Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta11606.03.201811

4294-2017 (665)

Marjamaanpuiston puistosuunnitelma "Maailmanpuutarha" (Vasaramäki)

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi puistosuunnitelma Vasaramäen kaupungin-osaan Marjamaanpuistoon (väli Mustikkatie - Lemminkäisenpuisto) perustettavan Maailmanpuutarhan toteuttamiseksi.

Kylk § 116

Kaupunkirakentaminen, va. kaupunkirakentamisjohtaja Mari Helin 23.2.2018:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 10.5.2017 § 207 päättänyt perustaa monikulttuurisen puutarhan Vasaramäenpuistoon. Johtokunnan päätöksessä todetaan, että puutarhan sijainnin tarkempi määrittely, hankkeen suunnittelu ja valmistelu yhdessä monikulttuuristen ryhmien kassa toteutetaan vuoden 2017 aikana ja rakennustyöt vuonna 2018. Päätöksessä todetaan, että puutarhan perustamiskustannukset, arviolta 10.000 euroa, maksetaan Kiinteistötoimialan käyttötalousrahoista liittyen talkootoimintaan.

Aloite maailmojen puutarhasta on lähtöisin Daisy Ladies ry:ltä, joka on tehnyt maahanmuuttajien kotouttamistyötä Suomessa 2000-luvun alusta alkaen. Maailmanpuutarha symboloi monikulttuurista Suomea ja on samalla kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle.

Alun perin Maailmanpuutarhalle suunniteltu sijainti, Vasaramäenpuisto, ei ole soveltuva Maailmanpuutarhalle, sillä puiston maaperä on todettu pilaantuneeksi ja alueelle on tulossa lähivuosien aikana kattava vesihuollon saneeraustyömaa. Vasaramäen kaupunginosa on sijainniltaan Maailmanpuutarhalle toivotun keskeinen, joten uutta suunnittelukohdetta tarkasteltaessa päädyttiin aivan Vasaramäenpuiston vieressä sijaitsevaan Marjamaanpuistoon. Marjamaanpuiston pitkänomainen muoto mahdollistaa oleskelualueiden toteuttamisen tilojen sarjana, joiden läpi kulkiessa pääsee kokemaan koko puiston monimuotoisuuden. Marjamaanpuiston kunnostamisen ja hoitotason nostamisen nähdään kehittävän aluetta ja lisäävän alueen viihtyisyyttä entisestään.

Maailmanpuutarhan alkuperäisenä ajatuksena oli lähteä toteuttamaan puistoa pieni pala kerrallaan, pääasiassa talkootyönä ja talkoorahoista. Heti alkuvaiheessa kuitenkin havaittiin, että puisto edellyttää kokonaisvaltaisen suunnitelman, vaikka sitä toteutettaisiin vaiheittain. Myös rakentamisen kannalta on taloudellisesti tehokkaampaa rakentaa isompi osa kerrallaan. Hankkeeseen varattiin investointirahaa 95.000 euroa.

Suunnittelukohde sijaitsee Vasaramäen kaupunginosassa Marjamaanpuistossa omakotitaloalueen keskellä. Suunnittelualue on tällä hetkellä avointa nurmialuetta, jossa kasvaa yksittäisiä puita ja puuryhmiä ja alueen läpi kulkee kivituhkapäällysteinen puistokäytävä. Käytävä on valaistu. Puiston hoitoluokitus on käyttö- ja suojaviheralue (A3). Vuonna 1959 vahvistetussa asemakaavassa Marjamaanpuisto on osoitettu virkistysalueeksi asemakaavamerkinnällä P.

Puistosuunnitelmassa alueelle esitetään seitsemän tyhjän tilan sarja, jotka yhdistyvät toisiinsa esteettömillä puistokäytävillä. Koko Maailmanpuutarhan perusidea on yhdessä asukkaiden kanssa luoda sisältö näihin oleskelutiloihin. Seitsemän maantieteellistä aluetta edustavan tilan eli oleskelualueen (Skandinavia, Eurooppa, Välimeren alue, Lähi-Itä, Aasia + Australia, Afrikka ja Amerikka) jako perustuu siihen, miten eri puutarhakulttuureista on aikojen saatossa tullut vaikutteita pohjoiseen. Tavoitteena on luoda tunnelmia näistä maantieteellisistä alueista Suomessa menestyvää kasvillisuutta hyödyntäen. Ovaalin muotoisten oleskelualueiden pinta-ala on keskimäärin 66 m2 ja niitä kehystää matalien pensaiden ja puiden istutusalueet.   

Pintavesien valumista puistoalueelle vähennetään rakentamalla Vaapukkatien puoleiseen puiston reunaan hulevesipainanne. Painannetta pitkin vedet ohjataan alarinteeseen suunniteltuun imeytysrakenteeseen, josta tehdään putkiyhteys olemassa olevaan hulevesiviemäriin. Pääkäytävän varrelle suunnitelluissa opastekylteissä (3 kpl) on esittelyteksti jokaisesta alueesta. Roskikset (3 kpl) sijoitetaan pääkäytävän varrelle. Valaistusta lisätään jokaiseen seitsemään tilaan. Puistosuunnitelmassa on esitetty seitsemän matalaa muurirakennetta, jotka on perusteltu suunnittelualueen korkeuseroilla. Puiston kumpaankin päätyyn tulee pääkäytävälle portaali, joiden kautta puistoon kuljetaan. Suunnittelualueen hoitoluokkaa nostetaan A3:sta A2:teen. Hoitoluokan korottaminen tarkoittaa alueen parempaa puhtaanapitoa ja useammin kasvukauden aikana tehtävää nurmikonleikkuuta. A2-hoitoluokassa voi olla myös enemmän ja monipuolisempaa kasvillisuutta.

Maailmanpuutarhan suunnittelu- ja toteuttamisvaiheet ovat prosesseja, jotka toteutetaan yhteistyössä asukkaiden ja eri yhteistyöryhmien kanssa vaihe vaiheelta. Kevään 2018 aikana järjestetään suunnittelutyöpajoja, joiden pohjalta puiston rakennussuunnitelmia lähdetään toteuttamaan.

Olemassa olevasta puustosta kaadetaan 11 puuta, joista osa on huonokuntoisia ja osa suunniteltujen istutusratkaisujen tai rakenteiden tiellä. Rakentamisessa syntyviä kaivuumassoja käytetään alueella maastonmuotoiluihin korkeuserojen tasaamiseksi. Olemassa olevan puistokäytävän vastakkaiselle puolelle istutetaan kirsikkapuita ja käytävän varrelle tuodaan penkkejä.

Suunnitelman toteuttamiseen on varattu vuoden 2018 investointilistalta 95.000 euroa. Puisto toteutetaan vaiheittain.

Suunnitelma on ollut nähtävillä 29.1.-12.2.2018. Naapurikirje on lähetetty 47:lle kiinteistölle ja Vasaramäen omakotiyhdistykselle. Nähtävänäolon aikana suunnitelmaan jätettiin kuusi muistutusta, joista enemmistö on suunnittelualueeseen rajautuvilta kiinteistöiltä, yksi kahden kiinteistön yhteinen muistutus. Yksi muistutus on omakotiyhdistykseltä.

Muistutukset

Muistutuksissa on tuotu esiin kuutisenkymmentä näkemystä Marjamaanpuistosta. Eniten muistutuksia on tullut koskien talvikaudella puistoon tehtävää hiihtolatua, toiseksi eniten Maailmanpuutarhalle suunniteltua sijaintia koskien ja alueella mahdollisesti lisääntyvään autoliikenteeseen ja sen myötä paikoitusongelmiin liittyen.

Muistutuksissa todettiin huoli Maailmanpuutarhassa oleskeluun liittyvistä mahdollisista haitoista naapureille; roskaisuus, melu, grillaaminen ja wc:n tarve, ja valaistuksen lisäämisen johdosta oleskelu puistossa myöhään iltaisin tai jopa öisin. Myös rakennelmien mitoitukseen ja hulevesijärjestelyihin otettiin kantaa.

Maailmanpuutarhan perusajatus koetaan positiivisena, mutta viidessä muistutuksessa paikka vääräksi ja muita sijaintikohteita onkin ehdotettu. Yhdessä muistutuksessa todettiin suunnitteluprosessin läpiviedyksi hyvän hallintotavan vastaisesti.

Vastaukset muistutuksiin

Hiihtoladun tekeminen olemassa olevan puistokäytävän molemmin puolin on mahdollista jatkossakin.

