Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta4830.01.20184

12986-2016 (615)

Poikkeamispäätös; Gränsbackankuja 5, neljän uuden kerrostalon rakentaminen, Ruohonpää (P 2016-1555)

Tiivistelmä:

Kyseessä on palveluasumiseen tarkoitetulle asuinkerrostalojen korttelialueelle rakennettavat palveluasumiseen sekä tavanomaiseen asumiseen tarkoitetut kerrostalot. Hakemuksen mukaista rakentamista esitetään hyväksyttäväksi, koska se edistää alueen tarkoituksenmukaista käyttöä muuttuneissa olosuhteissa eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle tai kaavan toteuttamiselle.

Kylk § 48

Kaupunkiympäristötoimiala/ ympäristölakimies Tanja Lecklin 24.1.2018: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Ruohonpää (75), kortteli 67, tontti 4, pinta-ala 10170 m2.

Osoite: Gränsbackankuja 5

Hakija

YH Kodit Oy

Rakennushanke

- Rak 1; 7 krs 2800 k-m2, palveluasumista

- Rak 2; 7 krs 2800 k-m2, palveluasumista

- Rak 3; 6 krs 2200 k-m2, asuinkerrostalo

- Rak 4; 6 krs 2200 k-m2, asuinkerrostalo.

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 16.11.2013. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

AK-2: Asuinkerrostalojen korttelialue. Alueelle saa sijoittaa vain vanhusten palveluasuntoja ja palveluasumiseen liittyviä yleistiloja ja/tai päiväkodin. Autopaikkoja tulee rakentaa 1 ap/85 k-m2 asuinkerrosalaa kohden tai 1 ap/150 k-m2 palveluasuntojen kerrosalaa kohden, 1 vieraspaikka 5 palveluasuntoa kohden ja 1 vieraspaikka 7 asuntoa kohden.

Poikkeukset

- poikkeaminen kaavamerkinnästä AK-2: ei pelkästään palveluasumista, vaan myös kaksi asuinkerrostaloa

- poikkeaminen kaavamerkinnöistä VI(2/3) ja VII(2/3): rakennusten ylimmässä kerroksessa kerrosala sama kuin alapuolella olevissa kerroksissa

- kaavassa merkityn p-alueen ylitys Istutettavalle alueen osalle

- poikkeaminen kaavamerkinnästä L-1: muutama parkkipaikka sijoittuu luonnontilaisena säilytettävälle alueelle

- pihapysäköinti alueelle, jossa kaavamerkintä "maa"

- rakennusalarajojen ylitys kaikissa rakennuksissa.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille ensimmäisen kerran 14.12.2016 lähetetyillä kirjeillä. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen.

Kiinteistön 853-509-1-35 omistaja jätti 28.12.2016 muistutuksen, jossa vastustetaan hakemuksessa esitettyä kiinteistön käyttöä osittain vuokra-asumiseen sekä kiinteistölle suunniteltua autopaikkojen sijoittelua. Lisäksi naapuri on vastustanut sitä, että kiinteistöllä oleville suojeltaville tammille jää liian vähän tilaa ja että vesijohtolinjat ovat jäämässä autokatoksen kohdalle maanpinnalle.

Hakija on esittänyt uuden 6.10.2017 päivätyn suunnitelman, jonka johdosta naapureille on uudelleen varattu kirjeitse tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei uuden kuulemisen yhteydessä tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Suikkilassa. Kyseessä on palveluasumiseen kaavoitettu kiinteistö. Hakija on perustellut käyttötarkoituksesta poikkeamista sillä, että tarve Kotosalla-konseptin mukaisen palveluasumisen tuottamiseen on muuttunut oleellisesti siitä, kun asemakaavaa on aikanaan valmisteltu. Kaavavaiheessa oletettua tarvetta ei enää samassa määrin ole, mutta normaalien vuokra-asuntojen kysyntä alueella on korkealla tasolla.

Hakija on kehittänyt suunnitelmiaan pysäköintialueiden osalta siten, että kaavan mukaisesti suojeltavalle tammelle jää enemmän tilaa. Uudessa suunnitelmassa ei ole autokatoksia. Jotta uudisrakennukset soveltuisivat mahdollisimman hyvin ympäristöönsä, poikkeamista puolletaan ehdollisena siten, että parkkipaikkojen ympärille jäävän istutettavan alueen osalta on esitettävä pihasuunnitelma riittävän monipuolisen kasvillisuuden istuttamisesta paikalle.

Kun otetaan huomioon muutokset palveluasumisen tarpeessa ja toisaalta tavallisten vuokra-asuntojen tarpeen merkittävä kasvu, on poikkeamiselle olemassa erityinen syy. Ottaen huomioon, että suurempi osa kiinteistölle rakennettavista kerrosneliöistä on suunnattu palveluasumisen tarpeisiin, ei poikkeamisen voida katsoa aiheuttavan haittaa kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukainen poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 172 §).

Liite 1Asemapiirros 6.10.2017

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Naapurin muistutus 28.12.2016

Oheismateriaali 3Hakijan vastine muistutukseen 4.1.2017

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää hakemuksen ja 6.10.2017 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset seuraavin ehdoin:

- Rakennuslupavaiheessa on esitettävä pihasuunnitelma, jossa tontin Satakunnantiehen rajoittuvalle istutettavalle osalle suunnitellaan riittävästi ja riittävän monipuolisesti kasvillisuutta.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta hakemuksen vireille tullessa voimassa olleen rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 60 euroa/kuultava kiinteistö (16 kpl), yhteensä 1860 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

kuulJulkipano
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
aoYH Kodit Oy
tiedPaasonen Ilkka
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvKoskela Ljudmila


Liitteet:

Kylk § 48
Liite 1:Asemapiirros 6.10.2017