Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta20524.04.20181

3276-2018 (02 02 02)

Kaupunkiympäristötoimialan vuoden 2018 talouden 1. osavuosikatsaus

Tiivistelmä:

Tuodaan lautakunnalle tiedoksi vuoden 2018 toiminnan ja talouden kehittyminen tammi-maaliskuussa sekä kuluvan vuoden toteutumisennuste. Lisäksi raportoidaan investointiohjelman rahankäytön ylitysten kohdekohtaiset perustelut.

Kylk § 205

Kaupunkiympäristötoimiala, kiinteistötalouspäällikkö Timo Sankari 18.4.2018:

 

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2018 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Ensimmäinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–31.3.2018. Osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä ennusteen taloudellisten ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta vuonna 2018.

 

Strategisten sopimusten noudattamista koskevien noudattamista ja täytäntöönpanoa koskevien määräysten (kh 18.12.2017 § 547) mukaan kaupunginhallitukselle raportoidaan ensimmäisen ja kolmannen osavuosikatsauksen yhteydessä taloudellisen tavoitteiden toteutuminen tiliryhmäkohtaisesti sekä annetaan selvitys sisäisten ja ulkoisten toimintamenojen poikkeamista.

 

Raportointi

 

Toimialajohtajan tulee lisäksi raportoida toimialansa toiminnasta ja taloudesta kaupunginjohtajalle sekä huolehtia siitä, että kaupunginjohtajalla on valvontaa varten riittävät tiedot toimialan toiminnasta. Kuukausiraportoinnin tarkoituksena on antaa kaupunginjohtajalle mahdollisimman ajantasaista tietoa kaupungin toiminnan ja talouden kehittymisestä (merkittävimmät toiminnalliset ja taloudelliset tekijät/talousarvio-poikkeamat).

 

Kaupunkiympäristötoimiala tulee raportoimaan kuukausittain lautakunnalle toiminnan ja talouden kehittymisestä. Kuukausiraportointi pitää sisällään talousarvion seurantaraportin (toteutuma), olennaiset toiminnalliset ja talouden muutokset edelliseen vuoteen verrattuna, selvityksen talousarvion toteutumisesta, kokonaisarvion operatiivisten sopimusten toteutumisesta, työvoiman käytön mittarit sekä investointien ennusteen. Mikäli kaupunkiympäristötoimialan toiminnassa tapahtuu merkittäviä poikkeamia talousarvion tavoitteisiin nähden, raportoidaan näistä poikkeamista mahdollisimman nopeasti lautakunnalle.

 

Kuukausiraporttien lisäksi lautakunnan kautta viedään eteenpäin osavuosikatsaukset kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle, joista on määrätty talousarvion noudattamista koskevissa määräyksissä vuodelle 2018. Kaupunginvaltuuston vuodelle 2018 sitoviksi hyväksymien tavoitteiden toteutumisesta sekä toimenpiteistä talousarviossa pysymiseksi tulee raportoida kaksi kertaa vuodessa toiminnan ja talouden seurantaraportilla. Seurantaraportit tehdään kesäkuun lopun tilanteen ja talousarviovuoden lopun tilanteen mukaan.

 

Talouden ensimmäinen osavuosikatsaus laaditaan maaliskuun lopun tilanteen mukaan. Toteutumisennuste koostuu dia-esityksestä ja investointien toteutumisennusteesta. Toinen osavuosikatsaus laaditaan samassa yhteydessä kuin kesäkuun lopun toiminnallisten tavoitteiden seurantaraportti. Syyskuun lopun tilanteesta annetaan kaupunginhallitukselle kolmas osavuosikatsaus. Tilikauden 1.1. - 31.12.2018 lopullinen toiminnan ja talouden toteutuma raportoidaan tasekirjaan liitettynä.

 

Investoinnit

 

Infrainvestoinnit:

 

Kaupunginhallitukseen nähden sitovia ovat kaikki strategisten maankäytön hankkeiden investointiprojektien vuositason rahoitus. Koontinimikkeiden osalta sitova on nimikkeen yhteissumma.

 

Jos strategisten maankäytön hankkeiden tai koontinimikkeiden vuositason rahoitus ylittyy 20 prosenttia tai kohdekohtainen kustannusarvio muuttuu, edellyttää muutos aina kaupunginhallituksen hyväksymisen.

 

Lautakuntaan nähden sitovia ovat koontinimikkeiden alla olevat projektinimet.

 

Toimitilainvestoinnit:

 

Kaupunginhallitukseen nähden sitovia ovat nimetyt investointihankkeet ja niiden vuositason rahoitus. Lisäksi sitova on koontinimikkeen ”Pienet hankkeet” kokonaissumma.

 

Jos nimettyjen investointihankkeiden tai koontinimikkeen ”Pienet hankkeet” vuositason rahoitus ylittyy 20 prosenttia tai kohdekohtainen kustannusarvio ylittyy, edellyttää muutos aina kaupunginhallituksen hyväksymisen.

 

Lautakuntaan nähden sitovia ovat koontinimikkeen ”Pienet hankkeet” alla olevat projektinimet.

