Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta4930.01.20185

8026-2017 (615)

Poikkeamispäätös; Saunarakennus, Kuningatar Margareetan laituri, Eerik Pommerilaisen ranta, V kaupunginosa (P 2017-983)

Tiivistelmä:

Kysymyksessä on saunallisen spa- ja ravintolatilan rakentaminen Aurajokirantaan Kuningatar Margareetan laiturille paikkaan, joka on varattu satamatoimintojen vaatimille rakennelmille. Lautakunnalle esitetään, että hakemus hyväksytään ehdollisena, koska alueen avautuminen yleiseen käyttöön sekä asuinrakentamiselle aiheuttaa alueelle kysyntää myös palveluille. Korkeatasoinen arkkitehtuuri ja huolellinen sopeuttaminen kaupunkikuvaan ei vaaranna alueen kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ympäristön suojelutavoitteita.

Kylk § 49

Kaupunkiympäristötoimiala/ ympäristölakimies Tanja Lecklin 24.1.2018:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Määräala:

V-kaupunginosa, kortteli 5, tontti 4 M504, 853-5-9901-0 sekä 853-5-9909-0, pinta-ala 1218 m2.

Osoite: Kuningatar Margareetan laituri

Hakija

Turun kaupunki

Rakennushanke

- Saunarakennus 700 k-m2, 1 kerros, ei asuntoja. Saunarakennukseen on tarkoitus toteuttaa ulkouima-allas sekä ravintolatilat.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 31.7.2010. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

Sr: suojeltava rakenne tai alueen osa.

lv: katualueen osa, jolle saa sijoittaa satamatoimintojen vaatimia rakennuksia, rakennelmia ja laitteita sekä pysäköintialueita liikennesuunnitelmassa osoitetuille alueille.

Lisäksi laiturialuetta rakennuspaikan vieressä koskevat seuraavat kaavamääräykset:

(sr): Sijainniltaan ohjeellinen nosturin sijoituspaikka.

sr-1: Kulttuurihistoriallisesti, maisemallisesti ja kaupunkikuvan kannalta rakennukseen MRL:n 113 § nojalla rinnastettava, säilytettävä nosturi. Nosturi voidaan kiskoillaan tai kiskoineen siirtää sille osoitetulle, alkuperäisen käytön kannalta historiallisesti aidolle paikalle.

Poikkeukset

- Spa- ja ravintolatilojen rakentaminen alueelle, jolle saa asemakaavan mukaan sijoittaa satamatoimintojen vaatimia rakennuksia, rakennelmia ja laitteita (MRL 58 §).

- Alueelle ei ole asemakaavassa määritelty rakennusoikeutta (MRL 58 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Lisäksi hankkeesta Turun Sanomissa julkaistu kuulutus on ollut nähtävillä ympäristötoimialan ilmoitustaululla 28.10.2017–13.11.2017.

Kiinteistöjen 853-5-4-52, 853-5-47-8, 853-5-47-9, 853-5-47-7 omistaja on puoltanut hakemusta, mutta pyytänyt ottamaan huomioon, määräyksiä mietittäessä rakennuksen läheisen sijainnin Telakkarannan tulevaan asuinalueeseen esimerkiksi rajoittamalla alkoholituotteiden anniskelua ulkotiloissa klo 22 jälkeen.

Kiinteistön 853-5-49-6 omistavan asunto-osakeyhtiön osakkeenomistaja on jättänyt muistutuksen, jossa vastustetaan poikkeamista. Muistutuksessa on tuotu esiin, että rauhalliseen kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ympäristöön ei kuulu moderni saunarakennus uimaloineen eikä etenkään ravintolatilat, koska tämä pilaa ainutlaatuisen turkulaisen kulttuuriympäristön ja maiseman kyseisen kiinteistön kohdalla ja aiheuttaa lisäksi paljon liikennettä ja tuo ympäristöön rauhattomuutta.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Museokeskus: Ehdollinen ennakkolausunto 3.5.2017

Suunnitelman jatkokehittelyssä tulee ottaa huomioon seuraavat reunaehdot:

Museokeskus 3.11.2017: Uudet suunnitelmat ovat sopusoinnussa ennakkolausunnon reunaehtojen kanssa.

ELY-keskus 4.12.2017: Ehdollinen.

Hanke ei alustavan suunnitelman mukaisena vaaranna alueella sijaitsevan telakkanosturin suojelutavoitteita. Alustan peittäminen voidaan hyväksyä, mikäli jatkosuunnittelussa varmistetaan rakentamisen sopeutuminen telakan ominaispiirteisiin ja laivanrakennusalustan hahmottuminen edelleen. Käyttötarkoituksen muuttuessa on syytä huomioida laiturialueen säilyttäminen pääosin julkisena tilana asemakaavan tarkoittamalla tavalla. ELY-keskus pitää parempana, että rakentaminen alueelle suunnitellaan ja ratkaistaan asemakaavan muutoksen kautta poikkeuslupamenettelyn sijasta, mutta mikäli hanke ratkaistaan poikkeamishakemuksena, tulee laissa säädettyjen edellytysten lisäksi huomioida edellä todetut seikat sekä Museokeskuksen lausunnossaan esittämät ehdot sekä edellyttää museoviranomaisen lausunnon pyytämistä vielä rakennuslupavaiheessa.

