Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14127.03.20186

14213-2012 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos; Uittamon täydennys, Uittamo (os. Kannuskatu 5) (7/2014)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan asuinkerrostalojen rakentaminen Uittamon uimahallin tontille sekä kaupungin omistamalle maalle Kannuskadun varteen. Kaava-alueen eteläpäähän voi sijoittaa liike- ja toimistotiloja. Suunnittelualueen kokonaisrakennusoikeus on n. 21 800 k-m². Alueelle arvioidaan tulevan n. 400 uutta asuntoa.

Kylk § 141

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Sissi Qvickström 20.3.2018:

Kaupunkiympäristötoimialan kaavoitusyksikkö on laatinut 20.3.2018 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen Uittamon kaupunginosaan.

Nykytilanne

Asemakaavanmuutos laaditaan Uittamon kaupunginosan korttelin 25 tontille 3 sekä osalle viereistä Kastaripuistoa ja Kannuskatua. Suunnittelualueen pinta-ala on n. 3,2 ha ja alue sijaitsee n. 3 km Kauppatorilta etelään.

Osoitteessa Kannuskatu 5 sijaitsee 1970-luvulla rakennettu uimahalli- ja huoltorakennus. Rakennukset ja tontti ovat Mesaani Kiinteistöt Oy:n omistuksessa, joka taas on alueen asunto-osakeyhtiöiden omistama. Rakennuksessa ollut uimahallitoiminta ja lämpökeskuksen toiminta on loppunut. Muu suunnittelualue on pääosin kalliometsää, jonka kaupunki omistaa. Alueen kautta kulkee ulkoilureitti.

Suunnittelutilanne

Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet tulevat voimaan 1.4.2018

Valtakunnallisissa alueidenkäyttötavoitteissa keskeistä ovat:

- toimivat yhdyskunnat ja kestävä liikkuminen

- tehokas liikennejärjestelmä

- terveellinen ja turvallinen elinympäristö

- elinvoimainen luonto- ja kulttuuriympäristö sekä luonnonvarat

- uusiutumiskykyinen energiahuolto.

Maakuntakaava

Maakuntakaavassa (2004) alue kuuluu taajamatoimintojen alueeseen, jolla on pääosin asumistoimintoja.

Varsinais-Suomen taajamien maankäytön, palveluiden ja liikenteen nähtävillä olleessa (15.12.2017 - 26.1.2018) vaihemaakuntakaavaehdotuksessa suunnittelualue on merkitty taajamatoimintojen alueeksi A ja se sisältyy kaupunkikehittämisen kohdealueeseen:

Alueen vetovoimaisuutta tulee parantaa kokonaisvaltaisella kaupunkisuunnittelulla ja yhdyskuntarakennetta tulee tiivistää ja rakentamistehokkuutta lisätä. Rakenteen tiivistämisen tulee olla ympäristön laatua kehittävää ja ominaispiirteet huomioivaa. Alueen kehittämisen tulee tukea kävely-, pyöräily- ja joukkoliikennereittien parantamista sekä edistää palveluiden saavutettavuutta ja turvaamista. Alueen kehittämisessä tulee turvata luonto-, kulttuuriympäristö- ja maisema-arvot sekä yhtenäisten virkistysalueiden ja ekologisten yhteyksien jatkuvuus.

Yleiskaava

Turun Yleiskaava 2020:ssa suunnittelualue on osa kerrostalovaltaista asuntoaluetta (AK) ja alueen sisäiseen virkistykseen tarkoitettua aluetta. Yleiskaava 2029 on vireillä ja yleiskaavaluonnos valmistellaan vuoden 2018 aikana. Siinä virkistysalue rajautuu suunnitellun rakentamisen ulkopuolelle.

Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035

Turun kaupunkiseudulle on yhteistyössä seudun kaupunkien ja kuntien kanssa laadittu Turun kaupunkiseudun rakennemalli, joka ohjaa kuntien maankäytön suunnittelua yleispiirteisesti. Turun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Turun kaupunkiseudun rakennemallin 2035 21.5.2012.