 

Lautakunnan päätöksellä voidaan lisätä toimitila- ja infrahankkeiden investointiohjelmaan uusia hankkeita, joiden vuositason kustannusarvio alittaa 200.000 euroa, jos kaupunginvaltuustoon nähden sitova investointien kokonaissumma ei ylity. Uudet hankkeet, joiden vuositason rahoitus ylittää 200.000 euroa, tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

 

Investointien raportointi

 

Hankkeiden kustannusarvio- ja aikataulumuutokset sekä vaikutukset vuositason rahoitukseen raportoidaan ja tuodaan kaupunginhallitukselle osavuosikatsausten ja tilinpäätöksen yhteydessä.

 

Investointien ennuste

 

Kaupunkiympäristötoimiala on laatinut ennusteen investointirahoilla toteutettavien kohteiden kustannusten toteutumisesta vuonna 2018.

 

Oheismateriaaleissa 2 ja 4 esitetään infra- ja toimitilainvestointien talousarvioluvut, toteutumisennuste vuodelle 2018 sekä ennusteiden poikkeamat talousarvioon.

 

Oheismateriaaleissa 3 ja 5 on raportoitu infra- ja toimitilainvestointien kohdekohtaiset perustelut hankkeista, joiden vuositason rahoituksen ylitys on yli 20 prosenttia talousarviolukuun nähden.

 

Kaupunkiympäristötoimialan investoinnit jakautuvat seuraavasti:

 

 

Investointimenojen ennustetaan toteutuvan 4 milj. euroa talousarviota pienempänä (TA 79,8 milj. euroa).

 

Talousarviomuutos

 

Seuraavien kokonaisuuksien määrärahat siirretään kaupunkiympäristötoimialalta konsernihallinnon yhteisiin (esitys kh:lle):

 

Investointimenot 79,1 milj. euroa (kaupunkiymp. ja toimitilojen rakennuttaminen sekä kiint. om. hankinnat)

Henkilöstökulut 2,3 milj. euroa

Valmistus omaan käyttöön 1,6 milj. euroa

Vuokratuotot 0,4 milj. euroa

Pysyvien vastaavien luovutustulot 22,5 milj. euroa

Pysyvien vastaavien myyntivoitot 18,0 milj. euroa

Maankäyttösopimuskorvaukset 2,0 milj. euroa

Poistot 46,3 milj. euroa

Poistoero 1,8 milj. euroa

 

Osavuosikatsauksen yhteydessä tehtävät henkilöstökulujen talousarviomuutokset liittyvät mm. hallintopalvelut -yksikköön, konsernihallinnon matriiseihin ja tilapalvelukeskukseen.

 

Yhteenveto

 

Kaupunkiympäristötoimialan alkuvuoden toiminta on sujunut pääosin suunnitelmien mukaisesti.

 

Vuoden 2018 kiinteän omaisuuden myyntiennuste on 16,0 milj. euroa (TA 2018 22,5 milj. euroa). Myyntitavoitteen saavuttamiseen liittyy kuitenkin epävarmuustekijöitä.

 

Kaupunkiympäristötoimiala jää tämänhetkisen ennusteen perusteella sille asetetusta sitovasta tulostavoitteesta noin 3,6 milj. euroa (TA -10,1 milj. euroa ja ennuste -13,7 milj. euroa).

 

Liite 1                                  Osavuosikatsaus 1 kaupunkiympäristötoimiala

 

Oheismateriaali 1               Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointiennuste 03 2018

 

Oheismateriaali 2               Kaupunkiympäristön rakennuttaminen, investointien kohdekohtaiset perustelut

 

Oheismateriaali 3               Toimitilojen rakennuttaminen investointiennuste 03 2018

 

Oheismateriaali 4               Toimitilojen rakennuttaminen, investointien kohdekohtaiset perustelut

 

Oheismateriaali 5               Tavoitteelliset tunnusluvut 03 2018

 

Toimialajohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää:

 

-merkitä tiedoksi kaupunkiympäristötoimialan vuoden 2018 menojen ja tulojen 1. toteutumisennusteen 1.1. - 31.12.2018;

-lisätä kaupunkiympäristön rakennuttamisen investointiohjelmaan hankkeen ”TYKS U2” ja sille rahoitusta 195 000 vuodelle 2018;

-esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunkiympäristön rakennuttamisen investointiohjelmaan lisätään uusi hanke ” Pyhän Marian tien jatke –kaava” ja sille rahoitusta 600.000 euroa vuodelle 2018; sekä

-esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi oheismateriaalien 2 ja 4 mukaiset ylitykset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa esittelijä tarkensi esitystekstin kohtaa "Talousarviomuutos" seuraavasti:

Seuraavien kokonaisuuksien määrärahat suunnitellaan siirrettävän kaupunkiympäristötoimialalta konsernihallinnon yhteisiin:

- Investointimenot 79,1 milj. euroa (kaupunkiymp. ja toimitilojen rakennuttaminen sekä kiint. om. hankinnat) 

- Henkilöstökulut 2,3 milj. euroa

- Pysyvien vastaavien luovutustulot 22,5 milj. euroa

- Pysyvien vastaavien myyntivoitot 18,0 milj. euroa

- Maankäyttösopimuskorvaukset 2,0 milj. euroa

- Poistot 46,3 milj. euroa

- Poistoero 1,8 milj. euroa

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kylk § 205
Liite 1:Osavuosikatsaus 1 kaupunkiympäristötoimiala