Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19910.06.20243
Kaupunginvaltuusto10217.06.202426

3767-2024 (00 01 01)

Hallintosäännön muutokset 1.8.2024 alkaen

Tiivistelmä:

Hallintosääntö on kunnan toimintaa ohjaava sääntö, joka on pakollinen ja jonka vähimmäissisältö on määritelty kuntalain 90 §:ssä. Hallintosäännöllä valtuusto delegoi toimivaltaansa kunnan muille viranomaisille ja valtuusto päättää hallintosäännön muuttamisesta. Kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi tuodaan hallintosääntömuutos, jossa ehdotettavat muutokset koskevat tiettyjä henkilöstöä, kaupungin hallinnollista organisaatiota ja toimivaltoja koskevia säännöksiä.

Kh § 199

Lakiasiainjohtaja Pauliina Ahlas ja kaupunginsihteeri Antti Perälä 5.6.2024:

Asian tausta ja aikaisemmat päätökset

Hallintosääntö on kunnan toimintaa ohjaava sääntö, joka on pakollinen ja jonka vähimmäissisältö on määritelty kuntalain (410/2015) 90 §:ssä. Hallintosäännöllä valtuusto delegoi toimivaltaansa kunnan muille viranomaisille ja valtuusto päättää hallintosäännön muuttamisesta.

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 17.5.2021 § 103 uuden päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän mukaisen hallintosäännön noudatettavaksi 1.6.2021 lukien sekä pormestarimallin mukaisen hallintosäännön, joka tuli voimaan 1.8.2021. Hallintosääntöön tehtiin tämän jälkeen Uusi Turku -toimintamallin edellyttämät muutokset kaupunginvaltuuston päätöksellä 17.4.2023 § 73, jonka mukainen hallintosääntö tuli voimaan 1.6.2023.

Kaupungin organisaatiossa on ilmennyt tarpeita tehdä päivityksiä hallintosääntöön. Näistä keskeisimmät on kuvattu tässä esitystekstissä.

Henkilöstö

Esimies-termi on korvattu lähijohtaja-termillä.

Tarkastusjohtaja -nimike on poistettu hallintosäännön 20, 86 ja 90 §:stä. Hallintosäännön 20 §:ään on korjattu, että kansliapäällikkö on sisäisen tarkastuksen lähijohtajan esimies.​ 86 §:stä (nyk. 85 §) on poistettu maininta siitä, että sisäistä tarkastusta johtaa tarkastusjohtaja, ja on määrätty, että kansliapäällikkö määrää sisäisen tarkastuksen yleisistä tehtävistä.

Hallintosäännön 102 §:ää on muutettu siten, että jatkossa sivutoimi-ilmoituksen vastaanottamisen lisäksi myös sivutoimiluvan antamisesta päättää kansliapäällikkö konsernihallinnon henkilökunnan ja palvelujohtajien osalta ja palvelujohtaja palvelukokonaisuutensa osalta. Kansliapäällikön sivutoimi-ilmoituksen vastaanottaa edelleen kaupunginhallitus, joka myös päättää kansliapäällikön sivutoimiluvasta.

Hallintosäännön 105 §:stä (Palvelussuhteen päättyminen) on poistettu toinen momentti: ”Viranhaltijan ilmoitus virkasuhteen irtisanomisesta ja työntekijän ilmoitus työsuhteen irtisanomisesta saatetaan palvelussuhteeseen ottamisesta päättäneen viranomaisen tietoon.”

Hallintosäännön 109 §:ään (Virka- tai työtehtävien poikkeuksellista suorituspaikkaa koskevan luvan antaminen) on lisätty selvyyden vuoksi sana ”etätyö” seuraavasti: ”Palvelujohtajalla on oikeus antaa alaiselleen lupa suorittaa määräajan virka- tai työtehtäviä viraston tai muun virka- tai työtehtävien varsinaisen suorituspaikan ulkopuolella tai etätyönä, jos se on työn suorittamisen kannalta tarkoituksenmukaista.”

Hallintosäännön 114 §:ään on korjattu oikeat virkanimikkeet (lakiasiainjohtaja, kaupunginjuristi, konsernijuristi).

Yhteistyötoimikunnan käsittelyssä olleessa hallintosäännön luonnoksessa oli lisäksi esitetty hallintosäännön 91 §:ään lisäyksiä, joista henkilöstöjärjestöt jättivät yhteistyötoimikunnan ylimääräisessä kokouksessa 3.6.2024 lausunnon (oheismateriaali 2). Kaupungin henkilöstöasioiden ohjaus on pyytänyt asiasta KT Kuntatyönantajat ry:n lausuntoa, jota ei ole vielä saatu. Nämä lisäykset poistetaan selvitystyön keskeneräisyyden vuoksi tässä vaiheessa hyväksyttäväksi esitettävästä hallintosäännöstä ja niitä koskeva mahdollinen esitys tehdään myöhemmin erikseen.

Kaupungin hallinnollinen organisaatio

Johdon tuki -toiminnon nimi muutetaan strategiatoiminnoksi (24 §). Strategiatoimintojen tehtäviä on täsmennetty ja pykälään on lisätty maininta siitä, että strategiatoimintoja johtaa strategiajohtaja.

Yhteisten palvelujen tehtäviä on täsmennetty (25 §). Pykälään on lisätty maininta siitä, että yhteisiä palveluja johtaa hallintojohtaja.

Integraatiotoimintoa koskevaa 26 §:ää tiivistetään ja lisätään maininta siitä, että integraatiotoimintoa johtaa integraatiojohtaja. Integraatiojohtajaa koskevaan 21 §:ään lisätään lause, jonka mukaan integraatiojohtajaan sovelletaan soveltuvin osin mitä palvelujohtajasta on määrätty.

