen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 386

Pöydältä 18.9.2018 § 370.

PäätösEhdotus hyväksyttiin äänin 8-5.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Sinervo, Lintunen, Anttila, Muurinen, Lindell, Euro, Palmunen ja Manni.

Laukkasen Sandelinin kannattamana tekemän hylkäysehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Lähteenmäki, Ilmanen ja Ilvessalo.

Laukkasen Sandelinin kannattamana tekemän hylkäysehdotuksen perustelut olivat seuraavat:

Yksikerroksinen rakennusmassa täyttää lähes koko tontin, eli kyseessä oleva tontti on liian ahdas haetun poikkeuksen mukaiselle rakentamiselle. Tuloksena poikkeamisesta olisi kaupunkikuvallisesti sellainen ratkaisu, joka ei ole hyväksyttävissä. Myöskään kaupunkikuvatyöryhmä ei puoltanut esitettyä suunnitelmaa. Hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen ei ole erityistä syytä.

Jakelu

kuulJulkipano
aoMonopoli Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvHeinonen Riitta
tpvKoskela Ljudmila


Liitteet:

Kylk § 370
Liite 1:Asemapiirros 11.12.2017

Kylk § 386
Liite 1:Asemapiirros 11.12.2017