Maailmanpuutarhasta aloitteen tehneellä on ollut sijaintitoiveena puistolle keskustan alue. Keskustasta ei löydetty sopivaa paikkaa Maailmanpuutarhalle, joten sijaintia tarkasteltiin keskustan lähialueiden viheralueet laajasti huomioiden, muistutuksissa mainitut Kupittaanpuisto ja aiemmassa johtokunnan päätöksessä monikulttuurisen puutarhan perustamisesta mainittu Vasaramäenpuisto mukaan lukien. Alun perin Maailmanpuutarhalle suunniteltu sijainti, Vasaramäenpuisto, ei ole soveltuva Maailmanpuutarhalle, sillä puiston maaperä on todettu pilaantuneeksi ja alueelle on tulossa lähivuosien aikana kattava vesihuollon saneeraustyömaa. Kupittaanpuistossa ei ole riittävästi tilaa puiston toteuttamiselle ja muistutuksissa mainittu Skanssi on sekä sijainniltaan kauempana että alueena vielä keskeneräinen. Teiden suojavyöhykkeet eivät myöskään sovellu Maailmanpuutarhan käyttötarkoitukseen. Yhdessä muistutuksessa ehdotettua Maailmanpuutarhan siirtämistä Mustikkatie – Lehmustie välille ei nähdä soveltuvaksi muistutuksessa ehdotetun alueen pienen koon ja lukuisten isokokoisten ja varjostavien puiden vuoksi. Marjamaanpuiston katsotaan keskeiseltä sijainniltaan aivan Vasaramäenpuiston ja Kupittaanpuiston läheisyydessä olevan soveltuva Maailmanpuutarhalle. Marjamaanpuiston pitkänomainen muoto mahdollistaa oleskelualueiden toteuttamisen tilojen sarjana, joiden läpi kulkiessa pääsee kokemaan koko puiston monimuotoisuuden. Vasaramäki on sijainniltaan toivotun keskeinen ja kaupunginosana jo entuudestaan viihtyisä. Puiston kunnostamisen ja hoitotason nostamisen nähdään edelleen lisäävän alueen viihtyisyyttä ja kehittävän aluetta.

Marjamaanpuiston kehittämisen ei katsota vaikuttavan alueen liikennejärjestelyihin. Puiston kehittämisen ei katsota lisäävän liikennettä niin merkittävästi, että se lisäisi alueen pysäköintiongelmia.

Puiston suunnittelussa on kiinnitetty huomiota siisteyden ylläpitämiseen lisäämällä roska-astioiden määrää. Yleistä viihtyvyyttä parannetaan nostamalla alueen hoitoluokkaa. Suunnittelussa on kiinnitetty huomiota siihen, että oleskelualueet ovat matalan kasvillisuuden johdosta avoimia. Puistoalueen kehittämisen ei katsota tuovan meluhaittoja. Puistoon ei ole suunniteltu grillipaikkaa eikä WC:tä nähdä tarpeellisena. Muistutuksessa mainitut rakenteet (muurit, terassit, portaat) tulevat olemaan matalia rakenteita. Hulevesien käsittelyyn rakennetaan alueen vaatimusten mukainen imeytyspainanne. Lopulliset hulevesiratkaisut tarkentuvat rakennussuunnitelmassa.

Suunnitteluprosessissa sekä suunnitelman hallinnollisessa käsittelyssä ei ole tapahtunut menettelyvirhettä.

Suunnitelmaan tehdyt muutokset nähtävillä olon jälkeen

Muistutuksien johdosta kiinnitetään huomiota siihen, että puistoalueelle jätetään riittävästi tilaa talvisin tehtäville hiihtoladuille olemassa olevan puistokäytävän molemmin puolin.

Muistutuksien johdosta oleskelualueiden valaistus (pylväsvalaisin 3-4m) vaihdetaan matalampaan valaisintyyppiin (pollarit ja kohdevalaisimet).

Liite 1Puistosuunnitelma W 5571 006, 22.2.2018

Oheismateriaali 1Muistutus 1

Oheismateriaali 2Muistutus 2

Oheismateriaali 3Muistutus 3

Oheismateriaali 4Muistutus 4

Oheismateriaali 5Muistutus 5

Oheismateriaali 6Muistutus 6

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä:

- 22.2.2018 päivätyn Marjamaanpuiston puistosuunnitelman W 5571 006 maankäyttö- ja rakennusasetuksen 46 §:n mukaisena suunnitelmana; sekä

- kaupunkirakentamisen vastaukset saapuneisiin muistutuksiin.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lähteenmäen Muurisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kylk § 116
Liite 1:Puistosuunnitelma W 5571 006, 22.2.2018