Kulttuurin palvelukokonaisuutta koskevaa 28 §:ää täsmennetään siten, että tapahtumatoiminnot poistetaan palvelukokonaisuuden alaisuudesta.

Lasten ja nuorten palveluiden yhteisvaikuttavan kokonaisnäkemyksen palvelukokonaisuuden nimi 30 § on muutettu lasten ja nuorten palvelukokonaisuus.

Toimivallat

Kaupunginhallituksen toimivaltaan (35 §) lisätään selvyyden vuoksi toimivalta päättää liiketoiminnan luovutuksesta ja vastaanottamisesta.

Kansliapäällikön toimivaltaa tila-asioissa (43 §) korjataan siten, että kansliapäälliköllä on jatkossa toimivalta hyväksyä pienten, kustannusarvioltaan 0,1–3 miljoonan (nykyisin 0,2 – 3 miljoonan) euron arvoisen tilainvestointien investointisuunnitelman.​ Hallintosäännön muutostarve tältä osin johtuu jo tehdystä hankesuunnitteluohjeen muutoksesta.

Lisäksi kansliapäällikön toimivaltaan omistajaohjausasioissa (46 §) lisätään toimivalta päättää valvontavastuuhenkilöt, joiden tehtävänä on valvoa kaupunkikonserniin kuuluvan yhteisön toimintaa ja taloutta konserniohjeiden mukaisesti.

Kansliapäällikön toimivaltaan hankinnat ja muiden taloudellisten sitoumusten tekeminen sekä irtaimen omaisuuden luovuttaminen (80 §) lisätään toimivalta hyväksyä myyntilaskun hyvitys.

Palvelujohtajan toimivaltaan (47 §) lisätään kohta, jonka mukaan palvelujohtaja palvelukokonaisuutensa osalta päättää irtaimen omaisuuden luovuttamisesta ja käyttöomaisuuden siirroista.​

Elinvoimajohtajan erityisen toimivallan määrittelemiseksi hallintosääntöön lisätään uusi pykälä 48 §, jonka mukaan elinvoimajohtajan erityiseen toimivaltaan kuuluu päättää katujen, puistojen, torien ja muiden yleisten alueiden luovuttamisesta tilapäiseen käyttöön yleisötilaisuuden ja ulkoilmatapahtuman järjestämiseksi hallintosäännön 42 §:n 7 kohdan tarkoittamissa rajoissa.​ Tämä toimivalta kuuluu tällä hetkellä kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden palvelujohtajalle.

Palvelujohtajan erityistä toimivaltaa kulttuurin ja liikunnan palvelukokonaisuudessa sekä nuorisopalvelualueella koskevaa 63 §:ää muutetaan siten, että nuorisolain 10 §:n mukaisen etsivän nuorisotyön toimeenpanosta vastaavan viranhaltijan tai kuntaan työsopimussuhteessa olevan henkilön nimeää lasten ja nuorten palveluiden palvelukokonaisuuden palvelujohtaja.​

​Strategia- ja kehittämisjohtaja on 118 §:ssä korvattu tietohallintojohtajalla kaupunginhallitukselle 10.6.2024 tuotavan erillisen strategia- ja kehittämisjohtajan viran lakkauttamista ja tietohallintojohtajan viran perustamista koskevan päätösesityksen mukaisesti.

Hallintosäännön luonnos ja asian aikaisempi käsittely

Uusi hallintosääntö sisältää myös muita vähäisiä korjauksia.

Yhteistyötoimikunta on käsitellyt hallintosäännön muuttamista kokouksissaan 21.5.2024 ja 3.6.2024. Henkilöstöjärjestöt ovat 3.6.2024 kokouksessa jättäneet hallintosäännön 91 §:ään esitetyistä muutoksista oheismateriaalina 2 olevan lausunnon.

Muutettu hallintosääntö on liitteenä 1 ja muutosehdotukset on esitetty oheismateriaalissa 1.

Liite 1Luonnos hallintosäännöstä

Oheismateriaali 1Hallintosääntö muutosmerkinnöin

Oheismateriaali 2Henkilöstöjärjestöjen kannanotto​

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että liitteenä 1 oleva hallintosääntö hyväksytään ja hallintosääntö tulee voimaan 1.8.2024. Samalla kumotaan kaupunginvaltuuston 17.4.2023 § 73 hyväksymä hallintosääntö.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 102

Liite 1Luonnos hallintosäännöstä

Oheismateriaali 1Hallintosääntö muutosmerkinnöin

Oheismateriaali 2Henkilöstöjärjestöjen kannanotto​

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että liitteenä 1 oleva hallintosääntö hyväksytään ja hallintosääntö tulee voimaan 1.8.2024. Samalla kumotaan kaupunginvaltuuston 17.4.2023 § 73 hyväksymä hallintosääntö.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedElinvoiman palvelukokonaisuus
tiedHyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta
tiedKasvatus ja opetus
tiedKasvatus- ja opetuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKaupunkiympäristö
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKeskusvaalilautakunta
tiedKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, asianhallinta
tiedKulttuuri- ja nuorisolautakunta
tiedKulttuurin palvelukokonaisuus
tiedLasten ja nuorten palveluiden yhteisvaikuttavan kokonaisnäkemyksen palvelukokonaisuus
tiedLiikunnan palvelukokonaisuus
tiedLiikuntalautakunta
tiedLounais-Suomen jätehuoltolautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedRevisiotoimisto
tiedTarkastuslautakunta
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta


Liitteet:

Kh § 199
Liite 1:Hallintosääntö 1.8.2024 alkaen

Kv § 102
Liite 1:Hallintosääntö 1.8.2024 alkaen / Utkast till förvaltningsstadgan