Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus12508.04.202413
Kaupunginvaltuusto5015.04.20249

1570-2024 (02 08 00)

Lausteen päiväkodin väistötilat, Mustionkatu 24, Siirtokelpoisten väliaikaistilojen vuokraus

Tiivistelmä:

Lausteen päiväkodin Maistraatinpolun yksikölle esitetään hankittavan akuuttina väistötilahankintana väliaikaistilat vuokraamalla ne 5 vuoden ajaksi. Sijaintipaikaksi väliaikaistiloille esitetään osoitteessa Mustionkatu 24 sijaitsevaa tonttia. Nykyisissä tiloissa on ollut sisäilmahaasteita ja rakennus on teknisen käyttöikänsä päässä.

Kh § 125

Toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen ja rakennuttajainsinööri Soili Oksanen 25.3.2024:

Taustaa

Tilapalvelujohtaja päätti 20.12.2023 § 34 Lausteen päiväkodin akuutin väistötilahankinnan kilpailutuksen käynnistämisestä.

Lausteen päiväkoti (Maistraatinpolku) on teknisen käyttöikänsä päässä. Kohteesta on tehty useita sisäilmailmoituksia vuosien 2018–2023 aikana. Päiväkotirakennuksen tehtiin kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus vuonna 2020. Tutkimusten pohjalta rakennuksessa tehtiin huolto- ja korjaustoimenpiteitä. Marraskuussa 2021 havaittiin tarve uusille kosteusmittauksille ja niiden pohjalta lisäkorjaustarpeille, jotka valmistivat vuoden 2023 aikana. Oireilu päiväkodilla on jatkunut. Lokakuussa 2023 sovittiin käyttöä turvaavista toimenpiteistä, jotka turvaavat toiminnan vuoden 2024 loppuun asti. Väistötilaratkaisun tulisi olla valmis joulukuussa 2024.

Lausteen päiväkodissa on tällä hetkellä tilat maksimissaan 126 lapselle kuudessa ryhmässä. Tilaohjelman mukainen tilatarve on noin 1.250 hym2. Kohteelle ei ole löytynyt selvityksissä valmista korvaavaa tilaa. Lausteen päiväkoti tarvitsee väistötilat, kunnes nykyisen kohteen korvaava uudisrakennus on valmis.

Tilapalveluissa on valmisteilla laaja päiväkotien uudishanke, jossa toteutetaan hankekokonaisuutena valituille kohteille korvaavia uusia päiväkotitiloja elinkaari- ja vuokrahankemallilla. Tässä kokonaisuudessa mukana on tulevaisuudessa myös Lausteen päiväkodin korvaavat tilat Lausteelle.

Tilapäisen tilaelementin sijoittuminen

Väistötila on esitetty sijoitettavaksi tontille 853-26-10-15 (Mustionkatu 24), joka sijaitsee noin 1,5 km etäisyydellä nykyisestä päiväkodista länteen. Tontti on merkitty asemakaavaan (853 23/2012) asuinrakennusten korttelialueeksi (A-1/s.), mutta alueelle saa rakentaa asuin-/asuntola-, toimisto- ja toimitilarakennuksia sekä ympäristöhäiriötä aiheuttamattomia verstas- ja varastorakennuksia. Tontin kokonaispinta-ala on 6.538 m2 ja tontin käyttö päiväkodin tilaelementin sijoituspaikkana vaatii poikkeamisluvan.

Tontin käyttöä päiväkodin väistötilaelementin sijoituspaikkana on selvitetty moniammatillisesti kaupungin sisällä ja selvitysten perusteella kohteeseen on mahdollista sijoittaa päiväkodin väistötilat viiden vuoden määräajaksi ottaen huomioon kiinteistöstä ja sen sijainnista johtuvat reunaehdot. Suunnittelussa tulee huomioida saatto- ja huoltoliikenteen lisäksi myös jalankulku- ja pyöräily-yhteydet kohteeseen.

Päiväkoti on käyttöönotettavissa tarjouksen hyväksymisestä arviolta 7–8 kuukauden kuluttua. Valmistumisarviossa on oletettu, että kohteen luvitukseen menee maksimissaan 60 päivää.

Hankinnan kilpailutus

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkirakentaminen, toimitilojen rakennuttaminen julkaisi 23.2.2024 Haahtela PRIS -projektipankkiin sekä ilmoituskanava Hilmaan hankintailmoituksen Lausteen päiväkodin siirtokelpoisten väistötilojen vuokrausta koskien.

Valmiit tilat, niiden perustus ja siirto, leikkipihan ja parkkialueiden toteutus sekä kohteen ylläpito vuokrataan viideksi vuodeksi.

Hankinnassa käytettiin avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa.

Päästäkseen mukaan vertailuun tarjoajan tuli täyttää tarjouspyynnön mukaiset minimikriteerit ja tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset.

Asiakirjat olivat vapaasti noudettavissa Haahtelan Pris -projektipankista. Projektipankkiin kirjautui yhteensä 14 tarjouspyyntöasiakirjojen hakijaa.

Määräaikaan 22.3.2024 klo 12.00 mennessä jätettiin kaksi tarjouspyynnön mukaista tarjousta, jotka täyttävät edellä vaatimukset.

Adapteo Finland Oy​

52.762 €/kk​

633.144 €/vuosi (alv 0 %)​

Parmaco Oy​

52.700 €/kk​

632.400 €/vuosi (alv 0 %)​

Halvimman tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen on antanut Parmaco Oy.

Päätösesitys

Lausteen päiväkodin siirtokelpoisten väliaikaistilojen vuokraus ylläpitoineen päätetään hankkia hinnaltaan halvimman tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen antaneelta Parmaco Oy:lta hintaan 52.700 €/kuukausi (alv 0 %).

Viiden vuoden vuokra-ajan vuokrakustannukseksi tulee 3.162.000 € (alv 0 %).

Tarjouksen kerrosala on 1.700 m2 + ulkovarasto 20 m2 eli yhteensä 1.720 m2.

Rakentamisen kustannus noin 1.838 €/m2.

Vuokrakustannus (ulos maksettava vuokra) noin 30,7 €/m2/kk

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että

Sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävällä sopimuksella, joka voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun vireille saattamista koskevan vaatimuksen johdosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 50

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että

Sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävällä sopimuksella, joka voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun vireille saattamista koskevan vaatimuksen johdosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAdapteo Finland Oy
aoParmaco Oy
tiedKasvatus ja opetus
tpvKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut