Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus12408.04.202412
Kaupunginvaltuusto5115.04.202410

2632-2024 (02 08 00, 10 03 02)

Uittamon päiväkodin Susiniitynkadun yksikön väistötilat, Siirtokelpoisten väliaikaistilojen vuokraus

Tiivistelmä:

Uittamon päiväkodin Susiniitynkadun yksikön väliaikaistilat esitetään hankittavan akuuttina väistötilahankintana vuokraamalla ne 5 vuoden ajaksi. Sijaintipaikaksi väliaikaistiloille esitetään Uittamolla päiväkodin välittömässä läheisyydessä sijaitsevaa Naakelinpojankenttää. Nykyisissä tiloissa on ollut sisäilmahaasteita ja rakennus on teknisen käyttöikänsä päässä.

Kh § 124

Toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen ja Rakennuttajainsinööri Niklas Lilja 28.3.2024:

Kaupunginhallitus päätti 31.1.2022 § 33 periaatepäätöksenä, että jatkossa akuutin väistötilahankinnan prosessi käynnistetään tilapalvelujohtajan päätöspöytäkirjalla.

Tilapalvelujohtaja päätti 20.12.2023, että Uittamon päiväkodin Susiniitynkadun yksikön väistötilojen vuokrahankinnan kilpailutus voidaan käynnistää siten, että sijoituspaikaksi vahvistetaan kaavan tontti Naakelinpojankenttä-Niittikenttä-Naulapuisto ja kilpailutuksen pohjana on vuokrakohteen hankinta.

Taustaa

Uittamon päiväkodin Susiniitynkadun yksikkö on teknisen käyttöikänsä päässä. Kohteesta on tehty RS15 Kuntoarvio 14.8.2018, jonka mukaan kohde oli rakennus-, LVIA- ja sähkötekniikan osalta kokonaisuutena tyydyttävässä kunnossa.

Uittamon päiväkodin Susiniitynkadun yksikössä on tilat neljälle ryhmälle ja maksimissaan 69 tilapaikalle. Päiväkodissa toimii tällä hetkellä yksi 12 paikkainen alle 3-vuotiaiden lasten ryhmä, yksi 21 paikkainen yli 3-vuotiaiden lasten ryhmä, yksi 14 paikkainen yli 3-vuotiaiden ryhmä, jossa lapsilukumäärä on vähennetty lasten erityistarpeiden vuoksi sekä yksi 8 paikkainen erityisryhmä monivammaisille lapsille.

Uittamon päiväkotiin kohdistuu hoitopaikkapaineita erityisesti alle 3-vuotiaiden lasten osalta, tarve yhdelle uudelle ryhmälle on merkittävä. Päiväkoti palvelee Uittamon lisäksi Martin ja Majakkarannan alueiden lapsiperheitä. Tästä syystä väistötiloja laajennetaan nykyisestä yhden maksimissaan 21 paikkaisen ryhmän tilojen verran.

Päiväkodin neljän perusryhmän ja yhden monivammaisten lasten ryhmän sekä oheistilojen tilaohjelman mukainen tilatarve on noin 1.150 hym2.

Kohteelle ei löytynyt selvityksissä valmista korvaavaa tilaa. Susiniitynkadun päiväkoti tarvitsee väistötilat.

Tilapalveluissa on valmisteilla laaja päiväkotien uudishanke, jossa toteutetaan hankekokonaisuutena valituille kohteille korvaavia uusia päiväkotitiloja elinkaari- ja vuokrahankemallilla. Tässä kokonaisuudessa mukana on tulevaisuudessa myös Uittamon päiväkodin Susiniityn yksikön korvaavat tilat Uittamolle.

Tilapalvelut on selvittänyt nykyisen päiväkotirakennuksen lähellä olevien sijaintien sopivuutta väliaikaisen päiväkotirakennuksen sijoituspaikaksi. Selvityksessä esiin noussut tontti Naakelipojankenttä-Niittikenttä-Naulapuisto, sijaitsee nykyisen päiväkotirakennuksen lounaispuolella. Tontti rajoittuu koillisessa tontin ja Naularannankujan välissä olevaan Naulatehtaanpuistoon, kaakossa kahteen rivitalo tonttiin, lounaassa Naulatehtaan puistoon ja siinä olevaan leikkipaikkaan sekä luoteispuolella tontin ja Pulttikadun välissä olevaan Naulatehtaanpuistoon. Kaavan tontti Naakelipojankenttä-Niittikenttä-Naulapuisto on merkitty Urheilu- ja virkistyspalvelualueeksi (VU) ja Puistoksi (VP). Sen käyttö päiväkodin tilaelementin sijoituspaikkana vaatii poikkeamisluvan.

Ottaen huomioon alueen kaavoitus sekä maankäyttö- ja rakennuslain mukainen väliaikaisen rakennuksen rakennusluvan myöntämisen periaatteet, rakennuslupaa päiväkodille on mahdollista hakea viideksi vuodeksi. Tontin kokonaispinta-ala on 7.330 m2 ja sen rakennettavissa oleva osuus on pinta-alaltaan noin 2.000m2.