Kaava-alue on rakennemallissa nykyistä asuinrakentamisen aluetta, jonka lähellä sijaitsee Uittamon lähikeskus, kaupunkiliikenteen runkolinja ja Uittamon täydentyvä asuntoalue, jonka asukasmäärä lisääntyisi n. 300 henk. vuoteen 2035 mennessä ja runkobussilinja toteutettaisiin Uittamolta Hirvensaloon. Alue sivuaa myös kaupungin kehitettävää vihervyöhykettä.

Asemakaava

Suunnittelualueella on voimassa 28.9.1971 vahvistettu asemakaava, jossa alue on huoltorakennusten ja urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialuetta lämpökeskusta ja uimahallia varten (AH-U) sekä luonnontilassa olevaa puistoaluetta (PL). Korttelialueen kerrosluku on II ja rakennusoikeus 1000 k-m2. Kaikki autopaikat on osoitettava AA-korttelialueille.

AK-korttelialueiden käyttöön on rakennussuunnitelmissa osoitettava 1 autopaikka asuntoa kohti, kuitenkin vähintään rakennusasetuksen edellyttämä määrä sekä lisäksi 1 autopaikka 7 asuntoa kohti vieraspaikoitusta varten.

Aloite

Mesaani-Kiinteistöt Oy on tehnyt asemakaavanmuutosanomuksen (2012) tonttinsa 853-46-25-3 muuttamiseksi asuinkerrostalokäyttöön, jolle sijoittuisi myös kokoontumistilat sekä huolto- ja toimistotiloja. Paikoitustilat sijoitetaan tontille kellarikerrokseen. Uimahallitoiminta on lopetettu ja lämpökeskustoiminnot ovat poistuneet. Muilta osin Kannuskadun varren rakentaminen tutkitaan kaupungin aloitteesta.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 25.2.2014 § 70. Kaavan vireille tulosta on ilmoitettu vuoden 2014 kaavoituskatsauksessa ja vireilläolosta kaavoituskatsauksissa 2015-2018.

Aloituskokous on pidetty 24.4.2015. Lähiön vesijohdot ovat huoltoyhtiön omistuksessa ja osittain uusittu. Viemäri- ja hulevesiviemäriverkosto ovat kaupungin omistuksessa. Uudisrakentaminen edellyttää uuden vesijohdon rakentamista Kannuskadulle Ratsumiehenkadulta.

Osallisilta pyydettiin alkuvaiheen mielipiteitä 17.3.2017 mennessä.

Mielipiteet vastineineen on esitelty vuorovaikutusraportissa.

Kaavanmuutoksen valmisteluun liittyen kaavoitukseen on saapunut kirjeitse yhteensä 39 mielipidekirjettä, joista 35 alueen asukkailta, joista kolme on kaavamuutosta vastustavaa nimilistaa. Mielipiteen allekirjoittaneita on yhteensä 323 kpl, osa nimistä esiintyy useamman kerran. Meripuistoseuralta, Nuorisovaltuustolta, Vanhusneuvostolta ja TeliaSonera Finland Oyj:ltä saatiin myös mielipiteet.

Alueen asukkaat ja Meripuistoseura vastustavat kerrostalojen rakentamista. Kastaripuisto tulee säilyttää virkistyskäytössä ja vain uimahallin tontin muuttaminen asuinkerrostalotontiksi hyväksytään.

- Suunnitellulla kaavalla olisi asumisen laatua huonontavat vaikutukset kotimme lähiympäristöön.

- Näissä metsissä ulkoileminen ja luonnon seuraaminen on erittäin tärkeä osa elämääni.

- Alueen luonne muuttuisi peruuttamattomasti aivan toisenlaiseksi, jos kyseinen virkistysalue menetetään ja elämänlaatu huononisi.

- Että lapsilla olisi riittävästi tilaa sekä päiväkodissa että koulussa ja asuinalueen asukkaiden ulkoilu- sekä virkistysmahdollisuudet säilytettäisiin ennallaan.

- Yleiskaavassa Uittamon kerrostalovaltainen asuntoalue (AK) sisältää kaksi merkittävän kokoista lähivirkistysaluetta, joista toinen on ”Uittamon täydennyksen” suunnittelualue.

- Kannuskadun liikenne on nykyisin ajoittain hyvin vilkas jo nykyisellä auto- ja asukasmäärällä. Parkkipaikkoja on liian vähän ja liikenneturvallisuus on ajoittain vaarantunut (mm. autot ajelevat jalkakäytävillä).