Hakijan vastine

Hakija on antanut vastineen hakemuksesta esitettyjen muistutusten ja viranomaislausuntojen johdosta. Vastineessa tuodaan esiin se, että tämän tyyppiset hankkeet rikastuttavat kaupunkielämää ja vahvistavat siten osaltaan kaupungin elinvoimaisuutta, vetovoimaisuutta ja viihtyisyyttä. Hanke edistää kaupunkisuunnittelun yleisiä päämääriä. Hakijan mukaan telakkarannan avautuminen on johtanut asuntojen rakentamiseen, minkä vuoksi alueelle odotetaan syntyvän myös palveluita. Nyt haettu rakennuksen arkkitehtuuri sopii hyvin telakan karhean ja teollisen ilmeen omaavaan kulttuuriympäristöön, sen suojeltuihin arvoihin ja ominaispiirteisiin. Jokirannan toimijoille ei yleisesti ottaen ole osoitettu erillisiä pysäköintipaikkoja, vaan tarve voidaan järjestää yleensä lähialueiden yleisten pysäköintipaikkojen avulla ja toisaalta pysäköintipaikkojen rajallisuus hillitsee alueelle saapuvan liikenteen määrää. Alueelle on useita bussiyhteyksiä ja se kuuluu kaupungin pyörätieverkostoon. Erilaiset äänet ja valot kuuluvat elävään kaupunkiympäristöön, mutta kaikenlaista tarpeetonta ympäristöhäiriötä asumiselle pyritään vähentämään.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Eerik Pommerilaisen rannassa Kuningatar Margareetan laiturilla. Kyseessä on satamatoimintojen vaatimille rakennelmille varattu alue, jolle ei ole osoitettu asemakaavassa rakennusoikeutta. Hanke sijoittuu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi nimetylle Aurajokisuun satama-, telakka- ja teollisuusalueelle. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 7.6.2017 § 289 tehnyt päätöksen rakennuspaikkaa koskevan alueen vuokraamisesta Oy Vulcan Spa Ab:lle. Päätöksessä sopimuksen allekirjoittamisen ehtona on, että ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista vuokramiehen tulee hakea ja saada hankkeen toteuttamista varten poikkeamislupa tai asemakaavanmuutos. Hanketta koskevat suunnitelmat ovat Oy Vulcan Spa Ab:n teettämiä.

Hakija on perustellut hakemustaan sillä, että hanke lisää Aurajokivarren palveluita kaupunkilaisille, rikastuttaa kaupunkielämää ja vahvistaa näin osaltaan kaupungin elinvoimaisuutta ja vetovoimaa sekä viihtyisyyttä. Hakijan mukaan rakennuksen tavoite on olla arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen ja se pyritään asemoimaan kaupunkikuvaan huomaamattomasti ”slipin” geometriaa hyödyntäen.

ELY-keskus ja Museokeskus ovat puoltaneet nyt esitetyn suunnitelman mukaista hanketta ehdollisena siten, että rakennuslupavaiheessa pyydetään museoviranomaisen lausuntoa. Rakentamisen tulee Museokeskuksen asettamia reunaehtoja noudattaen sopeutua telakan ominaispiirteisiin ja laivanrakennusalustan tulee hahmottua edelleen.

Asutuksen laajentuessa Aurajoen varrella pidemmälle Telakkarantaan, on luonnollista, että alueelle tarvitaan myös palveluita. Liiketilojen rakentaminen olisi kaavan mukaisesti mahdollista asuinkerrostalojen katutasossa oleviin kerroksiin ja toisaalta Kuningatar Margareetan laiturin slipin yläpäähän on merkitty 300 k-m2 rakennusala, jolle saisi sijoittaa kioskin tai ravintolan. Tämä huomioiden hakemus ei ole merkittävässä ristiriidassa kaavamääräysten kanssa.

Muistutuksessa esitetty huoli rakennuksen soveltumattomuudesta kulttuurihistorialliseen ympäristöön on vältettävissä huolellisella ja korkealaatuisella suunnittelulla. Jotta uudisrakennus soveltuisi mahdollisimman hyvin ympäristöönsä, poikkeamista puolletaan ehdollisena, siten, että rakennuslupavaiheessa on neuvoteltava kaupunkikuvatyöryhmän ja Museokeskuksen kanssa rakennussuunnittelusta.

