Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus6426.02.202414
Kaupunginvaltuusto3811.03.202412

7345-2023 (00 01 02, 08 00 00, 09.07)

Vastaus valtuutettu Timo Furuholm ym. aloitteeseen suojatien turvallisuuden ja esteettömyyden parantamiseksi Aninkaistenkadulla

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuutettu Timo Furuholm ym. ovat 23.10.2023 tehneet valtuustoaloitteen koskien suojatien turvallisuuden ja esteettömyyden parantamisesta Aninkaistenkadulle. Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se merkitsee aloitteeseen laaditun vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

Kh § 64

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnitteluinsinööri Toni Jokela 8.2.2024:

Aloitteessa esitetään Aninkaistenkadun ja Eerikinkadun suojatien turvallisuuden parantamista selkeyttämällä suojatien maalauksia sekä uusimalla opasteita.

Aloitteessa mainittiin turvattomuus jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja skuuttien ollessa samassa tilassa katua ylittäessä. Tilanteen parantamiseksi ehdotettiin maalausten ja opastuksen uusimista. Kadulla kulkijoilla on erilaiset nopeudet ja ylitys ei aina tapahdu kohtisuoraan. Yllättävät sivusiirtymät saattavat johtaa vaaratilanteisiin.

Kaupunginhallituksen 22.6.2023 § 269 hyväksymässä Turun kaupungin liikenneturvallisuusohjelmassa yksi pääkohderyhmistä ovat jalankulkijat, pyöräilijät ja sähköpotkulautailijat. Kohderyhmän osalta tavoitellaan yleisesti turvallisuuden parantamista, houkuttelevuuden lisäämistä sekä turvallisuuden tunteen parantamista.

Liikenneturvallisuusohjelman yksi toimenpidekokonaisuus on liikenneympäristön parantaminen. Toimenpiteinä on mm. katuverkon luokittelu sekä jalankulun ja pyöräliikenteen kadunylitysten turvallisuus ja niiden parantaminen. Katuverkon luokittelussa määritellään erityyppisille kaduille niiden roolit, toiminnot ja suunnittelun tavoitteet. Katuluokitustyön yhteydessä kadunylityspaikkojen parantamistarpeita priorisoidaan.

Aninkaistenkadun ja Eerikinkadun risteyksen suojatiet tulevat olemaan osana tarkastelua. Lopullinen ratkaisu muodostuu suunnittelun edetessä.

Parannusehdotuksena nykytilaan voisi olla selkeämpi kulkumuotojen erottelu, keskisarakkeen muokkaaminen ja maalausten uusiminen suojatiellä. Kulkumuotojen erottelemiseksi ja ylityksen selkeyttämiseksi tutkitaan reunakivijärjestelyt.

Suojateiden reunakivet tullaan mittaamaan ja korjaamaan tarvittaessa esteettömyysvaatimusten mukaisiksi.

Oheismateriaali 1Valtuutettu Timo Furuholmin ym. aloite suojatien turvallisuuden ja esteettömyyden parantamiseksi Aninkaistenkadulla

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee edellä olevan vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 38

Oheismateriaali 1Valtuutettu Timo Furuholmin ym. aloite suojatien turvallisuuden ja esteettömyyden parantamiseksi Aninkaistenkadulla

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee edellä olevan vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi keskustelun aikana Furuholmin Holopaisen kannattamana tekemä ponsi päätettiin saattaa hallintosäännön 169 §:n mukaisesti kaupunginhallituksen tietoon.​

Esitetty ponsi

Furuholm Holopaisen kannattamana esitti seuraavan ponnen:​

”Keskeisen sijainnin ja vilkkaan liikenteen vuoksi Aninkaistenkadun suojatien uudistaminen tulee priorisoida kiireellisesti toteutettavaksi.”

Jakelu

tiedFuruholm Timo
tpvKaupunkiympäristö