Laaditut selvitykset

Luontoselvitys asemakaava-alueella ”Uittamon täydennys”, Luonto- ja ympäristötutkimus Envibio Oy, 2017

Asemakaavanmuutosluonnos

Suunnittelualue on rajattu nykyisen rakennetun korttelin 25 levyisenä ja Kannuskadun suuntaan korttelin 27 pituudelta. Alueeseen sisältyy osa Kannuskatua.

Mesaani-Kiinteistöt Oy on teettänyt (2012) asemakaavanmuutosanomuksensa liitteeksi tontinkäyttösuunnitelman, jossa tontille 25.-3 sijoittuisi 16-kerroksinen asuinkerrostalo sekä huolto-, toimisto- ja kokoontumistilat yhteensä n. 11 690 k-m2.

Kaavoitus ei pitänyt hyvänä sitä, että uimahalli korvattaisiin yhdellä korkealla asuinrakennuksella, vaan aluetta tulisi täydennysrakentaa matalampana ja laajempana alueena. 16-kerroksiselle rakentamiselle ei ole mäen päällä perusteita. Sen maisemalliset vaikutukset ovat suuret ja vaikka itse rakennuksen peittämä maanpinta on pienempi kuin matalammassa rakentamisessa, vaatii sen edellyttämä autopaikkamäärä yhtä ison maapinta-alan tasoittamisen autopaikkojen pysäköintialueeksi kuin matalammissa vaihtoehdoissa. Korkealla rakentamisella on haitallisia viihtyisyyttä heikentäviä sivuilmiöitä, kuten puuskatuulia. Lisäksi korkea rakentaminen on kalliimpaa ja rakennuksen korjaaminen aikanaan vaikeampaa.

Jatkovalmistelussa, vuoden 2017 alussa, on teetetty uusia maankäyttösuunnitelmia. Vaihtoehdoissa asuinrakennukset ovat 8-kerroksisia ja pysäköinti on järjestetty maanpäällisenä pysäköintinä. Rakennusoikeutta on esitetty 12 800 k-m2, 16 000 k-m2, 15 000 k-m2 ja 23 040 k-m2.

Kaavaluonnoksen pohjana on käytetty arkkitehtitoimistojen uusia suunnitelmia, saatua yleisöpalautetta, pidettyjen suunnittelutapaamisten tuloksia sekä luontoselvitystä.

Alueen käyttötarkoitus muuttuu asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Uimahallin tontille rakennusten pihakannen tasoon voi sijoittaa liike- ja toimistotiloja. Kaavamuutosalueen pohjois- ja itäreuna säilyy puistona ja sinne voidaan sijoittaa ulkoilureitit. Katu- ja puistoaluetta on noin 50 % ja korttelitehokkuus on noin 0.66.

Rakennukset ovat 8-kerroksisia ja rakennusoikeutta on n. 21 800 k-m2.

Tonteille ajetaan Kannuskadulta ja myös pelastusajoneuvojen ajo pihakannelle tapahtuu Kannuskadulta. Kannuskadulla on jalkakäytävä molemmilla reunoilla ja kadun päästä alkaa ulkoilureitti.

Pysäköinti sijoittuu tontin pysäköintipaikoille ja pihakannen alle.

Autopaikkoja on varattava vähintään 1/110 k-m2. Autopaikkoja saa sijoittaa AA-merkityille autosuojarakennusten korttelialueille Kannuskadun varteen.

Asemakaavamuutos edellyttää maankäyttösopimusta kaupungin ja yksityisen maanomistajan välillä.

Liite 1Luonnoskartta pvm 20.3.2018 Uittamon täydennys

Oheismateriaali 1OAS 12.2.2014, muutettu 1.2.2017 ja 20.3.2018

Oheismateriaali 2OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 3Vuorovaikutusraportti 20.3.2018

Oheismateriaali 4Viherympäristö ja maisema 9.3.2018

Oheismateriaali 5Luontoselvitys Envibio Oy, 2017

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 20.3.2018 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavanmuutosehdotuksen Uittamon täydennys pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle van Ooikin Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Samalla lautakunta päätti pitää alueella katselmuksen ennen seuraavaa kokousta.


Liitteet:

Kylk § 141
Liite 1:Luonnoskartta pvm 20.3.2018 Uittamon täydennys