Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala 
Toimialajohtaja1612.02.2018 

12127-2017 (615)

Poikkeamispäätös: moottorivitriini, Kuningatar Margareetan laituri, P 2017-1446

Kaupunkiympäristötoimiala/ Ympäristölakimies Tanja Lecklin 7.2.2018: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Kaupunginosa V, katualue 9901-0, pinta-ala noin 60 m2

Osoite: Kuningatar Margareetan laituri

Hakija

Turun kaupunki, Tonttipalvelut

Rakennushanke

Kaavoitustilanne

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 31.7.2010. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

sr-l: Alue, jolle tulee sijoittaa suojeltavia nostureita.

Lisäksi laiturialuetta rakennuspaikan vieressä koskevat seuraavat

kaavamääräykset:

(sr): Sijainniltaan ohjeellinen nosturin sijoituspaikka.

sr-1: Kulttuurihistoriallisesti, maisemallisesti ja kaupunkikuvan kannalta

rakennukseen MRL:n 113 § nojalla rinnastettava, säilytettävä nosturi.

Nosturi voidaan kiskoillaan tai kiskoineen siirtää sille osoitetulle, alkuperäisen käytön kannalta historiallisesti aidolle paikalle.

Poikkeukset (MRL 58 §)

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Poikkeamis- ja rakennuslupahakemuksista on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Museokeskus: Puoltava

ELY-Keskus: Puoltava

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Eerik Pommerilaisen rannassa Kuningatar Margareetan laiturilla. Kyseessä on satamatoimintojen vaatimille rakennelmille varattu alue, jolle ei ole osoitettu asemakaavassa rakennusoikeutta. Hanke sijoittuu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi nimetylle Aurajokisuun satama-, telakka- ja teollisuusalueelle.  

Hakijan tarkoituksena on sijoittaa Wärtsilän suurin koskaan rakentama moottori W64 Turun Telakkarantaan. Kahden museonosturin välinen nosturirata on looginen sijoituspaikka moottorille. Moottori on suojattava sään vaikutuksilta, jotta se pysyy esittelykelpoisena ja sen vuoksi sille on rakennettava vitriini, jonka materiaaleiksi on valittu Cortén teräs ja lasi, jotka soveltuvat hyvin telakkarannan historialliseen miljööseen. Museokeskuksen mukaan katos on arkkitehtonisesti onnistunut ja asia ratkaistu niin hyvin kuin tällaisen kookkaan moottorin kohdalla on mahdollista. Museokeskuksen mukaan erillisen lausunnon antaminen ei asiassa ole tarpeen, koska asiaa on jo kaupunkikuvatyöryhmässä käsitelty ja työryhmässä puollettu.

ELY-keskus ei nähnyt tarpeelliseksi erillisen lausunnon antamista, mutta ilmoitti kommentteinaan, että rakennuspaikka on asemakaavassa varattu suojelluille nostureille. Nosturien paikat on kuitenkin kaavassa osoitettu ohjeellisena erikseen mainittuun kohtaan eikä niitä kaiketi ole tulevaisuudessa tarkoitus siirtää nykypaikoiltaan. Tämän vuoksi poikkeaminen ei vaikeuttaisi nosturien suojelua tai kaavan toteuttamista nosturien suojelun osalta. ELY-keskuksen kannan mukaan moottori ja katos ovat hakemuksen ja havainnekuvan perusteella sovitettavissa maisemaan. Moottori sopii entisen telakan kulttuuriympäristöön luonteeltaan hyvin. Poikkeaminen rakennusoikeudesta jää pienehköksi eikä poikkeaminen tämän mukaan vaikeuttaisi rakennetun ympäristön suojelemista koskevia tavoitteita.

Telakkarannan historiallinen miljöö on valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä. Alue on hiljattain avattu asuinrakentamiselle, minkä vuoksi historiallisen ympäristön säilyttämistä edistävät hankkeet ovat puollettavissa. Wärtsilän rakentama W64 moottori on olennainen osa Suomen ja Turun satama- ja telakkateollisuuden historiaa ja sen voidaan siksi katsoa erinomaisesti soveltuvan ehdotetulle paikalle suojeltavien nostureiden väliin. Vitriinin materiaalit on valittu historiallista ympäristöä silmälläpitäen.

Ottaen huomioon edellä esitetyt seikat hankkeen soveltuvuudesta historialliseen ympäristöön, ehto Museokeskuksen lausunnon pyytämisestä rakennuslupavaiheessa sekä se, että naapurit eivät ole hanketta vastustaneet, ei poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 172 §).

Liite 1        Asemapiirros 24.10.2017

Toimialajohtaja Christina Hovi:

 

PäätösPäätin myöntää hakemuksen ja 24.10.2017 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 21.2.2018.

 

Christina Hovi

Toimialajohtaja

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvKoskela Ljudmila
tiedVesterholm Teija


Liitteet:

Kyto § 16
Liite 1:Asemapiirros 24.10.2017