Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus18903.06.20246
Kaupunginvaltuusto8017.06.20244

2767-2024 (07 02 01)

Kaupunginvaltuuston teemakyselytunti

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 8.4.2024 § 129, että kaupunginvaltuuston kesäkuun kokouksen osana järjestetään teemakyselytunti aiheesta "Yhteistyö Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa ja kaupungin rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä". Teemakyselytunteja ei ole aiemmin kaupunginvaltuustolle järjestetty, ja nyt saatavien kokemusten perusteella kyselytuntiformaattia on mahdollista tarvittaessa kehittää edelleen.

Kh § 189

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen ja johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 28.5.2024:

Hallintosäännön 150 § sisältää säännökset kaupunginvaltuuston kyselytunnista. Kyselytuntikäytäntö on muodostunut sellaiseksi, että kaupunginvaltuutettu lukee paperista ennakkoon toimittamansa kysymyksen ja kysymykseen vastaava lukee paperista ennakkoon valmistellun vastauksen. Minkäänlaista varsinaista keskustelua kyselytunnilla ei ole syntynyt. Kyselytunnilla esitetyt kysymykset ovat usein olleet myös suhteellisen operatiivisia, ja niihin olisi saanut vastauksen valtuutetun tiedonsaantioikeuden nojalla kysymällä asiaa suoraan vastuuvirkamieheltä sähköpostilla.

Kyselytunnin tarpeesta ja sen formaatista käytiin keskustelua valtuustoryhmien puheenjohtajista koostuvassa puheenjohtajatoimikunnassa. Toimikunnassa käydyssä keskustelussa tunnistettiin edellä mainitut nykymuotoisen kyselytunnin ”puutteet”. Käydyssä keskustelussa nousi esiin ajatus siitä, että kyselytunnilla olisi jokin teema, johon esitettävät kysymykset kohdistuisivat.

Em. perusteilla kaupunginhallitus päätti 8.4.2024 § 129, että kaupunginvaltuuston kesäkuun kokouksen osana järjestetään teemakyselytunti aiheesta:

”Yhteistyö Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa ja kaupungin rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.”

Teemakyselytunnin alussa kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen pitää lyhyen alustuksen teemakyselytunnin aiheesta. Tämän jälkeen kaupunginvaltuutetut voivat esittää pormestariston vastattavaksi kyselytunnin teemasta lyhyitä kysymyksiä korkeintaan yhden minuutin puheenvuoroissa. Kysymyksiä ei tarvitse toimittaa ennakkoon. Vastaukset kysymyksiin saavat kestää korkeintaan yhden minuutin. Teemakyselytunnin kysymys-vastaus -osioon varataan aikaa yksi tunti. Tämän jälkeen siirrytään käsittelemään kaupunginvaltuuston esityslistalla olevia muita asioita.

Teemakyselytunnista saatujen kokemusten perusteella kyselytuntien formaattia voidaan kehittää edelleen.

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy teemakyselytunnin aiheesta ”Yhteistyö Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa ja kaupungin rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä”.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 80

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy teemakyselytunnin aiheesta ”Yhteistyö Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa ja kaupungin rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä”.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.