Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala 
Toimialajohtaja1329.01.2018 

5920-2017 (615)

Suunnittelutarveratkaisu: Käyttötarkoituksen muutos, Kuuvantie 180, S 2017-684

Ympäristölakimies Tanja Lecklin 19.1.2018: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Ruissalon (503), kiinteistö 853-503-1-3, vuokra-alue V0092, pinta-ala 9334 m2

Osoite: Kuuvantie 180

Hakija

Gina Suomi

Rakennushanke

Kaavoitustilanne

Alueella on voimassa Ruissalon osayleiskaava (tullut voimaan 9.2.1998), jossa rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys:

VR-1 : Retkeily- ja ulkoilualue. Aluetta tulee hoitaa puistometsänä tai metsäpuistona. Alueella tulee edistää kasvillisuuden luontaista uudistumista. Liikkuminen tulee ohjata erillisille kevyen liikenteen väylille ja poluille. Alueelle saa sijoittaa alueen hoidon kannalta välttämättömät varasto- ja huoltotilat. Alueella olemassa olevia rakennuksia saa käyttää virkistystoimintaan. Alueelle tulee laatia hoitosuunnitelmia.

Rakennukset sijaitsevat lisäksi alueen osalla, jota koskee kaavamääräys a/s alueen osa, jolla sijaitseva huvilaympäristö säilytetään. Aluetta saa käyttää asumiseen, virkistykseen tai kulttuuripalveluihin liittyvään toimintaan. Rakennuksen tai rakennusryhmän pihapiiriä ja sen välitöntä ympäristöä tulee hoitaa rakennusten tyyliin sopivana puutarha- ja puistoalueena eikä pihapiirissä olevia istutuksia ja rakennuksia, kuten ulkohuoneita, kaivoja ja aitoja saa ilman pakottavaa syytä hävittää. Puretun tai muuten tuhoutuneen rakennuksen tilalle saa vain erityisistä syistä ja erityisin ehdoin rakentaa uuden rakennuksen. Uudisrakennuksen tulee sopeutua hyvin jäljellä olevaan ympäristöön. Ennen rakennusluvan myöntämistä tulee museoviranomaiselle varata tilaisuus lausunnon antamiseen.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Naapureille on kirjeitse varattu tilaisuus muistutuksen jättämiseen. Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

ELY-keskus Ehdollinen. Käyttötarkoituksen muutoksella ei ole erityistä vaikutusta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden toteuttamiseen, kun huomioidaan yleiskaavan määräykset sekä velvoite museoviranomaisen lausunnon pyytämiseen rakennuslupavaiheessa. Luonnonsuojelunäkökulmasta käyttötarkoituksen muutoksessa on tarpeen varmistaa, miten alueen kävijöiden ohjaus alueella tapahtuu niin, että alueen luontoarvot eivät vaarannu.

Museokeskus : Ehdollinen. Museokeskus ei näe estettä, jos käyttötarkoituksen muutos voidaan tehdä ilman ehdotettua lasiterassilaajennusta. Muutokset tulee tehdä niin, että rakennuksen kulttuurihistoriallinen ja maisemallinen arvo säilyvät

Ympäristönsuojelu Ehdollinen. Alueelle sijoittuva toiminta ei saa aiheuttaa myöhempää tarvetta sellaiseen pysäköintialueiden rakentamiseen tai kulkuväylien kunnostamiseen, joka aiheuttaa haittaa alueen luontoarvoille. Rakennuslupavaiheessa tulee erityisesti huolehtia siitä, että ympäristön jalopuuston (ml. kujannepuut) säilymistä ei uhata. Alueen lähiympäristössä on tehty havaintoja erakkokuoriaisen esiintymisestä. Lajin lisääntymis- ja levähdyspaikat ovat luonnonsuojelulain 49 §:n mukaisesti suojeltuja.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Ruissalossa Kuuvan alueella. Kyseessä on navetan muuttaminen kokoontumistilaksi. Kokoontumistilan maksimi henkilömääräksi on ilmoitettu 50 henkilöä.

Alkuperäisen hakemuksen mukaan rakennusta oli tarkoitus myös laajentaa kylmällä lasiterassilla n. 30 m2. Museokeskuksen vastustettua lasiterassin rakentamista ympäristöön sopimattomana hakija kuitenkin luopui terassin hakemisesta.

Hakija on perustellut hakemusta sillä, että hankkeen myötä halutaan elävöittää ja kehittää Kuuvan aluetta. Rakennusten suojelun ja ylläpidon kannalta olisi tärkeää saada ne käyttöön ja tuottamaan säilyäkseen tuleville sukupolville.

Esitetyt toiminnat tulevat todennäköisesti lisäämään jossain määrin alueelle kohdentuvaa autoliikennettä. Ruissalon sillan liikennemäärät ovat talviaikaan 3 000-4 000 ajoneuvoa/vrk ja kesäkuukausina 6 500-8 500 ajo-neuvoa/vrk. Esitetty toimintojen lisäys liikennesuoritteeseen ja sen aiheuttamiin haittoihin jää vaikutuksiltaan kokonaisuutena vähäiseksi. Hakijan mukaan kokoontumistilan käyttö tulisi olemaan suhteellisen vähäistä. Käyttöajankohta olisi toukokuun ja syyskyyn välisenä aikana noin 10–12 vuodessa ensisijaisesti kesäiltaisin. Arvioitu käyttäjämäärä on korkeintaan 50 henkilöä per tapahtuma. Hakijan mukaan ensisijaisesti käyttäjiä kehotetaan käyttämään julkista liikennettä tai kimppakyytejä. Yksityisautoilijoita ohjeistetaan käyttämään Kuuvantien yleistä parkkipaikkaa. Ohjeistukset paikalle saapumisesta aiotaan tuoda esiin paikan internet-sivuilla ja kävijöitä ohjeistetaan käyttämään vain olemassa olevia kulkureittejä. Huomioiden paikan luonne juhlatilana on todennäköistä, että monet käyttävät takseja tai kimppakyytejä paikalle saapumiseen.

Käyttötarkoituksen muutos edistää alueen rakennusten suojelua ja ylläpitoa ja elävöittää aluetta, kun vanhat rakennukset saadaan hyötykäyttöön. Jotta käyttötarkoituksen muutos ei aiheuta haittaa myöskään alueen luontoarvoille, voidaan hakemusta puoltaa ehdollisena.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukainen poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista
(MRL 172 §).

Liite 1            asemapiirros 18.04.2017, päivitetty4.12.2017

Toimialajohtaja Christina Hovi:

PäätösPäätin, että hakemuksen ja 18.04.2017 päivätyn ja 4.12.2017 muokatun asemapiirroksen mukainen rakentaminen täyttää suunnittelutarvealueen erityiset rakennusluvan myöntämisen edellytykset ja lupa voidaan myöntää:

Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapureiden kuulemisesta 70e/kuultava kiinteistö (1 kpl) eli yhteensä 970 EUROA.

Päätöksen voimassaolo

Suunnittelutarveratkaisu on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Julkipanopäivä on 7.2.2018.

 

Christina Hovi
toimialajohtaja Christina Hovi

Valitusosoitus liitteenä

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
aoSuomi Gina
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKoskela Ljudmila
tiedMesikämmen Erja
tiedVesterholm Teija


Liitteet:

Kyto § 13
Liite 1:Asemapiirros 18.4.2017, päivitetty 4.12.2017