Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14927.03.201814

10909-2016 (630, 617)

Volter Kilven kadun katu- ja puistosuunnitelma

Tiivistelmä:

Volter Kilven kadun katusuunnitelmaa on tarkistettu siten, että kadun pintaa lasketaan huomattavasti pienemmällä alueella kuin aiemmin Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa 1.2.2017 hyväksytyssä suunnitelmassa. Muutos alentaa kadun rakennuskustannuksia. Samalla suunnitelma laajennettiin koskemaan myös ns. Hämähäkkitontin aluetta ja lisäksi myös kadun ympäristörakenteisiin tehtiin eräitä tarkistuksia.

Kylk § 149

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelu, liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen ja liikennesuunnitteluinsinööri Maija Norava, 15.3.2018:

Volter Kilvenkadulle on hyväksytty katusuunnitelma Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa 1.2.2017 § 47. Kadulle suunnittelutarpeen aiheutti tuolloin toisaalta se, että vesihuollon putkien saneerauksen vuoksi kadun pinta poistettiin laajalta alueelta sekä toisaalta se, että saneerattavan teatterin huoltoajon ajoluiska tuli teatterin lattiapintojen korkeustasojen vuoksi ulottaa katualueelle. Hyväksytyssä suunnitelmassa kadun korkeustasoa laskettiin laajalla alueella.

Teatterin saneerauksen valmistuttua syksyllä 2017 Volter Kilvenkatua ei enää ehditty saneeraamaan hyväksytyn suunnitelman mukaisesti samana vuonna, vaan teatterin työmaa asfaltoi työmaakäytössä olleen katualueen kulkukelpoiseksi, jollaisena katu on ollut liikenteen käytössä kuluneen talven ajan. Kokemukset teatterin ajorampin käytöstä työmaan jälkeen toteutetulla väliaikaisella kadun tasauksella ovat osoittaneet, ettei kadun pinnan alentaminen suunnitellussa laajuudessa ole välttämätöntä. Tämän vuoksi kadulle laadittiin tarkistettu katusuunnitelma, jossa kadun korkeusasemaa muutetaan edellistä suunnitelmaa vähemmän. Uuden suunnitelman myötä säästetään kadun rakennuskustannuksissa.

Suunnitelmaan on lisätty Samppalinnanpuiston pohjoisosan ns. Hämähäkkitontti, jota on jo pitkään käytetty pysäköintialueena. Pysäköintialue uudistuu siten, että ajoyhteys muutetaan Volter Kilven kadulta Itäisen Rantakadun puolelle. Polkupyörätelineitä on suunniteltu pysäköintialueen teatterin puoleiselle alueelle. Ajoneuvojen pysäköintipaikkoja tulee alueelle 39 kappaletta, joista 4 on invapaikkoja. Pyörätelineitä on suunniteltu 64 kappaletta ja niihin mahtuu pysäköimään samanaikaisesti 128 polkupyörää. Pyöräpysäköinti helpottaa ja selkeyttää sekä rannan että teatterin asiointia. Aiemmassa tilanteessa autopaikkoja oli 57 kappaletta. Inva- tai polkupyöräpaikkoja ns. Hämähäkkitontilla ei ole aiemmin ollut. Volter Kilven katu alkaa aukiomaisena Itäiseltä Rantakadulta. Aukiomaisen osa rakennetaan yhteneväiseksi Aleksi Kiven aukion kanssa käyttäen samaa kivijaottelua ja materiaalivalintoja.

Tarkistettu katu- ja puistosuunnitelma ei tuo muutoksia aiemmin hyväksyttyisin liikennejärjestelyihin.

Teatterin huoltoliikenne toimii Volter Kilven kadun suunnalta. Huoltoliikenne aiheutuu teatterin ruoka- ja jätehuoltosta, purunpoistosta sekä lavasteiden ym. tarvikkeiden kuljetuksesta. Volter Kilven kadun huoltoliikenteen ajosuunta on Neitsytpolulta kohti Itäistä Rantakatua. Volter Kilven katu on pääsääntöisesti jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käytössä ja liikkuminen tapahtuu heidän ehdoillaan. Muu ajoneuvoliikenne säilyy reitillä Neitsytpolku – Samppalinnankatu – Paavo Nurmen puistotie.

Volter Kilven kadun ja Samppalinnanpuiston osan katu- ja puistosuunnitelma on ollut nähtävillä 29.1. – 12.2.2018. Suunnitelmasta ei ole tullut muistutuksia. Teatterilta on tullut kannanotto suunnitelmaan liittyen. Kannanotossa esiintyneitä seikkoja pyritään ottamaan huomioon kadun rakennussuunnitelman laadinnassa.

Liite 1Katu- ja puistosuunnitelma K 5922 022, 25.1.2018

Oheismateriaali 1L 5922015, muutos 15.9.2017

Oheismateriaali 2Kannanotto 15.2.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Volter Kilvenkadun ja ns. Hämähäkkitontin pysäköintialueen toteuttamisen katu- ja puistosuunnitelman K 5922 022, 25.1.2018 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 149
Liite 1:Katu- ja puistosuunnitelma K 5922 022, 25.1.2018