Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta19117.04.20181

13003-2017 (615)

Poikkeamispäätös; Asuinkerrostalo, os. Aninkaistenkatu 8 a, VI kaupunginosa (P 2017-1632)

Tiivistelmä:

Poikkeamispäätöstä haetaan liikerakennuksen korvaamiseksi uudella asuinkerrostalolla keskusta-alueella. Asuinkerrostalon maantasoon tulee liiketiloja. Naapurit ovat vastustaneet hakemusta, koska rakennuksen massa laajenee peittäen naapuritalon näkymät. Rakennusmassan kasvaminen nykyisestä johtuu osittain siitä, ettei nykyisessä rakennuksessa ole käytetty tontin rakennusoikeutta kokonaan. Hakemusta esitetään hyväksyttäväksi, koska asuntojen lisääminen keskusta-alueelle tukee positiivista rakennemuutosta eikä vaikeuta kaavoituksen toteuttamista.

Kylk § 191

Kaupunkiympäristötoimiala, va. valvontalakimies Ville Erkkola 12.4.2018:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

VI kaupunginosa, kortteli 7, tontti 2004, pinta-ala 2559 m2.

Osoite: Aninkaistenkatu 8 a

Hakija

Kiinteistö Oy Turun Matintalo (0716169-1)

c/o Senaattikiinteistöt PL 237

00531 HELSINKI

Rakennushanke

- Haetaan lupaa rakentaa uusi 8-kerroksinen asuinkerrostalo kaavassa liikerakennuksille varatulle tontille.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 10.4.1976. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

AL: Liikerakennusten korttelialue. Korttelialueelle saa rakentaa enintään kolme asuntoa kiinteistön hoitohenkilökunnalle. Korttelialueella on varattava yksi autopaikka kutakin kokonaiskerrosalan 100 m2 kohti.

Korttelialueen rakennusoikeus on 7400 k-m2.

Kerrosluku on määritelty merkinnällä VII ¾.

Poikkeukset

- Liikerakennukselle varatulle tontille asuinrakennus (MRL 58 §).

- Tontille haetaan kahta ajoliittymää.

- Rakennusalan ylittäminen.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit itse. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia jätettiin kaksi kappaletta. Naapurikiinteistön omistajan Asunto Oy Eerikinkatu 5:n kanta hankkeeseen on kielteinen: hanke pitäisi tutkia asemakaavalla. Asian ratkaiseminen poikkeusluvalla ei vastaa aiempaa lupakäytäntöä ja on siten vastoin kaupungin asukkaiden yhdenvertaisuutta. Uuden talon seinälinjauksen siirtäminen Aninkaistenkadun suuntaan ja pidemmälle pihalle, aiheuttavat As Oy Eerikinkadun 5:n E- ja F- portaiden jäämisen pimentoon. A-portaasta katsottuna uusi linjaus tukkii maiseman Konserttitalolle päin.

Naapurikiinteistön omistaja Asunto Oy Yliopistonkatu 10 ilmoitti, että ei hyväksy esitettyä suunnitelmaa.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Hakijan vastine

Suunnitteluratkaisu on yleiskaavan mukainen. Keskusta-alueen tiivistäminen on Turun kaupungin strategian mukaista. Hankkeen toteuttaminen poikkeamismenettelyllä on joustavampi menettelytapa kuin kaavoitusmenettely ja sitoo vähemmän osapuolien resursseja. Uuden asuinrakennuksen rakentaminen voidaan toteuttaa ilman muutosta asemakaavaan nykyisen kaavan rakennusoikeutta noudattaen. Räystäskorkeuksien kaavan mukainen noudattaminen johtaa rakennustilavuuden sijoittamisen kiinteistön sisäpihan puolelle. Hakijan mukaan asuinkerroksen jatkuminen sisäpihan puolelle ja seinälinjojen siirto eivät sanottavassa määrin tule häiritsemään Eerikinkatu 5:n näkymiä.   

Viranomaisluvat ja lausunnot

Liikennesuunnittelu (liittymät): Kaksi ajoliittymää ei tuo muutoksia nykytilanteeseen. Uuden ajoaukon rakentamisessa tulee ottaa huomioon, että ajoneuvon tullessa tontilta, tulee kuljettajan nähdä jalkakäytävällä kulkevat ennen kuin on ajanut auton jalkakäytävälle.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Turun keskustassa VI kaupunginosassa. Kyseessä on tyhjillään oleva entinen liikerakennus, jonka tilalle halutaan rakentaa asuinrakennus jonka maantasoon tulisi liiketiloja. Uudisrakennus noudattaisi kaavamääräyksiä muutoin kuin haettujen poikkeusten osalta. Haetut poikkeukset koskevat käyttötarkoitusta, rakennusalan ylittämistä ja ajoliittymien määrää.