Rakennuksen sijoittamisessa tontille tulee huomioida myös päiväkodin leikkipiha. Tähän käyttöön voidaan osoittaa tontin etelän puoleinen Naulapuiston ja Niittikentän osuus. Lisäksi alueella on, osittain Naakelipojankenttä-Niittikenttä-Naulapuiston tontilla, leikkipuisto, joka on erityisesti suunniteltu huomioiden esteettömyys.

Kuva 1: Väliaikaisen päiväkotirakennuksen sijoituspaikka Naakelipojankenttä.

Tontin mahdollista käyttöä päiväkodin väistötilaelementin sijoituspaikkana on selvitetty moniammatillisesti kaupungin sisällä ja selvitysten perusteella kohteeseen on mahdollista sijoittaa päiväkodin väistötilat viiden vuoden määräajaksi ottaen huomioon kiinteistöstä ja sen sijainnista johtuvat reunaehdot.

Tilaelementin kilpailutuksen eteneminen

Kaavan tontti Naakelipojankenttä-Niittikenttä-Naulapuisto on merkitty Urheilu- ja virkistyspalvelualueeksi (VU) ja Puistoksi (VP). Rakennushankkeeseen ryhtyvä teettää kiinteistölle 853–46–9908–0 esitetylle sijoitusalueelle maaperätutkimukset, jossa tutkitaan maaperän rakennetta, sekä pinnan muotoja. Näiden tulosten perusteella saadaan käsitys perustamisolosuhteiden, sekä maanrakennustöiden laajuudesta. Samalla otetaan myös näytteet mahdollisten pilaantuneiden maa-ainesten osalta koko kiinteistöltä. Riippuen näytteiden tuloksista mahdolliset pilaantuneet maat käsitellään asianmukaisesti. Mahdolliset pima-maat voivat nostaa rakentamiskustannuksia. Alustava perustamistapalausunto saadaan käyttöön tarjouspyyntövaiheessa.

Tilaelementin kilpailutus toteutetaan aiemmin tehtyjen linjausten, kaupunginhallitus 20.11.2023 § 422 ja 31.1.2022 § 33 päätösten mukaisesti.

Hankinnan kilpailutus

Tilaelementin kilpailutus toteutetaan tehtyjen päätösten mukaisesti. Kaupunginhallitus päätti 20.11.2023 § 422, että nykyisestä markkina- ja rahoitustilanteesta johtuen tulevaisuudessa väistötilojen hankinnassa käytetään ensisijaisesti vuokramallia. Leasingmallin käyttöä voidaan tapauskohtaisesti harkita toissijaisena vaihtoehtona.

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkirakentaminen, toimitilojen rakennuttaminen julkaisi 23.2.2023 Haahtela PRIS -projektipankkiin sekä ilmoituskanava Hilmaan hankintailmoituksen Uittamon päiväkodin Susiniitynkadun yksikön väistötilat, Siirtokelpoisten väliaikaistilojen vuokrausta koskien. Valmiit tilat vuokrataan viideksi vuodeksi. Tarjous sisältää myös tilojen ylläpidon koko vuokra-ajan.

Hankinnassa käytettiin avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa.

Päästäkseen mukaan vertailuun tarjoajan tuli täyttää tarjouspyynnön mukaiset minimikriteerit ja tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset.

Asiakirjat olivat vapaasti noudettavissa Haahtelan Pris -projektipankista. Projektipankkiin kirjautui yhteensä 11 tarjouspyyntöasiakirjojen hakijaa.

Määräaikaan 22.3.2024 klo 12.00 mennessä jätettiin kaksi tarjousta, jotka molemmat täyttivät tarjouspyynnön kriteerit ja pääsivät mukaan hintavertailuun.

Parmaco Oy​

47.550 €/kk​

570.600 €/vuosi (alv 0 %)​

Adapteo Oy​

52.073 €/kk​

624.881 €/vuosi (alv 0 %)​

Halvimman tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen on antanut Parmaco Finland Oy.

Päätösesitys

Uittamon päiväkodin Susiniityn yksikön siirtokelpoisten väliaikaistilojen vuokraus päätetään hankkia hinnaltaan halvimman tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen antaneelta Parmaco Oy:lta hintaan 47.550 €/ kuukausi (alv 0 %).

Viiden vuoden vuokra-ajan kustannukseksi tulee 2.853.000 € (alv 0 %).

Väistötilan huoneistoala on 1.394 m² ja kerrosala 1.585 m².

Rakentamisen kustannus n. 1.800 €/m².

Vuokrakustannus (ulos maksettava vuokra) 30 €/m²/kk.

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että

Sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävällä sopimuksella, joka voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun vireille saattamista koskevan vaatimuksen johdosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 51

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että

Sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävällä sopimuksella, joka voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun vireille saattamista koskevan vaatimuksen johdosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAdapteo Finland Oy
aoParmaco Oy
tiedKasvatus ja opetus
tpvKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut