Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta5230.01.20188

11740-2017 (613, 002)

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma "Turku ratapiha"

Tiivistelmä: -

Kylk § 52

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Nella Karhulahti 22.1.2018:

Kaavoituksessa on laadittu uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Pohjolan kaupunginosaan rautatiealueen ja Köydenpunojankadun katualueen osalle sekä korttelin 29 tontille 8 osoitteessa Köydenpunojankatu 14. Työnimeltään kaavanmuutos on ”Turku ratapiha”. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Nella Karhulahti.

Ratapihan alueelle suunnitellaan monipuolista elämys- ja tapahtumakeskittymää sekä elämyksellisyyttä tukevia palveluita ja asumista yhteistyössä Turun Ratapihan Kehitys Oy:n ja VR-Yhtymä Oy:n kanssa.

Kaavan tavoitteet

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on parantaa kaupungin vetovoimaa mahdollistamalla elämyskeskuksen, siihen liittyvien monipuolisten toimintojen ja niiden edellyttämien liikennejärjestelyjen toteuttaminen sekä lisätä korkeatasoisen asumisen mahdollisuuksia laajentuvalla keskusta-alueella.

Tavoitteena on monipuolinen, kaupunkikuvallisesti korkealaatuinen alue, joka huomioi arvokkaan rautatieympäristön, toimii osana olevaa kaupunkirakennetta ja yhdistää ratapihan jakamia kaupunginosia toisiinsa. Tavoitteena on alueen hyvä saavutettavuus, sujuvat liikkumisjärjestelyt, erityisesti kävely- ja pyöräily-yhteydet keskustaan sekä kytkeytyminen Tunnin juna -hankkeeseen ja matkakeskukseen.

Kaavan tavoitteena on luoda terveellinen, turvallinen ja viihtyisä elin- ja toimintaympäristö ratapihan riskit huomioiden sekä uuden ja vanhan rakentamisen innovatiivinen yhdistäminen.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma "Turku ratapiha"

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman ”Turku ratapiha”.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Lautakunta päätti samalla järjestää kohteessa katselmuksen ennen seuraavaa kokousta.