Poikkeamistoimivalta perustuu maankäyttö- ja rakennuslakiin eikä poikkeamispäätöksessä siten voida rajoittaa rakennuksessa tapahtuvaa anniskelua. Kunnalla ei ole toimivaltaa yksittäisissä anniskelulupa-asioissa, vaan lupa- ja valvontaviranomaisena toimii alkoholilain mukaan aluehallintovirasto. Tämän vuoksi päätöksessä ei voida ottaa kantaa muistutuksessa esitettyyn pyyntöön anniskeluaikojen rajoittamisesta.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukainen poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 172 §).

Liite 1Asemapiirros 3.7.2017

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Museokeskuksen ennakkolausunto 3.5.2017

Oheismateriaali 3Varsinais-Suomen ELY-keskuksen lausunto 4.12.2017

Oheismateriaali 4Kiinteistö Oy Turun Aurajoenrannan ja Wärtsilä Oyj Abp:n kannanotto 1.11.2017

Oheismateriaali 5As Oy Turun Kuunarinrannan osakkaan muistutus 12.11.2017

Oheismateriaali 6Hakijan vastine muistutuksiin 11.12.2017

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 3.7.2017 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

- Ennen rakennusluvan myöntämistä suunnitelmista on pyydettävä museoviranomaisen lausunto.

- Ennen rakennusluvan myöntämistä suunnitelmista on pyydettävä kaupunkikuvatyöryhmän lausunto.

- Rakennus ei saa peittää alleen ”slipiliukurataa”, jotta slipi muotona on tunnistettavissa jatkossakin.

- Rakennus tulee rakentaa rikkomatta ja peittämättä tunnustamattomaksi laivanrakennusalustan säilyneitä osia.

- Laiturikansi ravintolaterassin ympärillä tulee säilyttää kaikille avoimena julkisena kaupunkitilana eikä niille pääsyä saa millään tavoin rajoittaa.

- Rantalaiturin reunoille ei saa lisätä kaiteita.

- Nosturi tulee säilyttää nykyisellä paikallaan ja mahdollinen ravintolaterassi tulee suunnitella sen ympärille.

- Saunarakennuksen toiminta tulee toteuttaa siten, että kaikilla on pääsy sinne ja sen katto suunnitellaan ympäri vuorokauden avoimeksi ja maksuttomaksi näköalatasanteeksi.

Samalla päätetään, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (8 kpl), sekä kuulutuskustannukset 600 euroa, yhteensä 2060 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että ehto "Rantalaiturin reunoille ei saa lisätä kaiteita" poistettiin.

Päätös asiassa tehtiin kahden äänestyksen jälkeen.

1. Äänestys

Ensimmäisessä äänestyksessä olivat vastakkain esittelijän päätösehdotus ja Lintusen Laukkasen kannattamana tekemä seuraavansisältöinen muutosehdotus:

”Ehdotus hyväksytään siten muutettuna, että ehto ’Rantalaiturin reunoille ei saa lisätä kaiteita’ poistetaan.

Perustelut:

”Kaiteettomuus voidaan ratkaista rakennusluvan myöntämisen yhteydessä, kun lopulliset suunnitelmat ovat varmistuneet."

Päätös ensimmäisessä äänestyksessä tehtiin äänin 3-7, 2 tyhjää ja 1 poissa.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät van Ooik, Lindell ja Ilvessalo.

Lintusen Laukkasen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Peltonen, Anttila, Muurinen, Euro ja Koski.

Sandelin ja Lähteenmäki äänestivät tyhjää.

Palmunen oli poissa kokouksesta.

2. Äänestys

Toisessa äänestyksessä olivat vastakkain ensimmäisessä äänestyksessä voittanut Lintusen Laukkasen kannattamana tekemä muutosehdotus ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemä seuraavansisältöinen hylkäysehdotus:

”Päätösehdotus hylätään.

Perustelut:

Alue kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön, jota tulee kehittää asemakaavoituksella ei poikkeamispäätöksin. Käyttötarkoituksen muutos ja uuden rakennusoikeuden osoittaminen alueelle on tutkittava maankäyttö- ja rakennuslain mukaisessa asemakaavanmuutosprosessissa."

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-2, 1 poissa.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä ensimmäisessä äänestyksessä voitaneen Lintusen Laukkasen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Peltonen, Anttila, Muurinen, van Ooik, Lindell, Euro, Koski ja Ilvessalo.

Sandelinin tekemän hylkäysehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Lähteenmäki.

Palmunen oli poissa kokouksesta.

Jakelu

kuulJulkipano
tiedKiinteistö Oy Turun Aurajoenranta
aoOy Vulcan Spa Ab
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tiedKulmala Hannele
tiedKulmala Pentti
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedVapaa-aikatoimiala, museopalvelut
tpvKoskela Ljudmila


Liitteet:

Kylk § 49
Liite 1:Asemapiirros 3.7.2017