Naapuri on vastustanut hakemusta sillä perusteella, että naapurin portaikot jäävät pimentoon ja uusi linjaus tukkii maiseman Konserttitalolle, koska rakennustilavuus kasvaa käyttötarkoituksen muutoksen myötä.

Kaavoituksen näkökulmasta ei ole estettä sille, että kyseiselle rakennuspaikalle sijoitetaan asumista. Kun otetaan huomioon asuntojen tarpeen merkittävä kasvu sekä se, ettei toimistotiloille keskustassa ole samanlaista tarvetta, on poikkeamiselle olemassa erityinen syy, jotta kiinteistö saadaan hyötykäyttöön. Tämä edistäisi osaltaan kaupungin positiivista rakennemuutosta. Koska kiinteistölle on määritelty varsin suuri rakennusoikeus, jota ei nykyisessä rakennuksessa ole kokonaan edes käytetty, käyttötarkoituksen muutos asumiseen johtaa myös siihen, että rakennuksen tilavuus kasvaa. Tämän vuoksi myös kerrosluvusta ja rakennusalasta haetaan poikkeusta. Poikkeamispäätöksellä ei voida rajoittaa rakennusoikeuden määrää.

Sisäpihan puolella kaavan mukaan yksikerroksiselle rakennusalalle on tarkoitus sijoittaa kahdeksan kerrosta, minkä vuoksi naapurikiinteistön näkymät tulevat muuttumaan. Tämä ei kuitenkaan ole sellainen muutos, joka aiheuttaisi haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Jotta uudisrakennus soveltuisi ympäristöönsä, voidaan poikkeamista puoltaa ehdollisena siten, että huolehditaan ydinkeskustan kehittämisestä ja elinvoimaisena pysymisestä. Aninkaistenkadun julkisivun puolella ikkunalliset liiketilat sopeutuisivat hyvin ympäristöönsä ja ehkäisisivät umpinaisen tilan syntymisen keskustassa tarjoten samalla lähipalveluiden saatavuuden. Ajoliittymien näkemien täytyy säilyä, jotta liikenneturvallisuus ei vaarannu tontille ja sieltä pois ajettaessa. Poikkeamishakemuksessa ei ole haettu lupaa nykyisen rakennuksen purkamiselle. Tämä lupa on haettava rakennuslupakäsittelyn yhteydessä.  

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 6.10.2017

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Asunto Oy Yliopistonkatu 10:n muistutus 4.12.2017

Oheismateriaali 3Asunto Oy Eerikinkatu 5:n muistutus 11.12.2017

Oheismateriaali 4Hakijan vastine muistutuksiin 28.2.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 6.10.2017 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

- uudisrakennuksen Aninkaistenkadun puoleisille julkisivuille tulee maantasokerrokseen sijoittaa liike- ja toimistotiloja. Julkisivujen ikkunapinta-ala tulee olla vähintään 30 %;

- rakennuslupavaiheessa on huolehdittava siitä, että molemmista ajoliittymistä on riittävät näkemät kadulle ajettaessa; sekä

- purkulupaa haettava rakennusluvan yhteydessä.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten täydennettynä, että päätökseen lisätään seuraava ehto:

 -rakennuksen toiseen kerrokseen on sijoitettava myös toimistotiloja.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-2, 1 poissa.

Ilvessalon Mannin kannattamana tekemä lisäys päätösehdotukseen hyväksyttiin yksimielisesti.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin yksimielisesti muutetun päätösehdotuksen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän hylkäysehdotuksen välillä. Ilvessalon Mannin kannattamana tekemän muutetun päätöshdotuksen puolesta äänestivät Peltonen, Lintunen, Anttila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Lindell, Palmunen, Manni ja Ilvessalo. Sandelinin hylkäysehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Euro oli poissa kokouksesta.

Jakelu

tiedAsunto-Osakeyhtiö Yliopistonkatu N:o 10
tiedAsunto-Oy Eerikinkatu 5
kuulJulkipano
aoSenaatti-kiinteistöt
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvHeinonen Riitta
tpvKoskela Ljudmila


Liitteet:

Kylk § 191
Liite 1:Asemapiirros 6.10.2017