Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta17510.04.20181

353-2017 (615)

Poikkeamispäätös; Uuden saunarakennuksen rakentaminen, os. Kaukselankatu 15, Moikoinen (P 2017-20)

Tiivistelmä:

Uuden saunarakennuksen rakentaminen omakotitontille rakennusalaa ylittäen. Naapuri on vastustanut hanketta vedoten tontin ahtauteen. Kaavoituksen näkökulmasta poikkeamiselle ei ole estettä eikä se haittaa kaavoitusta tai kaavan toteuttamista. Saunarakennus ei ole ristiriidassa alueen käyttötarkoituksen kanssa. Rakentaminen ei ylitä tontin rakennusoikeutta. Hakemus esitetään hyväksyttäväksi, koska saunarakennus ei ole ristiriidassa alueen käyttötarkoituksen kanssa, ei ylitä rakennusoikeutta ja kiinteistöllä jää tilaa myös piha-alueelle.

Kylk § 175

Kaupunkiympäristötoimiala, va. valvontalakimies Ville Erkkola 4.4.2018:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Moikoinen (51), kortteli 31, tontti 3, pinta-ala 728 m2.

Osoite: Kaukselankatu 15

Hakija

Sami ja Susanna Pyörre

Rakennushanke

Uuden saunarakennuksen (34 m2) rakentaminen.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 31.10.1980. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

AO: Omakotirakennusten ja muiden enintään kahden perheen talojen korttelialue.

Poikkeukset

- Rakennus ylittää rakennusalueen rajan.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Naapurikiinteistön 853-51-32-6 omistajien mielestä poikkeuslupaa ei tule myöntää. Rakennusoikeuslaskelmassa ei ole huomioitu päärakennuksen lisärakentamisen neliöitä ja naapureiden mielestä tontti rakentuisi silmäänpistävän täydeksi. Lisäksi naapuri viittaa muistutuksessaan aikaisempiin rakentamisesta syntyneisiin olosuhteisiin.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Hakijan vastine

Hakija toteaa, että rakennusoikeus ei poikkeamisluvan myötä ylity. Poikkeamislupahakemuksen mukainen lisärakentaminen on sijoitettu suurelta osin jyrkähköön rinteeseen, jota ei ole mahdollista hyödyntää piha-alueena. Kaupunki on ollut tietoinen samanaikaisista lupahakemuksista. Muilta osin naapurin muistutukseen hakija viittaa aiemmin rakentamisesta tehdyn muistutuksen vastineeseen.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Moikoisissa. Kyseessä on uuden saunarakennuksen rakentaminen omakotitontille. Hakija on todennut perusteluissaan, että tontin muodon osalta valittu paikka on luonteva, rakennuksen massa on jatke nykyiselle autotallille ja rajaa tonttia siten, että pihan käyttö säilyy mahdollisimman laajana.

Hakija on hakemuksessaan ilmoittanut rakennusoikeutta käytetyn 173 m2, jolloin laskelmassa ei ole huomioitu 18 m2:n päärakennuksen lisärakentamista. Rakennuslupaa päärakennuksen lisärakentamiselle ja saunaa koskevalle poikkeukselle on haettu samanaikaisesti. Tontilla on rakennusoikeutta 240 m2. Rakennusoikeutta on käytetty 173 m2 + 18 m2, joten rakennusoikeutta on jäljellä 47 m2. Saunarakennuksen kerrosala 34 m2 ei ylitä jäljellä olevaa rakennusoikeutta.

Kaavoituksen näkökulmasta poikkeamiselle ei ole estettä eikä se haittaa kaavoitusta tai kaavan toteuttamista. Saunarakennus ei ole ristiriidassa alueen käyttötarkoituksen kanssa. Poikkeamista on haettu ainoastaan kaavaan merkitystä rakennusalasta. Rakennusvalvonnan mukaan suunniteltu saunarakennus sopii esitettyyn paikkaan ja kiinteistöllä jää tilaa myös piha-alueelle.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 28.12.2016

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Naapurin muistutus 12.2.2018

Oheismateriaali 3Hakijan vastine 5.3.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä hakemuksen ja 28.12.2016 päivätyn asemapiirroksen mukaisen poikkeuksen.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (3 kpl), yhteensä 1110 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

kuulJulkipano
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tiedHlavaty Jan
tiedHlavaty Terhi
aoPyörre Sami
aoPyörre Susanna
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvHeinonen Riitta
tpvKoskela Ljudmila


Liitteet:

Kylk § 175
Liite 1:Asemapiirros 28.12.2016