Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 63 | 26.02.2024 | 13 | |
Kaupunginvaltuusto | 36 | 11.03.2024 | 10 |
7346-2023 (00 01 02, 09.07, 10 03 01)
Vastaus valtuutettu Sofia Engblom ym. aloitteeseen esteettömistä levähdyspaikoista Aurajokirantaan
Tiivistelmä:
Kaupunginvaltuutettu Sofia Engblom ym. ovat 23.10.2023 tehneet valtuustoaloitteen koskien esteettömiä levähdyspaikkojen toteuttamista Aurajokirantaan. Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se merkitsee aloitteeseen laaditun vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.
Kh § 63
Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kaavoitus, maisema-arkkitehti Marie Nyman, toteutussuunnittelu, miljöösuunnittelija Tomi Hangisto, keskustan kehittämisen kärkihanke, hankepäällikkö Mervi Lehto, integraatiotoiminta ja esteettömyyskoordinaattori Jyri Kuparinen 16.2.2024:
Aloitteessa esitetään, että jokirannassa tulisi olla säännöllisen väliajoin esteettömiä levähdyspaikkoja, jossa on huomioitu niin esteetön kulku kuin myös esteetön penkkimalli ja esteettömät roska-astiat. Esteettömyyden paremmalla huomioimisella mahdollistettaisiin useamman kaupunkilaisen aktiivinen liikkuminen. Aloitteessa edellytetään jokirannan levähdyspaikkojen esteettömyyskartoitusta, jossa hyödynnetään tarvittaessa kokemusasiantuntijoita ja vaikuttajaryhmiä. Kartoituksen avulla tunnistetaan mitä esteettömyyttä parantavia toimenpiteitä voidaan tehdä kunnostustöiden yhteydessä ja mitä laajempia esteettömyyskorjauksia tarvitaan.
Esteettömyyskartoituksia laaditaan mittaamalla, havainnoimalla ja osittain myös arvioimalla ympäristön esteettömyyden nykytilanne. Esteettömien julkisten alueiden suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon ohjeistaminen katu-, viher- ja piha-alueilla -oppaassa (SuRaKu -oppaassa) on käyty läpi tarkistettavat asiat ja ongelmakohdat mm. levähdyspenkkien esteettömyyden kartoitus- ja arviointityössä. SuRaKu -ohjekorteista, kuten puistokäytäviä ja levähdyspaikkoja koskevasta kortista, löytyy yleistietoa esteettömien julkisten ulkoalueiden suunnitteluun, rakentamiseen ja kunnossapitoon. Työssä käytetään tarvittaessa myös apuna Turun kaupungin esteettömyysohjeistusta ja Sujuva asemaympäristön esteettömyyssuunnitteluohjetta. Turun kaupungilla on opastamisen konsepti, joka tulee myös liittää asian tarkasteluun.
Turun kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma on laadittu vuodesta 2015 lähtien ja suunnitelmaa arvioidaan ja päivitetään kahden vuoden välein. Suunnitelmassa vuosille 2022-23 on esitetty toimenpiteinä mm. esteettömyyteen liittyvän yhteistyön kehittämistä eri tavoin sekä esteettömyysohjeistuksen, esteettömyysselvityksen ja esteettömyyssuunnitelman käyttöönottoa julkisissa rakennuskohteissa. Vuonna 2022 käynnissä olleessa TYMI-hankkeessa päivitettiin työmaajärjestelyjen esteettömyysohjeistuksia mm. työmaakohteiden esteettömyyskävelyihin pohjautuen. Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelman (kh 20.3.2023 § 101) toimenpiteissä on mm. suojateiden valaistuksen ja esteettömyyden parantaminen, esteettömien penkkien lisääminen sekä säännölliset esteettömyyskoulutukset ja esteettömyyskävelyt suunnittelukohteille. Turun kaupungilla on esteettömyyskoordinaattori, jonka tehtävänä on ohjata ja neuvoa esteettömyyskysymyksissä, Turun lisäksi myös muissa Varsinais-Suomen kunnissa. Laajaan tehtäväkenttään nähden resurssit ovat niukat.
Aurajoki rantoineen on arvokas historiallinen ympäristö, jossa kaupunkikuvalliset ratkaisut tulee olla korkeatasoisia ja kokonaisuuden osalta harkittuja. Jokiranta on myös Turun tärkeimpiä vapaa-ajan ympäristöjä ympärivuotisesti, jossa tulee huomioida ja yhteensovittaa monen eri käyttäjäryhmän tarpeet. Valmiiksi rakennetussa ympäristössä tilaa on rajoitetusti ja nykyiset tasoratkaisut vaikeuttavat esteetöntä liikkumista.
Itäisen Rantakadun (välillä Rettiginrinne – Purserinpuisto) yleissuunnitelma on hyväksytty kaupunginhallituksessa vuonna 2021 (kv 23.8.2021 § 203). Yleissuunnitelman yhtenä lähtökohtana on esteettömyyden parantaminen Itäisellä Rantakadulla. Jalankululle on tarkoitus osoittaa rantaan oma tila ja lisätä oleskelun alueita, vehreyttä ja taidetta. Uudistuksen myötä esteettömyys parantuu, kun pituus- ja sivukaltevuuksia loivennetaan, pieniä tasoeroja poistetaan ja pintamateriaaleja yhtenäistetään. Tällä hetkellä Rettiginrinne-Sotalaistenkadun osuuden katutasolla sijaitsevien pyöräteiden rakennussuunnitelmat ovat valmiita ja osuus rakenteilla. Itäisen Rantakadun seuraavan osuuden välillä Sotalaistenkatu-Purserinpuisto suunnittelu käynnistetään 2024 ja ranta-alueiden rakennussuunnittelu on tarkoitus käynnistää 2025 ja näihin liittyy olennaisesti myös Förin laiturialueen esteettömyyden parantaminen sekä Kulttuurijokilauttaan liittyvät esteettömyyttä parantavat toimenpiteet.
Läntisestä Rantakadusta (välillä Myllysilta – Forum Marinum) on myös tarkoitus laatia kehittämissuunnitelma (sisältyy kv 13.11.2023 § 220 Liite 1: Keskustan kehittämisen kärkihankkeen toimenpidesuunnitelman 2024). Esteettömyyskartoitus voisikin palvella paremmin tulevaa suunnittelua sekä pienempiä kunnostustöitä Läntisellä Rantakadulla.
Kehittämissuunnitelman laatimisen yhteydessä, kiinteässä yhteistyössä Aurajokityöryhmän kanssa, kartoitetaan jokirannan levähdyspaikat ja niiden esteettömyyteen liittyvät tarpeet mahdollisine toimenpiteineen yhdessä esteettömyyskoordinaattorin, esteettömyysraadin ja vammaisneuvoston kanssa.
Oheismateriaali 1Valtuutettu Sofia Engblomin ym. aloite: Esteettömiä levähdyspaikkoja Aurajokirantaan
Kaupunginhallituksen ehdotus
Kaupunginvaltuusto merkitsee edellä olevan vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Kv § 36
Oheismateriaali 1Valtuutettu Sofia Engblomin ym. aloite: Esteettömiä levähdyspaikkoja Aurajokirantaan
Kaupunginhallituksen ehdotus
Kaupunginvaltuusto merkitsee edellä olevan vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tiedXXXXX